ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Яка Вікіпедія справжня?

Розповідаємо сьогодні, як за доменом визначити, де справжня вікіпедія, а де сайти-підробки.
ПРАВДА
ПРАВДА

Інколи в результатах пошуку буде той самий текст Вікіпедії, але на різних сайтах. Що відбувається? Розібратися в цьому нам допомогла редакторка українськомовної Вікіпедії Віра Моторко.

 



Класична Вікіпедія живе на цьому домені , де бачимо org в кінці, це зрозуміло. Wikiwand — це сайт-читалка Вікіпедії. Організаційно він не пов'язаний з Вікіпедією, просто творцям сайту захотілося зробити сучасніше оформлення. Тема налаштована, тож якщо вам подобається — на здоров'я. Хто Вікіпедію редагує, тим Wikiwand ні до чого, бо там цього робити не можна.

 А от третій сайт — це обманка.

 Текст справді з Вікіпедії, але: старішої версії (бачите дату на фото вище); без вказання ліцензії і нормального посилання на джерело (ще й зі своїм копірайтом внизу, яке нахабство); і показує купу шкідливої реклами.

Сайтів-дзеркал Вікіпедії доволі багато. Деякі дотримуються ліцензії і містять потрібні посилання, хоч і дрібним шрифтом, деякі ні. Погано те, що якщо статті немає в українській Вікіпедії, то багато з них виводять поганий машинний переклад із якоїсь іншої мови. В результатах пошуку вони бувають досить високо.

Тому будьте уважні і розкажіть про це тим, хто ще не знає — особливо школярам, які готуються до уроків, і можуть сприйняти всілякі «пекельні борошна» автоперекладу за чисту монету.

«У нас і зі своїми статтями роботи вистачає — знаєте, як образливо, коли хтось вважає, що умовне nina . az це наша вина теж?» — зітхає Моторко  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01