ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як вагнерівцям живеться в країнах НАТО?

Історії двох вагнерівців: один “утік” до Норвегії, звідки бідкається, мовляв, бідолашних росіян на війні проти Україні можуть розстріляти свої ж без суду і слідства, інший – зек, що відслужив і «заслужив помилування», переїхав до Туреччини
ПРАВДА
ПРАВДА

На прикладі павла філатьєва (https://bit.ly/3FW4i6p) ми вже розповідали, як російські солдати втікають за кордон, де починають розповідати про своє «прозріння» (а насправді займаються відбілюванням росіян). Цього разу розкажемо історії двох вагнерівців: один “утік” до Норвегії, звідки бідкається, мовляв, бідолашних росіян на війні проти Україні можуть розстріляти свої ж без суду і слідства, інший – зек, що відслужив і «заслужив помилування», переїхав до Туреччини.

Вагнерівець андрєй медвєдєв

Медвєдєву – 26 років. Як розповів засновник проєкту Gulagu.net (ця ж організація свого часу допомогла із виїздом до Франції філатьєву) владімір осєчкін, що займається безпосередньо питанням медвєдєва, той рано залишився без батьків і ріс у дитбудинку. Після служби в армії, «за так званим контрактом його відправили на суміжні з Україною території, у 2014-2015 році брав певну участь на Донбасі». Однак про які саме дії йдеться, він достеменно не знає, це ще треба буцімто вивчати і розслідувати.
 
У 2018 році медвєдєв опинився в одній із колоній Томської області. За що саме його посадили, осечкін не пояснив, але згадав, що в той час майбутній вагнерівець періодично писав скарги на федеральну службу виконання покарань росії.
 
З липня по листопад 2022 року, медвєдєв за контрактом працював у терористичному формуванні ПВК «Вагнер», «сформованому при міноборони під контролем фсб, яке бере участь у війні проти України».
 
Як розповідав сам медвєдєв, він був командиром 1 відділення 4 взводу 7 штурмового загону ПВК «Вагнер» (саме того, де служив євген нужин, страту якого зняли на відео та розповсюдили в мережі). Згодом його перестали влаштовувати «безглузда війна, тупі накази та свавілля з боку командування» і він вирішив просто дочекатися закінчення дії контракту.
 
Однак коли цей час збіг, його додому ніхто не відпустив – виявилося, що контракт автоматично продовжили, самого ж медвєдєва посадили «на яму». Зрештою, йому вдалося втекти в росію та «здати жетон». Після цього з території мурманської області він утік до Норвегії в ніч на 13 січня, де й попросив притулку.
 
Напевне, більша частина його “свідчень” стосується того, як вагнерівці поводяться зі своїми, які відмовляються виконувати злочинні накази в Україні.
 
Однак серед свідчень медвєдєва є і згадка про те, як у ПВК розстріляли чотирьох українських військових:
 
«Хлопці здалися самі, фактично загрози нікому не становили, вони там опинилися за якимись незрозумілими обставинами, ми взяли чотирьох у полон, привезли їх, відповідно, передали командиру взводу, вони у них поцікавилися, жодної інформації не отримали, і, звичайно, приїхала група “Мед”, і їх розстріляли біля селища Клинове».
 
У коментарі журналістам ексвагнерівець каже, що розуміє: українці вважають його негідником.
 
«Але прошу звернути увагу на те, що я це усвідомив, нехай навіть пізно, але усвідомив, виступив проти цього всього. Прошу не засуджувати мене. І в будь-якому випадку прошу пробачення», – у сюжеті журналісти вже дають більше подробиць про нього.
 
За їх словами, до вагнерівців медвєдєв прийшов сам, після трьох «відсидок». Контракт на чотири місяці обіцяв йому зарплату в 250 тисяч рублів щомісяця. Воював з 16 липня під Бахмутом. Події того часу описує як «просуванням трупами своїх же».
 
Остання новина, що стосується перебування медвєдєва у Норвегії, – у лютому його нетверезого заарештували за бійку, згодом він ще й у відділку напав на поліціянтів. Розгляд справи призначили на 25 квітня.
 

алєксандр тютін

67-річному алєксандру присудили 23 роки в'язниці – він замовив вбивство бізнес-партнера. У 2018 році його затримали, бо підозрювали у підготовці до вбивства власної племінниці. Однак тут випливла й інша справа – у 2005 році його вже звинувачували в іншому злочині. Тоді жорсткого вбили його бізнес-партнера з дружиною та двох їхніх неповнолітніх дітей. У 2021 році тютін зізнався в цьому, йому присудили майже чверть століття тюрми, з яких він відсидів лише півтора, бо в липні його завербували до ПВК «Вагнер» штурмовиком.
 
Попри вік, який виходив за межі «набору» – обмежувалися чоловіками до 50 років, з липня 2022 року тютін таки опинився серед вагнерівців. А вже в грудні того ж року, відслуживши піврічний контракт, полетів до Анталії, де на нього вже чекала його дружина.
 
Як пояснював засновник угрупування «Вагнер» євген пригожин, із тих, хто відслужив у ПВК пів року, знімають всі судимості.
 
Хоча в тому, що він справді був на війні, є сумніви. Існує ймовірність, що він просто відкупився таким чином. російські видання наголошують – він дуже навіть не бідна людина, окремі змі називають його мільйонером.
 
Цей випадок яскраво демонструє, що навіть якщо у когось ще є примарне уявлення, що війна в Україні – це «проблема лише України та росії», то ПВК є реальною загрозою безпеці світу. Зважаючи на те, скільки людей, засуджених за серйозні злочини, опиняються серед вагнерівців, а згодом можуть спокійно гуляти на волі, як тютін small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01