ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росіяни виправдовують свої ракетні удари по дитячій лікарні в Україні

Учора росія здійснила масштабний ракетний обстріл по кількох українських містах, внаслідок чого загинуло щонайменше 37 осіб, а 170 отримали поранення. У Києві ракета влучила в дитячу лікарню «Охматдит», що призвело до жертв серед пацієнтів та персоналу. Одразу після атаки російська пропаганда почала поширювати власні версії щодо обстрілу лікарні, аби заплутати громадськість та виправдати свої дії.
ПРАВДА
ПРАВДА

Учора так звана росія завдала масованого удару по Україні, випустивши майже 40 ракет. Під обстрілом опинилися Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Покровськ. За останніми даними від поліції, це призвело до щонайменше 37 смертей і 170 поранень. У Києві та області — 27 загиблих та 82 поранених. На Дніпропетровщині — 11 загиблих та 64 поранених. Багато людей опинилися під уламками зруйнованих будівель. Цифри постійно оновлюються.

У Києві ракета влучила в дитячу лікарню «Охматдит», де щорічно лікується понад 20 тисяч дітей. Ракетний удар майже повністю зруйнував токсикологічний корпус (там роблять діаліз) і пошкодила корпус із відділеннями хірургічного профілю. В результаті нападу постраждали 16 людей, зокрема семеро дітей. Дві людини загинули.
Інший ракетний обстріл зруйнував під’їзд у житловому будинкові в Києві. Також обстріляли гінекологічну клініку, яка спеціалізується на репродуктології, убивши чотирьох людей і поранивши щонайменше трьох. Рятувальники та небайдужі люди весь день розбирали завали в столиці.
 
 

Одразу після ударів по дитячій лікарні та появі у медіях і соцмережах фото з місяця трагедії, російські пропагандисти почали виправдовувати обстріли. Вони заполонили інформаційний простір різними версіями того, що нібито сталося, причому ці версії суперечать одна одній. Били по військових об’єктах, били по заводу Артема, лікарню пошкодили уламки після роботи української ППО, це була ракета Patriot, це була ракета NASAMS, в Охматдиті лікувалися не діти, а військові тощо. Однак жодна версія не є правдивою, так звана росія цілеспрямовано завдала ракетного удару по «Охматдиту».

Це давно знайома методика роботи прокремлівських пропагандистів – наплодити якнайбільше версій того, що трапилося, щоб люди заплуталися і почали сумніватися в тому, що сталося насправді і забули про скоєне росіянами.

Ми бачили таку тактику після удару по ТРЦ «Амстор» у Кременчуці, після удару по центру Вінниці, після удару по «Новій Пошті» та «Епіцентру» у Харкові, після удару по піцерії у Краматорську. Список можна продовжувати, бо перелік воєнних злочинів так званої росії довгий.

Періодика появи фейкових версій наступна

Спочатку російське міністерство війни похвалилося, що завдало «групового удару по об'єктах військової промисловости України та авіаційних баз ЗСУ, мети удару досягнуто».

Згодом стверджувало, що пошкодження цивільних об'єктів спричинені українською ППО, а заяви про навмисний ракетний удар так званої росії по цивільних об'єктах «абсолютно не відповідають дійсності».

Також це була «провокація» заради подальшого фінансування і продовження війни. Таким чином, росіяни намагаються викликати сумніви у власній вині та перекласти провину на українських військових та українську владу.

Але версія про уламки й українську ППО не підтвердилася, OSINT-ери (експерти, що збирають та аналізують інформацію з відкритих джерел) продемонстрували стоп-кадр, де чітко видно – у ракети є крила. Тобто це не зенітна і не збита ракета ППО Patriot, у якої крил немає і гостра «голова».

Крім того, СБУ знайшло на місці трагедії інші докази, що це була саме ракета Х-101: уламки корпусу її задньої частини з серійним номером та частину руля цієї ж ракети.

За ще однією версією ракета влучила у лікарню, де нібито лікувалися виключно військові, бо на відео під час розбору завалів видно чоловіків у військовій формі. Це знову ж таки виправдання теракту, бо лікарня не є військовим об’єктом.

Одразу після удару по медичних закладах деякі українські інстаблогери з сотнями тисяч підписників ніби під копірку підхопили версії з каналів так званої росії, що "не всьо так однозначно" і почали публікувати заклики про «необхідний мир». Разом з ними англомовні сторінки, які спеціалізуються на «воєнній стратегії» і нібито підтримують Україну також синхронно видали дописи про «непереможну російську техніку».

Усе це виглядає як скоординований вкид, який повинен викликати занепадницькі настрої в українському суспільстві та схилити нашу країну до мирних перемовин із росією на її умовах (читайте — капітуляцію).

Ми також промоніторили сторінки «навальнистів» та інших «хорошіх» росіян. Вони відгукнулися на ракетний удар по дитячій лікарні в Україні здебільшого надвечір, коли мовчати вже було просто непристойно. Звісно, їхній основний наратив незмінний – в черговому обстрілі винен виключно путін і його «воякі».

Але за зловтішними коментарями в російських телеграм-каналах можна побачити, що росіяни – це і є колективний путін, бо вони не приховують своєї радості та жалкують, що ракета не вдарила вдруге під час евакуації важкохворих дітей і їхніх батьків small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01