ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фото з паспортом та оренда житла через популярний туристичний сервіс: як біженкам та внутрішнім переселенкам не потрапити у шахрайські схеми

Від початку повномасштабного вторгнення мільйони українок та українців, які рятують свої родини від війни, шукають в оренду житло як в Україні подалі від фронту, так і за кордоном. Шахраї знайшли спосіб наживитися і на цьому горі. Ось вам опис найбільш популярних схем аферистів, щоб не втратити кошти, час та довіру до людей
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Фото «власника» з документами в руках

Одна з найбільш популярних схем, що існує вже не перший рік в Україні, це «фото з паспортом» начебто орендодавця. Шахраї пишуть оголошення про те, що здають житло. Коли ж ви до них звертаєтеся, просять скинути завдаток начебто для бронювання квартири чи будинку. Щоб убезпечити себе. Взамін надсилають вам своє фото з паспортом у руках, де чітко видно: це документ саме тієї людини, яка його і тримає, – обличчя на світлині документа таке ж, як і в людини, що його тримає.

Ви надсилаєте гроші. І все. Людина зникає. Чи не боїться «орендодавець», що його впізнають по фото, яке він чи вона надіслали? Ні, бо це чуже фото. 

Як розповідають у соцмережах самі постраждалі отакі фотографії шахраї використовують роками. Де ж вони їх беруть?

«Хотіла зняти квартиру, сказали скину фото з паспортом, скинула, бо була мала, студентка. І після того фото з документи почали гуляти по інтернету, а шахраї – обманювати людей», – це один із варіантів. Інший – коли просять кредити, теж як гарантію подають свої фото з документами в руках.

Ще один спосіб — згенерувати фото на сайті ThisPersonDoesNotExist.com (з англ. «Цієї особи не існує»), який застосовує алгоритми штучного інтелекту для створення фотографій людей (саме крупний план обличчя) максимально схожих на справжніх, але яких ніколи не існувало.

Зрештою, ні кредитів, ні житла постраждалі не отримують, але потім самі не в курсі, що за допомогою їхніх документів роками обдурюють людей.

Тому, по-перше, ніколи і нікому не скидайте своїх фото з документами в руках та й фото своїх документів незнайомим людям, а по-друге, й самі будьте в курсі описаної схеми.

Схема з TripAdvisor

А от біженки та українки, які ще до повномасштабного вторгнення переїхали за кордон, розповідають про шахрайство, в якому використовують сервіс, що допомагає подорожувати світом, TripAdvisor.

У закритій групі для українців у Німеччині жінка розповідає, що їй запропонував ось так орендувати житло на довгий термін чоловік, який начебто живе в Іспанії, тому не може приїхати до Німеччини, щоб показати житло. Вартість оренди – 440 євро з комуналкою, але ще 1000 варто заплатити як заставу. Жінка питає: чи так справді можна робити і чи є така практика оренди в Німеччині?

«Процес оренди відбувається на сайті TripAdvisor. Я розміщую [там] свою квартиру і надсилаю вам посилання, за яким ви можете її оформити. Після реєстрації ви отримаєте підписану копію договору оренди та ключів від квартири. Ми будемо користуватися послугами TripAdvisor тільки протягом першого місяця. Після першого місяця відправте гроші прямо на мій банківський рахунок. Ви бронюєте квартиру на один місяць за допомогою TripAdvisor, після чого ми укладаємо звичайний договір оренди на випадок, якщо ви захочете залишитися в квартирі. Якщо вам не подобається квартира, TripAdvisor верне переказ на ваш банківський рахунок. Якщо ви погодите орендувати квартиру, TripAdvisor надішле переказ на мій банківський рахунок», – такого листа отримала жінка у відповідь на оголошення про пошук житла.

У коментарях їй пояснюють: це шахрайство, що відоме вже не перший рік:

«В інших групах вже про таке писали і не раз. На жаль, є люди, які в це повірили і залишились без грошей і квартири», – пишуть коментатори. 

Ще одна учасниця групи радить: спершу оглянути житло, отримати ключі від нього, підписати договір і лише тоді оплачувати вартість оренди та кауціону (застава на випадок якоїсь поломки у квартирі чи будинку) small logo

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01