ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як через дописи про культуру, історію та науку роспропаганда непомітно просуває свої наративи на західну авдиторію

Аналіз трьох англомовних соцмережевих акаунтів, що мають мільйони підписників, виявив, як ці платформи під виглядом нейтрального контенту насправді просувають прокремлівські наративи. Розкриваємо всі деталі нашого дослідження у сьогоднішньому матеріалі.
ПРАВДА
ПРАВДА

Ми дослідили три англомовні сторінки у соцмережі “Х”, які мають по кілька мільйонів підписників і нібито поширюють нейтральні дописи. Однак поряд із дописами про культуру, історію та науку, вони непомітно просувають на західну авдиторію прокремлівські наративи. Не даємо посилання на них, щоб не робити охоплення, за потреби їх не складно знайти.

Статистика і наука

Є два “сестринські” акаунти. Перший – “World of Engineering” (Світ техніки), що має 3,3 мільйона підписників, другий – “World of Statistics” (Світ статистики)”, в якого 3,8 мільйона підписників. Перший створили ще у 2015 році, другий – у 2020-му. Обидва поширюють науково-популярні факти, новини зі світу інженерії, історичні відкриття тощо. Але третину дописів можна назвати щонайменше дивними.

До прикладу, “Світ статистики” – ідеальний приклад того, як діє російська гібридна війна. Місяць тому там опублікували допис, де порівнювалися народи, культурно схожі з росією з погляду статистики. Такими виявилися: Білорусь – 85.5%, Україна – 77% та Казахстан – 69.5%. До п’ятірки також потрапили Латвія та Сербія.

Звідки взяли дані

Автор посилається на “Індекс подібности країн”. Такий справді існує, це приватна ініціятива, яка намагається кількісно визначити, наскільки країни схожі одна на одну. Але країни порівнюють не тільки на основі культурних подібностей, зважують також демографію, політику, інфраструктуру та географію.

На думку авторів “Індексу подібності країн” росія схожа на Україну та інші три країни (крім Сербії), бо вони були частиною совіцького союзу або російської імперії. Інші подібности: використання кирилиці, електричні розетки типу C, F, водіння авто по правій стороні дороги. Крім того, чотири з п'яти використовують колію російської залізниці. Погодьтеся, культури серед цих даних дуже мало.

“Світ статистики” нерідко наводить опитування і дані, в яких так звана росія завжди виглядає в хорошому світлі: вона входить у двадцятку країн за рівнем IQ, вона на очільному місці за кількістю шахових гросмейстерів, вона входить у десятку за кількістю університетів та освіченого населення.

Особливо нас “порадував” факт, що так звана росія опинилася в топ-10 країн з найбагатшою історією. А в день народження російського диктатора путіна навели статистичні дані про вік світових “лідерів”. І звісно ж поміж Сі Цзіньпіном та Байденом він виявився не найстарішим.

Статистику про рівень безробіття в Європі показали вибірково – найкращий показник був у так званій росії та Швейцарії. У мілітарі-статистиці так звана росія не тільки у першій десятці, а й навіть у трійці: за кількістю танків, за потужністю армії тощо.

Яке місце відвели Україні

України серед, так би мовити, “хороших” рейтингів взагалі немає. Натомість вона часто з’являється в рейтингах з негативними відтінками. До прикладу, у рейтингу найбільш депресивних країн, Україна на 11 місці, а от росія – на 84-му. Україна на першому місці за рівнем інфляції. Це найбідніша країна за рівнем ВВП на душу населення. ЇЇ також поставили на перше місце за сумою допомоги, виділеною США, і, як можете здогадатися, у коментарях відкрилося справжнє вікно до пекла через наплив прибічників республіканців та палестинців.

Одне з останніх опитувань пропонувало читачам назвати країну, яка створює для світу найбільше проблем. Для нас з вами відповідь очевидна, але так звану росію майже не згадували. Пальма першости у США, Ізраїлю та загальної назви “мусульманські країни”. Дивно, що про Україну забули.

Гагарін і Лайка

Інша сторінка “Світ техніки” дуже мало пише про якісь сучасні факти чи наукові відкриття. Натомість тут пригадують відкриття минулого та публікують цитати “видатних особистостей” на кшталт “уряди ніколи не перепрошують за свої помилки”.

Вистачає ностальгії й за совіцькою “космічною” програмою: згадуються Юрій Гагарін, собака Лайка, відкриття “російського авіаконструктора” Сікорського (ви ж у курсі, що це киянин?). Ми перевірили – за пошуком назва совізьких космічних кораблів “Soyuz” зустрічається втричі частіше, аніж назва американського космічного агентства “NASA”.

