ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як гугл-плей блокує проукраїнські ігри за "нечутливість до жертв трагедії"

На початку повномасштабного вторгнення киянка, сидячи в київському бомбосховищі, на колінці склепала гру про Привида Києва. І розмістила її на Google Play. Проте плей-маркет видалив гру через "нечутливість до жертв трагедії"
ПРАВДА
ПРАВДА

У позаминулому дописі ми розповіли про міні-гру, яку нібито запустив Google, де треба з танка знищувати окупантів, при цьому можна ще й заробити — 50 гривень за голову https://bit.ly/3Chbubb

Вам, наші читальники, ця тема не дуже зайшла і пост зібрав рекордно малу кількість переглядів. Або ж це алгоритми фейсбуку побачили в одному реченні слова «рсня» та «вбвти» і штучно занизили рейтинг.

Ми з’ясували, що інформація про міні-гру, яку поширили телеграм-канали типу сміттярки «Трухи» — неправдива. Серед додатків Google Play немає ігор, де б героям пропонували знищувати з танку представників конкретних національностей.

Після публікації, це нам підтвердила також наша читачка, розробниця ігор Ліза Маслова (до речі, вона є в нашому чаті для фактчекерів: https://t.me/behindthwnews_chat).

На початку повномасштабного вторгнення, сидячи в київському бомбосховищі, вона на колінці склепала гру про Привида Києва («Ghost of Kyiv»). І розмістила її на Google Play.

Забігаючи наперед, скажемо, що недовго вона там протрималася, нині гра зберігається лише в профілі розробниці на сайті Itch і в неї можна навіть пограти: https://svichechka.itch.io/the-ghost-of-kyiv Чому так сталося — розповідаємо далі.

У грі не було ані слова про те, що вороги — саме росіяни. Це можна зрозуміти тільки з контексту (з чим навіть штучні інтелекти не дуже справляються). Було тільки посилання на те, як допомогти Україні. Але цього виявилося достатньо, щоб незабаром Лізі прилетіло перше попередження.

У ньому плей маркет вимагав не давати ігрову нагороду (тобто циферки на екрані) за збиті літаки (росіян за контекстом), бо це занадто нечутливо по відношенню до постраждалих у трагедії.

Потім її змусили додати в саму гру, що вона не просто так російські літаки збиває (не марковані як російські! суто контекст легенди про Привида Києва), а типу щоб це було чутливо по відношенню до жертв трагедії. Вона додала напис, що ігровий процес про захист від інвайдерів.

Далі Лізу змусили змінити саму назву гри, бо, бачте, вона нечутлива до жертв трагедії. Апеляція, що жертви трагедії це українці і вона серед них, а не російські літаки, не допомогла. Довелося змінити на «Ghost in the sky».

Зрештою Лізу як розробницю пожиттєво заблокували. Тепер їй за правилами Google заборонено робити будь-що для плей маркета. Офіційно причина звучить так: «ваш обліковий запис асоційований з іншим, раніше заблокованим акаунтом».

«А вони оце розказують, що в грі за вбство 🇷🇺 🐷🐺 справжні гроші видавати можна, ага», — Ліза іронізує у відповідь на повідомлення про міні-гру, яку нібито запустив Google, де треба з танка знищувати окупантів.

За словами Лізи Маслової, політика Google постійно змінюється. І хоча конкретних формулювань щодо того, як розробникам ставитися до війни в Україні, в правилах не з'явилося, очевидно, що впродовж того, як розгорталося повномасштабне вторгнення, позиція Google уточнювалася.

Основна перевірка на відповідність правилам відбувається, коли заливається перша версія гри та всі наступні оновлення. Також перевірки можливі коли є скарги. Тому ігри про війну, які були залиті в березні-травні 2022 року і не отримували оновлень, в більшості все ще є в Плей Маркеті (їх можна знайти за тою ж назвою "Привид Києва").

Ліза ж гру оновлювала, актуалізувала посилання щодо допомоги Україні, виправляла баги, робила невеличкі покращення. І стабільно отримувала нові і нові зауваження, як вона нечутливо висвітлює реальну трагедію. Для того, щоб уникнути скарг, вона заборонила завантаження своєї гри у двох, вгадайте яких, країнах.

«Скажу чесно, це мене вибило з колії, — зітхає Ліза. — В мене були плани, як зробити літачок (так вона для себе називає гру) кращим і популярнішим (до того, як Гугл змусив мене змінити назву, в мене було майже 1000 завантажень при нулі вкладень у рекламу), в мене були плани на інші проєкти, якими я займалася. Та після цього я відчула безсилля та пустку».

Коли вона пішла шукати, чи зіштовхувалися інші розробники з таким блокуванням, то побачила, що так. Усі вони теж гадки не мають, що могло стати причиною, адже Google не зобов'язаний щось пояснювати.

«Є припущення, що формальною підставою для блокування може слугувати будь-яка частина коду (рушій, плагіни, асети та інші корисні штуки для інді-розробника), що повторюється з кодом в заблокованого користувача. Що ж є фактичною підставою блокування — це загадка. І в мене є всі причини думати, виходячи з всього досвіду боротьби Гугла з літачком, що фактична причина — політична», — каже Ліза.

Вона хотіла займатися розробкою на андроїд. Проте тепер основний майданчик розповсюдження ігор для неї зачинений. Бо висвітлювати захист своєї країни від загарбників — це недостатньо sensitive висвітлення подій.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому Facebook блокує проукраїнські дописи. А також про те, як шахраї видаляють компромат на політиків із гугл-пошуку small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01