ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росія надалі просуває свої фейки через замасковані під західні медіа сайти

На одному з прикладів розповідаємо сьогодні про те, як росіяни продовжують поширювати та легалізувати свої фейки через сайти, що насправді замасковані під західні медії. Таким чином вони прагнуть удати, нібито доносять якусь об'єктивну правду, зокрема про ситуацію в Україні, оскільки ця інформація йде "від Заходу".
ПРАВДА
ПРАВДА

Російські пропагандисти продовжують легалізовувати свої фейки через сайти, замасковані під західні медії.

 Ось черговий приклад.
У мережі російськомовні сайти та спільноти масово поширюють новину про те, що нібито британська газета “The Lоndon Crier" повідомила, мовляв, президент України Володимир Зеленський придбав у короля Об’єднаного Королівства Чарльза III резиденцію “Highgrove House” за 20 мільйонів фунтів.

Політичні симпатії або антипатії українців грають на руку ворогу — ті з них, які не підтримують Зеленського, активно пересилають одне одному російський фейк.

Розберімося, що з цією “новиною” не так?
 
 
По-перше, ніякої британської газети “The Lоndon Crier” НЕ існує. Сайт із такою назвою створили 26-го березня 2024 року (дивіться скрин 1).
 
Скриншот 1
 

Його одразу ж наповнили перекладеними на англійську матеріалами російських пропагандистів.

Щоправда, в одній з публікацій вони таки себе викрили — на нібито британському сайті чомусь опинився текст російською мовою (скрин 2).

 

Скриншот 2
 

По-друге, ресурс повністю анонімний. Під жодним матеріялом не вказано авторство. Що стосується тексту про “маєток Зеленського”, то в ньому є посилання на Youtube. Але канал, на якому розмістили про це інформацію, так само створений за пару днів до публікації.

Раніше “По той бік новин” вже розповідав, що російські пропаганди створили мережу закордонних ресурсів, за допомогою яких поширюють свої фейки.

Це вже не перший випадок, коли Зеленського приписують купівлю нерухомості за кордоном. Українські фактчекери вже спростовували фейки про те, що він нібито придбав віллу у Флориді та маєток міністра пропаганди Третього Рейху Йозефа Ґеббельса. Останній фейк також активно поширювали через іноземні ресурси в… Африці small logo

 
 Підготував Павло Новик.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01