ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейки російської пропаганди про перемогу української документальної стрічки на Оскарі

Перший український фільм, що отримав престижну кінопремію "Оскар", викриває воєнні злочини, скоєні російськими військами в Маріуполі. Тому й не дивно, що росіяни ще до вручення нагороди почали масово поширювати свої фейки про цю перемогу українців.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У ніч на 11 березня фільм режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» отримав кінопремію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Мстислав Чернов разом з фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко працювали на інформагентство Associated Press та провели в місті 20 днів від початку облоги.

Вони були єдиними міжнародними журналістами, яким вдалося зафільмувати та показати потім на широкий загал, що відбувалося у Маріуполі після вторгнення росії. Обстріл пологового будинку, загибель дітей та дорослих, роботу лікарів без знеболювальних і в жахливих умовах, обстріли житлових будинків із танків із «зедкою» на борту, масові поховання цивільних. Фільм боляче дивитись, але як говорить у стрічці сам режисер - «на це має бути боляче дивитися».

Стрічка отримала також престижну нагороду BAFTA (аналог «Оскару», але в Британі) та премію Гільдії режисерів США. Підсумком же став «Оскар», який вважають найпрестижнішою нагородою в кіносвіті.

Це вперше українська кінострічка отримала «Оскар» за весь час проведення премії. У ній демонструють докази воєнних злочинів росіян, тому не встигли ведучі відкрити конверт і назвати назву фільму-переможця, як у росіян почалася істерика.

 Ми переглянули, які «вкиди» вони робили, розповідаючи про перший український «Оскар»:

 
 

1. Замовчування

Деякі російські ЗМІ, розповідаючи про 96-шу церемонію кінопремії, надали інформацію про все, що відбувалося, але свідомо уникали теми України. Вони зупинилися на гламурній стороні події, розповідаючи про зірок. Дехто, як «Рєн ТВ», навіть подали повний перелік переможців включно з преміями за звук та спецефекти, але єдина категорія, яку «забули», – за «Найкращий документальний фільм». Замовчування – відомий маніпулятивний прийом, який допомагає приховувати факти від авдиторії (у цьому разі про російські воєнні злочини).

 

 2. Немає що коментувати

Інші намагалися показати – подія не варта уваги. Багато прокремлівських медіа зробили новину, цитуючи речника путіна, що у кремлі не вважають приводом для коментаря присудження кінопремії "Оскар" українській документальній стрічці. Але вийшло, як у мемі, коли людина бігла за іншою кілька кілометрів, щоб сказати, що їй байдуже. У такий спосіб лише привернули більшу увагу до стрічки.

 

3. «Оскар» отримав фільм, «сповнений фейків»

Росіянам не дуже припав до душі той факт, що дії їхніх військових, які обстрілюють цивільні об’єкти та вбивають мирне населення, тепер будуть широко висвітлені на Заході. Тому вони вдалися до свого улюбленого прийому – заперечують свою причетність до вбивств людей та перекладають вину за свої злочини на українців.

Версія, що фільм «20 днів у Маріуполі» «зібрано із фейків» – одна із найбільш поширених серед пропагандистів. При цьому серед них ми не знайшли одностайності. Одні стверджують, що обстрілу пологового не було, а кадри з вагітними були постановкою. Підтвердженням називають той факт, що породілля на руїнах, чиє фото облетіло увесь світ, виявилась б'юті-блогеркою Маріанною Вишемирською. Інші – говорять, що обстріл був, але по «вогневій позиції ЗСУ», які вигнали з полового увесь персонал. Ще одна версія – це «азовці» прицільно обстріляли будівлю пологового будинку.

До речі, постраждала від російського удару по пологовому Маріанна Вишемирська нині мешкає у Москві й активно агітує за путіна. У пропагандистських публікаціях її називають «маріупольською мадонною». Сама ж вона заявила російським ЗМІ, що фільм і церемонію не дивилась, бо це «західна пропаганда» та «парад лицемірства». За її словами в неї є більш важливі справи, як-то робота у прокремлівському фонді "Родіна".