Прикметним є допис про одинадцятку найвидатніших розробників космічних ракет, там згадано Сергія Корольова, Валентина Глушка та Костянтина Ціолковського. Останнього назвали російським та совіцьким науковцем, тоді як українців Корольова та Глушка – лише “soviet engineer”, тобто без вказання їхнього українського походження.

Причина такої особливої подачі статистики та наукових фактів, схоже, криється в людині, яка стоїть за цими двома акаунтами. Їх веде випускник Санкт-Петербурзької військової академії Дєніс Ґєрасімов. Українські читачі соцмережі викрили його ще в травні 2024-го, бо спочатку він помістив ці дані в біо свого акаунту і не приховував, що є засновником сторінок.

 

 

Після того, як ця інформація стала відома на широкий загал, Ґєрасімов закрив свій акаунт і переназвався на Томаса Мюллера. Хоча в коментарях цих обліковок часто пишуть, що їх веде росіянин-пропагандист, їх авдиторія не зменшилася – сумарно вона складає понад шість мільйонів читачів і це здебільшого іноземні підписники.

Репетитор із культури

Інший обліковий запис нашого аналізу – це “The Cultural Tutor” (Репетитор з культури). Сторінку створили в травні 2022 року й з того часу вона набрала 1,7 мільйона підписників. Її веде Шихан Квірк родом з Англії, який до створення Twitter-акаунту працював у McDonald’s та нічним сторожем. Зараз окрім “The Cultural Tutor” він ще й веде щотижневий бюлетень із заняттями про мистецтво, історію, архітектуру тощо.

Хоча адмін цього акаунту і не росіянин, окремі його дописи свідчать про прихильність до “культури” цієї країни. До прикладу, в жовтні минулого року він зробив тред “Короткий вступ до совіцької архітектури”. Короткий – це на 21 твіт, сповнений неприхованого захоплення.

Вінцем сталінської архітектури він назвав московський метрополітен. І це, до речі, цікавий феномен, бо приблизно раз на місяць у Твіттері з’являється іноземець, вражений красою російської підземки. Найбільшу істерію спостерігали під час поїздки до росії американського телеведучого Такера Карсона. Він також спустився до московського метра й “був захоплений красою архітектури”. Потім пропагандистські медії зробили про це десятки сюжетів.

Репетитор з культури також робив тред-путівник, як працює конституційна монархія. Серед іншого подав карту Європи, де Крим було промарковано як російську територію (ця ілюстрація й досі там).

Найбільше несхвалення серед українців викликав його тред про Зінаїду Серебрякову, українську та французьку художницю. Якби автор дійсно був “репетитором із культури”, він би надав читачам трохи контексту, що українську мисткиню росіяни привласнили. Натомість він лише зазначає, що Серебрякова народилася в Харкові, “тоді частині російської імперії”, і називає її ученицею "майстра російського реалізму" Іллі Ріпина.

Також він не згадує, що Ріпін народився в українській родині, надихався українською природою і фольклором, і підтримував тісні зв’язки з Україною. Так само він не пояснює, що поряд із автопортретами українські мотиви були центральними в картинах Серебрякової. Замість цього він згадує її інтерес до “життя простих людей, селян, пастухів і рибалок, особливо їхнього одягу, а також землеробства в цілому”. При цьому ілюстрація (портрет “Селянка”) зображує дівчинку у вишиванці із червоно-чорними квітковими візерунками.

Також, автор говорить, що під час подорожі до Марокко Серебрякова знаходила насолоду у малюванні звичайних людей, “як колись у росії”. При цьому більшість картин у треді зображують мешканців українського села.

У коментарях думки розділилися, українські користувачі пояснюють, що Серебрякова – це українська художниця, а іноземці на те пишуть, мовляв, яка різниця, головне, що тьютор розповів історію неординарної жінки.

У чому небезпека таких акаунтів

Вони публікують дописи про історичні події, культурні досягнення та цікаві статистичні дані для привернення уваги підписників. Але серед цього контенту завуальовано з’являються дописи, які спрямовані на просування проросійських імперських наративів.

Методика російської пропаганди проста: вони створюють англомовні ресурси, які виглядають місцевими. Серед контенту подають 2/3 правдивої інформації та 1/3 маніпуляцій і проросійських меседжів. У такий спосіб викривляють реальність, підкреслюючи позитивні риси росії. А західна авдиторія, сама того не усвідомлюючи, потрапляє під вплив цієї дезінформації. На жаль, такі обліковки збирають велику авдиторію (на трьох – майже 9 мільйонів підписників), що робить їх вплив особливо небезпечним small logo

 
Аналізувала Альона Маліченко.
 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01