ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Відгриз лапу, щоб повернутися до своїх: історія пса Васі

Пес Вася, який з 2016 року служив на Донбасі і якого вже нема в живих, одного разу відгриз собі лапу, щоб вибратися з ворожої пастки. Це викликало хвилю обговорень серед українських ЗМІ та громадськості. Люди сумніваються, чи дійсно таке могло статись. Наводимо докази, чому це швидше за все правдива історія, підтверджена свідченнями військових та експертів, хоча деякі деталі можуть бути художніми домислами.
ПРАВДА
ПРАВДА

Десятки українських видань повідомили, що помер пес Вася, який з 2016 року служив на Донбасі. “Одного разу він відгриз собі лапу, щоб не потрапити в полон”, — згадують журналісти.

Деяким нашим підписникам здалася сумнівною ця інформація. “Щоб собака відгриз собі лапу? Бути такого не може!” — дивуються люди.

Тож ми спробували з’ясувати правду. Але про все по черзі.

 

Це сталося ще в листопаді 2021 року. Собака на кличку Вася служив з українськими військовими на Донбасі. Одного дня він зник. Для пошуків морпіхи задіяли розвідувальні дрони. Згодом Вася знайшовся. Виявилося, він потрапив у пастку біля лінії розмежування.

"Вася так заплутався в колючому дроті, що йому навіть шию стягнуло, – згадує хазяйка Васі Анастасія Заверуха. – Лапами, напевно, намагався вирватися. Морпіхи спочатку на дроні вилітали, щоб оцінити ситуацію, планували навіть йти за собакою. Чоловік хотів піти сам, але побратими сказали: «Куди ти йдеш? Ми підемо за тобою». Але Вася повернувся сам. Він відгриз одну лапу і приповз до своїх, у нього шия теж була розідрана".

За пару місяців про це написала на своїй фейсбук-сторінці українська військовослужбовиця Оксана Білозерська.

“Васька прийшов. Відгриз собі лапу і прийшов на трьох. Не схотів лишатися в полоні”.

Саме тоді й в такому трактуванні ця історія розлетілася численними медіями.

Шостого червня 2024 року стало відомо, що Вася помер. Про це повідомила Катажина Замєровська з Фонду кане корсо без кордонів, який опікувався псом.

“Наш ветеран війни в Україні програв боротьбу з важкою хворобою. Хоробрий, красивий і гордий. Пес-герой, який, борючись на фронті, потрапив до засідки ворога. Щоб повернутися на пост, він відкусив собі лапу. Ми допомогли протезувати Васю в Польщі, щоб вшанувати його мужність. Він завжди буде в наших серцях…” .

Знову ця історія про відкушену лапу. Очевидно, що ніхто цього на власні очі не бачив. Тому нам лишається лише з’ясувати, наскільки це типово для поведінки тварин. Чи міг собака сам собі відгризти лапу?

 За роз’ясненнями ми звернулися до зоологині, спеціалістки з екології та поведінки великих хижих тварин Мар’яни Шквирі:

“В принципі це нормально. Для собак не надто поширено, а для вовків, лисиць, койотів — так. Якщо почався некроз тканин через травму, обмороження тощо — це може провокувати таку поведінку. Є ще захворювання та інші фактори, що таке провокують, але то інша історія. Тому, так, цілком може відгризти”, — пояснила нам зоологиня.

Тож майже напевно історія, яку дехто сприйняв за героїчну легенду, абсолютно правдива. Хіба що мотиви собаки "щоб не потрапити в полон" - це радше за все — художні домисли small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01