4. Премія себе дискредитувала, адже стала політично ангажованою

За версією росіянських пропагандистів, «Оскар» – перетворився на політичне шоу, тому зрозуміло було, що нагороду дадуть Україні. А портал «Іносмі», який буцімто перекладає публікації іноземних видань, повідомив, посилаючись на Al Jazeera, що політичний порядок денний просочився на церемонію "Оскар", бо «одна з нагород пішла антиросійському фільму». Насправді у виданні повідомили, що «Політика залишалася темою для обговорення на сьогоднішньому нагородженні, з посиланнями на такі питання, як війни в Газі та Україні, постійна загроза ядерної зброї та права жінок». Також вони процитувала частину промову Мстислава Чернова про те, що «він проміняв би всю цю нічну помпезність на те, щоб "Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста". Вочевидь саме ця фраза зачепила пропагадистів.

Навряд чи можна звинуватити організаторів «Оскару» в політичній заангажованості на користь України. Швидше навпаки. Пригадаймо, що у 2023 році Американська кіноакадемія відмовилася показувати звернення Володимира Зеленського під час церемонії. А цьогоріч зі скороченої міжнародної телеверсії вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій і переміг фільм "20 днів у Маріуполі". При цьому у минулому році для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, у скороченій версії місце знайшлося, як і для політичної промови його дружини. З цього приводу команда “Суспільного” висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії “The Walt Disney Company Limited”.

5. На сцені «Оскара» пролунали нацистські лозунги.

Тут російські пропагандисти не витримали того факту, що свою промову Мстислав Чернов завершив словами «Слава Україні!». На їхню думку – це гасло «ОУНівських нацистів». Насправді це гасло використовують вже понад сотню років, починаючи від часів Української народної республіки у 1918-2021 роках (дехто з дослідників взагалі говорить про кінець XIX століття). У 1941 році на зборах ОУН до гасла додали обов’язкову відповідь «Героям слава!». З 2018 року – це гасло використовують у ЗСУ та Нацполіції як статутне привітання. Нині вживання цього національного гасла стало масовим. Його навіть використовують іноземці, як символ прихильності до нашої країни. Поширюючи фейк про «нацистські лозунги» пропагандисти вкотре нагадують, що для них усе українське – ненависне. І що, український патріотизм для них автоматично стає «нацизмом».

6. «Аналогов нєт»

Представникам культури «запорєбріка» було настільки байдуже на нагороду, яку отримав український режисер, що вони почали говорити про необхідність створення "свого "Оскару" і своєї "Нобелівки". Письменник-українофоб Захар Прилєпін заявив, що таку нагороду потрібно створювати спільно з Китаєм, Африкою, Латинською Америкою, Індією і навіть парою європейських країн, бо «вони воюють проти нас на всіх фронтах».

А Дмітрій Мєдвєдєв вийшов із алкогольного делірію і повідомив, що «настав момент» знімати кіно про війну, адже потрібно «знімати про наших героїв, звеличуючи їхні подвиги». Вочевидь незабаром світ побачить російські фільми та книжки, де держава-агресор представить свою версію подій. Це лише зайвий раз доводить, що «російська культура» – це частина державної пропагандистської машини, яка є не менш небезпечною ніж зброя.

Загалом огляд пропагандистських “вкидів” свідчить, що нам дуже пощастило (можливо слово недоречне, але по-іншому не скажеш), що Мстислав Чернов разом із колегами був у Маріуполі і зміг вивезти з міста відзняті матеріали. Якби цього не сталося, світ не побачив як російська армія руйнує Маріуполь день за днем, і “потонув” у російській брехні.

Якщо ви ще не переглянули стрічку “20 днів у Маріуполі”, вона повертається в українські кінотеатри. Повторний показ відбудеться в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Чернівцях, Одесі та Вінниці. Також обіцяють, що з 21 березня її можна буде подивитись онлайн на українських стрімінгових платформах small logo

Підготувала Альона Маліченко.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01