ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Цифрова армія ботів

Як російські пропагандисти видають себе за українців і поширюють заготовлені «кураторами» коментарі
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

З першого лютого в Україні правоохоронці проводять масштабні оперативно-слідчі заходи, відбуваються обшуки, вручають підозри у корупційних справах. Усе це активно обговорює суспільство, зокрема у коментарях у соціальних мережах. Так, під публікаціями популярних українських Telegram-каналів з’явилась низка однакових коментарів, в яких поширюють думку, що «масові чистки» політичних еліт пересварять їх між собою і дозволять переділити країну між «зацікавленими у власному шматку пирога». 

За кілька днів до того користувачі Telegram так само писали однотипні коментарі, що росія відкриває другий фронт разом із Білоруссю, а українцям про це нічого не кажуть. А за день до того – що в України немає майбутнього, тому найкращий варіант для українців – масова втеча до Європи.   

Усі ці коментарі з’явилися не просто так. В рф діє закритий Telegram-канал «Цифрова армія росії», який створює і розповсюджує фейкові коментарі серед українських каналів з багатотисячною авдиторією. Адміністратор каналу щодня дає завдання з готовими коментарями по темі. Теми різні, але їх об’єднує одна мета – психологічний вплив на українців. 

Розповсюджують заготовлені коментарі росіяни – підписники «цифрової армії». У завданнях адмін вказує «цифровим армійцям», що вони повинні викликати в українців демотивуючі емоції, як-то безсилля, журба, паніка, страх, відчуття «всепропало» і що нічого не зміниться.

Інша ціль «Цифрової армії» – змусити українські Telegram -канали закрити коментарі, щоб в українців не було майданчиків для висловлення своїх думок. Тоді, за задумом адміна, вони будуть переходити на проросійські ресурси за «правдою», а насправді на ресурси, просякнуті російською пропагандою і брехнею.

Коментарі перекладають на українську мову через програму перекладач (тому є характерні помилки). Адміністратор також прикріплює до завдання назви українських пабліків, де можна розповсюдити коменти. Як зазначають у Центрі протидії дезінформації при РНБО, щойно попередній канал «Цифрова армія росії» блокують, одразу створюється новий. 

Після 24 лютого для багатьох українців основним джерелом новин стали соцмережі. Серед них особливе місце через оперативність публікацій посідають саме Telegram-канали. Але в цьому і ризик, бо через швидкість нерідко інформацію або не перевіряють, або перевіряють неналежним чином, тому в публікаціях поміж правдивих новин з’являються фейки і маніпуляції. 

Так само ризики криються і в коментарях. Читачі заходять дізнатися думку суспільства, але через анонімність підписників у Telegram немає гарантії, що свою думку висловлює реальна людина, а не бот чи троль, який поширює російську пропаганду. 

На відміну від того ж Facebookу, де можна зайти на сторінку і перевірити інформацію про людину або її дописи, у Telegramі такої можливості немає. Облікові записи «цифрової армії» об’єднує анонімність – вони взагалі не мають фото (інколи використовують нейтральні картинки), а підписано їх лише російським іменем (Валентина, Елена, Ирина, Дмитрий) або англійськими ініціалами (GT, R, WM). 

Коли таких коментаторів багато і вони пишуть одне й те саме, вони можуть створити думку громадськості з певного приводу, спрямувати її в інше русло або й зовсім змінити точку зору читача. Тому радимо критично сприймайте коментарі в телеграм-каналах, аби не потрапити на гачок росіян, які видають себе за українців small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01