ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як зрозуміти, що препарат не ефективний або має сумнівну ефективність?

Сьогодні розбираємось, як же визначити, чи є певний медичний препарат ефективним. Наводимо приклади недієвих чи навіть шкідливих препаратів, таких як гомеопатичні засоби, імуномодулятори, та БАДи.
ПРАВДА
ПРАВДА

Якщо ви цікавитеся медициною, то могли чути жаргонне російське слівце “фуфломіцини”. Переважно його використовують, щоб позначити препарат або групу препаратів, які по суті є пустопорожніми.

Пропонуємо називати їх на український лад — «сміттєферонами».


Наприклад, це точно стосується гомеопатії, де, по суті, немає діючої речовини.
Ви можете на цьому етапі обуритися й сказати, що насправді гомеопатія вам точно допомагає.

Тут у нас два аргументи:

Те, що інколи називають гомеопатією — це насправді препарат, який має реальну діючу речовину в достатній концентрації, щоб вплинути на ваше самопочуття.

От яскраві приклади того, як гомеопатією називають геть не гомеопатію:

Нібито гомеопатичний препарат проти прорізування зубів містив цілком реальну дозу беладонни — отруйної багаторічної трав'янистої рослини. Про це Адміністрація з контролю продуктів харчування та лікарських препаратів (FDA) попереджала ще у 2017 році.

Нібито гомеопатична китайська мазь проти атопічного дерматиту, яка “творила дива”. От тільки лабораторні аналізи показали, що там була значна кількість стероїдного гормону, який міг викликати серйозні побічні ефекти.

І тут ми підходимо до іншої проблеми. Є препарати, які НЕ можна назвати “сміттєферонами”. Ці препарати містять речовину, яка ДІЄ.

От тільки науковці сумніваються, а чи діє вона достатньо ефективно? Чи побічні ефекти не нівелюють користь?

Які це можуть бути препарати?

Ось кілька прикладів:

Фітотерапія

Трави працюють. Багато абсолютно ефективних ліків людство винайшло завдяки травам. Чого тільки вартий знаменитий аспірин, який виробляли з кори білої верби. Але рослини в природі — це завжди цілий мікс речовин із різною концентрацією. Ці речовини можуть взаємодіяти одна з одною. Проте ця дія не завжди цілюща. Тому сучасна медицина віддає перевагу очищеним, перевіреним і чітко дозованим препаратам.

Імуномодулятори

Бажання “підняти імунітет” цілком можна зрозуміти. Особливо на початку весни, коли немає сил і вкотре дошкуляє якийсь “вірусняк”. Проте так звані імуномодулятори викликають у лікарів та науковців багато сумнівів. Адже реальні препарати, які впливають на роботу імунітету, наприклад, інтерферони, мають дуже багато побічних ефектів. І коли в інструкції чергових магічних крапельок кажуть про вплив на імунітет без жодних реакцій, то це або “бздура”, або виробники чогось недоговорюють.

 БАДи

БАД не є лікарським засобом з погляду українського законодавства, проте він впливає на наше здоров'я. Іноді — позитивно, бо допомагає подолати дефіцити або запобігти їм. Як, наприклад, вітамін D у певний період року. Або фолієва кислота для жінок репродуктивного віку, яка дозволяє запобігти вадам нервової системи в майбутньої дитини.

 Але неперевірені БАДи можуть дуже сильно нашкодити.

Яскравий приклад — історія британця Джима Маккента, який за допомогою екстракту зеленого чаю хотів зміцнити серце і зруйнував печінку. Чоловіку знадобилася трансплантація.


Разом із фармацевткою Вікторією Михайловою, ми розробили короткий чек-лист, як не купити “сміттєферон” замість медикаменту:


1) Купуйте лише в аптеках. А не у знайомих, які “продають дешевші ліки, які вони завозять з Європи/Азії/Індії, але які ще не зареєстровані в Україн”;
2) Обов’язково читайте інструкцію до використання. У ліків має бути діюча речовина, показання, протипоказання тощо.
3) Запитайте у лікаря або фармацевта механізм дії ліків. Якщо чіткої відповіді немає — це “червоний прапорець”.
4) Якщо людина приймає інші препарати, то запитайте в лікаря/фармацевта, чи новий препарат сумісний з іншими.
5) Не купуйте ліки тільки тому, що реклама обіцяє, що цей препарат вилікує від “усіх хвороб”
6) Не приймати ліки, які рекомендує та віддає “подружка”/”знайома”, якій вони нібито допомогли. Іноді люди просто роблять помилкові висновки щодо власного здоров'я та що саме подіяло.
7) Не купуйте БАДи та лікарські препарати, які мають у складі стопʼятсот інгредієнтів. Усі їх дуже важко дослідити та проконтролювати, тобто це ще один “прапорець”.
8) Препарат, який “лікує все”, але немає побічних ефектів, з високою ймовірністю таки “сміттєферон” small logo

Підготувала Наталка Бушковська.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01