ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як штучний інтелект перетворив війну в Україні на шоу емоцій

Останніми днями соціальні мережі заполонили фальшиві картинки війни, створені з метою викликати у користувачів емоції та співчуття. Ці зображення не мають жодного відношення до війни в Україні та несуть в собі емоційну втому.
ПРАВДА
ПРАВДА

У 80-х роках люди думали, що в майбутньому воюватимуть з термінаторами. Правда виявилася куди прозаїчнішою. Окрім знищення особового складу росіян, українцям доводиться боротися з засиллям фейків, грубо наштампованих штучним інтелектом.

Останніми днями соціальні мережі заполонила серія однотипних емоційних картинок, якими ілюструють тексти про війну в Україні. Ці зображення вражають своєю реалістичністю та силою виразу (сарказм). Насправді ніхто не розраховує, що хтось дійсно подумає, що це справжні руйнування та люди на них — аж надто ці фото художні. Задача поширювачів — вичавити з інших емоції та співчуття.

 
 

Десятки українців, які масово підхопили ці фото, щиро сподіваються, що вони розчулять іноземців, а відтак ті охочіше надаватимуть нам допомогу. Але це так не робе. В кращому разі люди, які це побачать — просто вас проігнорують, у гіршому — роздратовано спробують відсторонитися від ваших проблем.

Конвеєрно наштамповані емоції викликають не співчуття, а відторгнення. Світ любить переможців, а отаке скиглення може хіба що нашкодити. Найперше через емоційну втому. Коли люди бачать однотипні штучні образи, вони можуть перестати реагувати на них, оскільки вони стають “звичними”.

Ба більше — ці фото згенерували не українці й не для ілюстрації війни так званої росії проти України. Учасники руху “Free Palestine” почали їх масово публікувати в інтернеті на початку цього року, особливо активно у березні, для ілюстрації руйнувань у секторі Ґази. Тобто до всього іншого — ці фото взагалі не мають жодного відношення до України.

Якщо ви дійсно хочете достукатися до людей на заході — показуйте їм правду, розповідайте їм правду. Коли вони побачать відео і фото з дитячої лікарні “Охматдит” у Києві, вони можуть сказати: “Який жах, росіян треба зупинити!” А що вони скажуть після сльозливих ШІ-картинок?

І хоча ця серія фото очевидно не справжня, завжди слід пам’ятати, що в разі, якщо поміж жахливою правдою загубиться дрібна побрехенька — вона поставить під сумнів достовірність всієї інформації small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01