ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як провідні американські видання поширюють наративи про невинних росіян на війні та возвеличують імперіаліста Навального

Репортаж Сари Тополь у The New York Times є прикладом прихованої пропаганди, спрямованої на виправдання дій російських військових. Матеріал створює помилкове враження, нібито відповідальність за війну лежить виключно на путіні, відволікаючи таким чином увагу західної аудиторії від жахливих злочинів росіян на території України. Інше провідне американське медіа, New Yorker, просуває подібні наративи про росію, а саме возвеличує імперіаліста Навального як відданого борця за правду.
ПРАВДА
ПРАВДА

Нещодавно ми розповідали про гігантський репортаж американської журналістки Сари Тополь, який вийшов у журнальному додатку до видання The New York Times. У ньому йдеться про російського військового, “який вирішує втекти з країни разом зі своєю родиною після того, як воював у війні путіна проти України”.

Фактчекерка По той бік новин Альона Маліченко прочитала всі 38 розділів на 30 тисяч слів (по суті мініроман) статті. Її висновок – це пропаганда. Завуальована, добре написана, але все одно пропаганда.

Репортаж є прикладом маніпуляцій та виправдання злочинів російських військових, оскільки створює у свідомості читачів викривлений погляд на агресора.

Така риторика підкріплює міт, що вся відповідальність лежить виключно на путіні. Ці публікації відвертають увагу від злочинів росіян і схиляють до того, щоб їх ніколи не було притягнуто до відповідальности за участь у війні, мовляв, вони ж там “не за своєю волею”.

Що цікаво, автори таких публікацій завжди мають схожий бекграунд. Сара Тополь, авторка репортажу, багато років пише про постсовіцький простір, володіє російською мовою та робила репортажі з москви. Не здивовані.

І найприкріше, що The New York Times далеко не єдине видання, яке займається олюдненням російських убивць. Так, видання The New Yorker анонсувало обкладинку і головну тему майбутнього випуску за жовтень.

На титульній сторінці зображено портрет російського імперіаліста та прихильника окупації України Алєксєя Навального. А в номері опубліковано уривок із його тюремних щоденників.

Титульна сторінка майбутнього випуску видання New Yorker
 

У них Навальний розповідає про останні роки свого життя, проведені в ув'язненні, і закликає російський народ протистояти режиму Путіна. "Треба робити те, чого вони бояться — говорити правду, поширювати правду", — пише Навальний. "Це найпотужніша зброя".

До ваших роздумів

Порівняйте, як The New Yorker ілюстрував номер про прeзидента України Володимира Зеленського у 2022 році та як ілюструє нинішній номер про Навального small logo

Порівняння обкладинки New Yorker (березень 2022 року) із Володимиром Зеленським й титулки, на якій зображено Навального (майбутній випуск, дата виходу - 21 жовтня 2024 року)
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01