ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як перевірити чесність благодійників та не стати жертвою шахраїв

Розповідаємо про ті випадки, коли ми викривали фейкові збори і та ділимось порадами, як перевірити чесність благодійників. Ми радимо жертвувати гроші тільки тим людям, яким ви повністю довіряєте, або ж працювали через перевірені благодійні фонди, які мають прозору звітність і репутацію.
ПРАВДА
ПРАВДА

 
10 листопада київські поліціянти викрила аферистів, які в соцмережах збирали кошти нібито на лікування поранених військових і тяжкохворих дітей. Загалом вони ошукали українців на майже 700 тисяч гривень. «Зароблені» гроші витрачали на розваги. Наступні п’ять років зловмисники можуть провести за ґратами.
Як з’ясували поліціянти, більшість використаної інформації відповідала дійсності: шахраї моніторили соцмережі та підшукували публікації, де просять допомоги для лікування дітей або військовослужбовців. Далі вони дублювали інформацію на свою сторінку і для перерахунку коштів вказували власні банківські реквізити.
Правоохоронці не уточнюють, про які саме збори йдеться, проте ми неодноразово застерігали своїх читачів від пожертв на сумнівні рахунки. Ось історія про фейковий збір для пораненого Олександра Фігляра, фото якого використали аферисти. А тут ми розповідаємо, як шахраї збирали гроші, використовуючи історію пораненого Максима Тихоненка.
 Щоразу після таких публікацій читачі просять поради, як відрізнити чесний збір від шахрайського.
 
 
 
 
Особливо гостро це питання постало після того, як активісти навідалися до сумнівних волонтерів, які у військовій формі збирають гроші біля станції метро "Майдан Незалежности". На прохання активістів жодного чека чи скріна про транзакції не показали, на питання про те, на шо збирають гроші, розгублено шукали якісь листочки з інформацією на столі, а ще насміхалися з поранень ветерана.
Потребу в такій інструкції (як відрізнити чесний збір від шахрайського) показує і нещодавній випадок, коли ми самі назвали справжній збір шахрайським.І хоча ми тоді помилилися, якби нас знову запитали: чи все гаразд із тим збором, ми би знову вказали на низку ознак, які змушують поставити під сумнів цей збір.
 
Не лише благодійники мусять бути обачними, щоб не пошитися в дурні. Збирачі також повинні відповідально ставитися до своєї роботи, щоб у їх доброчесності не було навіть сумнівів.
Сьогодні з нами в цьому погоджується і брат пораненого Максима Луцко Олександр Грабовський, якого ми помилково звинуватили в шахрайстві.
 «Тоді у нас не було часу все врахувати і ми робили це вперше. Тепер вже я розумію, що було не так. Я з вами повністю згоден: треба було ретельніше продумати текст, одразу прояснити сумнівні моменти (ідентичні тексти у двох збирачів із різними прізвищами, які називали себе братами пораненого Максима, — ред.), більше уваги приділяв би кожному коментарю (люди під дописом звинувачували його у шахрайстві, — ред.)».
 Отож наша коротка порада така: персонально жертвуйте гроші лише тим людям, у сумлінності яких ви на 100% упевнені — знаєте особисто, або вам їх порадили компетентні знайомі, яким ви довіряєте. В інших випадках від пожертви на персональну картку краще утриматися.
 Натомість перекажіть кошти благодійному фонду, який давно працює і добре себе зарекомендував:
🔘 про нього є інформація в медіа та публічному просторі;
🔘 у нього є сайт, на якому регулярно оновлюється інформація;
🔘 можна легко дізнатися про актуальне збори: для кого, яка сума вже зібрана тощо;
🔘 інформацію про фонд можна знайти через сервіси Youcontrol і Opendatabot, вона не викликає підозр;
🔘 пов’язані з фондом особи не мають підозрілої діяльности в минулому, про них можна знайти інформацію у відкритому доступі;
🔘 за адресою реєстрації організація немає масової реєстрації інших компаній, відсутні судові справи, в яких фігурує організація;
🔘 прозора звітність організації.
Щоб уникнути проблем із податковою, волонтери можуть зареєструватися в Реєстрі волонтерів, який веде Державна податкова служба. Це ще один зі способів перевірки доброчесности благодійника.
Проте очевидно, що рідні пораненого військовослужбовця навряд чи будуть реєструватися в Реєстрі заради одного збору. Якщо ви не знаєте цих людей, ніхто не може вам підтвердити правдивість їхнього збору, а ви самі не маєте змоги провести власне розслідування, від такої пожертви краще утриматися. Навіть якщо виявиться, що збір був справжній.
У потерпілих завжди є змога звернутися за допомогою до благодійного фонду. Тому нагадуємо, що в такому разі найліпше задонатити безпосередньо у фонд, який добре себе зарекомендував.
 
Якщо ж ви тверді у своєму рішенні перерахувати гроші на вказану в зборі персональну банківську картку, принаймні зверніть увагу на такі ознаки:
🔘 Волонтер пише з профілю, де є його його світлина, він може бути позначений на фото з групою людей. Можна перевірити, чи немає імені волонтера у реєстрі загублених паспортів. Часто, але не завжди, у волонтерів є спеціальне посвідчення, про яке можна запитати;
🔘 У волонтера є власна відкрита для усіх сторінка. Профіль існує давно, на сторінці багато контенту, в якому присутні інші люди. Цей контент можна перевірити на унікальність;
🔘 Волонтер не збирає гроші просто так. Він обовʼязково вказує для кого проводить збір, необхідну суму. У нього є цінова пропозиція, де зафіксовано що та де хоче придбати. Ви маєте право про це спитати;
🔘 Свою діяльність волонтер висвітлює власними фото-/відеозвітами – вони не вкрадені з інших зборів. На них видно предмет збору та люди, які отримують допомогу від волонтера. Якщо це документи, то вони мають відповідати стандартам, як і звітність юридичних осіб.
 
Підготував Сергій Одаренко.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01