ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як поляки через нашу помилку тепер звинувачують Україну в поширенні фейків

Польські медіа звинувачують український урядовий портал у поширенні фейків через помилку в етері.
ПРАВДА
ПРАВДА

Польські журналісти звинуватили Україну в інформаційній війні після помилки в програмі, коли голова департаменту збору та моніторингу дезінформації Центру протидії дезінформації Аліна Бондарчук заявила, що “росія за два роки імпортувала до Польщі 12 мільйонів тонн зерна”.

 

Дійсна цифра — 12 тисяч тонн.





Бондарчук в етері навела дві цифри: що росіяни ввезли до Польщі нібито 12 мільйонів тонн зерна, а Україна - 4,3 мільйона тонн.
Її заява широко розійшлась українськими медія.

За деякий час користувачі соцмереж у коментарях вказали на те, що озвучені дані хибні. Проте на ютуб каналі Центру протидії дезінформації цю помилку досі не виправили.

Бондарчук взяла дані з публікації експерта Центру політичних студій “Доктрина” Анатолія Курносова, який пізніше визнав помилку у власному дописі.

Мова йде про дані в матеріалі «Повстання фермерів у ЄС, блокування кордонів з Україною. До чого тут Росія?» для рубрики «Точка зору» на «Радіо Свобода»:

"За перші вісім місяців 2023 року країни-члени імпортували пшениці та кукурудзи Росії на 31% більше порівняно з тим же періодом минулого року. А загалом Росія відповідає за 24% світового експорту пшениці, тоді як до повномасштабного вторгнення він становив 16%".

Проте далі він визнав помилку і виправився:


"За весь 2022 рік до Польщі з Росії було імпортовано 6 140 734 кг зернових. З 1 січня 2023 року до кінця травня 2023 року в країну потрапило 5 870 316 кг зернових», я суттєво помилився, порівнюючи їх з імпортом з України, де мова йде про мільйони тонн. Звідси й наступна хибна інтерпретація про начебто значну перевагу російського імпорту”, - зазначив Курносов. 

Однак на той час цю інформацію вже підхопив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України, що призвело до негативної реакції в польських медія та звинуваченні України в інформаційній війні.

“Центр протидії дезінформації при РНБО звинувачує польських фермерів у блокуванні притоку українського зерна в Польщі, припускає одночасно, що країна отримує більше зерна з росії, що є абсолютно брехливими даними”, - пише одне з польських медіа.

“В Україні триває війна, серед іншого інформаційна. Офіційний український державний центр із протидії дезінформації надав невірні дані про імпорт російського зерна в Польщу”, - пише інший польський портал, який спеціалізується на матеріалах про сільське господарство.

Таким чином, помилка експерта при підготовці матеріалу, дані з якого використала працівниця Центру протидії дезінформації, призвела до чергової хвилі негативу стосовно України під час напруженої ситуації з польськими аграріями, які виступають проти імпорту агропродукції з України до ЄС small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01