ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як псевдонаукова маячня про генетику потрапила з російських сайтів в український фейсбук

Російська псевдонаука про спадковість та інтелект з'явилась і в українському фейсбуці, де поширюється як науковий факт. Ці фейки, що походять від старих й некоректних досліджень, вводять в оману читачів, зокрема твердженнями про те, що інтелект буцімто передається дітям відповідно до їхньої та їхніх батьків статі.
ПРАВДА
ПРАВДА

Ніколи такого не було й от знову! Українці в соцмережах знову тягають старі російські фейки! Щоправда в українському перекладі, але від того не легше.

Про що йдеться

У мережі з'явився допис про людей та їхні гени. На одній зі сторінок його навіть поширили… майже 10 000 разів! У дописі йдеться про те, як нібито наші здібності та інтелект передаються нашим дітям відповідно до їхньої та їхніх батьків статі.


“Інтелект не передається від батька до сина. Тобто, якщо ви геній, ваш син 100% не успадкує ваших генів. Ідіотизм не передається від батька до сина. Якщо ви закінчений кретин, ваш син не буде таким же ідіотом як ви (з чим вас і вітаємо). Інтелект від батька може передаватися лише доньці. І лише наполовину”.



Сам допис великий, але ми не спростовуватимемо все, власне це й не потрібно. Найперше, що вам треба знати: ця інформація дійшла до нас з... рунету. Наприклад, цей псевдонауковий допис публікували ще у 2017 році на сайті dzen ru.


А по-друге, те, що написано в дописі, — псевдонаукова маячня.
І ми трохи поговорили з психологом та психогенетиком Олександром Білоусом, чому.



Звідки взагалі взялись ці дивні ідеї

Олександр Білоус пояснює, що базою для цього фейку могли стати перші дослідження наслідування інтелекту, які проводилися ще наприкінці 19 століття.



“Це дослідження Френсіса Гальтона, який вивчав заможні та відомі англійські родини, діти яких вчилися в елітних школах. І він зіставляв та порівнював академічні успіхи протягом кількох поколінь. Але в сучасному науковому світі це дослідження цікаво хіба що своєю історичною цінністю та… некоректністю.

Адже ми прекрасно розуміємо, що якщо у батька було три сини: один розумний, другий красивий, а третій — дурний, то в Ітоні вчився розумний. А інші просто не потрапили до вибірки дослідження тих часів.
Отож ми вже можемо робити висновки, що не всі діти, а ДЕЯКІ з дітей можуть щось успадкувати.

Окрема розмова про дівчат, які в ці часи мали переважно домашню освіту і дуже обмежені можливості реалізації своїх здібностей”, — каже науковець.

Інтелект — це не щось стале, як група крові

А в цьому дописі невідомого авторства про інтелект говорять саме так. Нібито інтелект може передати батько чи мати як групу крові. Правда геть інша:



“Інтелект, який передається від батьків — це часто щось середнє від батька та матері й жодні дослідження не показують, що є чітка прив'язка до статі.
Є лише деякі дослідження, які бачать статистичну кореляцію між віком батька та вищим інтелектом у його дітей. Але й тут можна посперечатися: де спадкове, а де — набуте”, - пояснює Олександр Білоус.


Він додає, що спадковість — це лише один фактор.

Якими б інтелектуальними не були батьки, якщо виховувати дітей в бідному освітньому середовищі, їхній інтелект може бути вже й не таким високим.

І цілком можливо, що вік батька грає роль не в контексті генетики, а в контексті можливостей: якщо зрілий чоловік наважується завести дитину, то він часто має більше грошей на нянь, репетиторів, якісні школи та гуртки.



“І це все буде дуже впливати на розвиток дитини не через гени, а через можливості. Інтелект успадковується як діапазон можливостей: від якої цифри на шкалі до максимально можливо для цієї конкретної людини. І це середня цифра інтелектів батька і матері. Інтелект розвивається через мову, моторику, середовище навколо. І помірний інтелект батьків, при певних умовах та мотивації, не завадить дитині відчутно їх в розумі перевершити”, — зазначає психогенетик.



А ще інтелект має багато аспектів. Не дарма, ми говоримо про інтелект емоційний, інтелект соціальний. Але якби інтелект був виключно генетикою — це було б занадто просто.

Ну і наостанок додамо, що якщо ви бачите текст, який просторікує про складні речі, як от генетика, й немає ані авторства, ані джерел, то просто не поширюйте його у своїй стрічці! Навіщо засмічувати її фейками, які ще й походять із країни ворога? small logo

Підготувала Наталка Бушковська.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Наталка Бушковська
Наталка Бушковська
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01