ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Жінки і мобілізація: що зміниться з 1 жовтня

У медіапросторі циркулює новина про мобілізацію жінок і про заборону виїзду за кордон у разі, якщо жінка стала на військовий облік. Розбираємо, чи це правда і що говорить чинний закон.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

З 1 жовтня 2022 року всіх жінок поставлять на військовий облік?

Військовий облік для жінок на законодавчому рівні затвердили ще у квітні минулого року. 1 жовтня 2022 року – це дата, з якої ця процедура повинна запрацювати на повну силу. Обов’язковому обліку підлягають лише жінки певних професій і спеціальностей від 18 до 60 років без протипоказань за станом здоров’я. Перелік професій затверджено наказом Міністерством оборони №313. У міністерстві кілька разів переглядали список спеціальностей. Можемо припустити, що відповідно до військових потреб, зміни вноситимуть і надалі. Нині Наказ містить два переліки – перший список із 21 (14+7) спеціальністю суто для жінок. Другий перелік – розширений. Там 111 (35+76) спеціальностей, які стосуються і жінок, і чоловіків

Взяття на облік – це автоматична мобілізація для жінки?

Коли жінка ставатиме на облік – її або визнають придатною для військової служби, або вона отримає відстрочку від призову. Якщо жінка придатна і її поставили на військовий облік, вона отримує статус «військовозобов’язана». Взяття на облік – це ще не мобілізація, а перебування в запасі Збройних сил. Але законні підстави для мобілізації у разі потреби військовозобов'язаних жінок на рівні з чоловіками є, оскільки Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не розділяє військовозобов'язаних за статтю. 

Представники Міноборони кажуть, що нині ЗСУ немає потреби в примусовій мобілізації. Так, заступниця міністра Ганна Маляр на своїй сторінці у Facebook назвала останні новини про мобілізацію жінок спекуляціями. 

Це коментар представниці Міноборони «станом на зараз». З 1 жовтня, припускаємо, в залежності від ситуації в країні військовозобов'язаних жінок окремих дефіцитних професій можуть мобілізувати або ж їх залучатимуть до виконання робіт для оборони держави.

Чи можуть жінки виїздити за кордон?

У згаданому вище дописі Ганни Маляр йдеться про те, що «жодних обмежень, пов'язаних з мобілізацією, для перетину жінками кордону немає і не планується, принаймні станом на зараз». Нині в Україні діє воєнний стан, під час якого військовозобов'язаним заборонено покидати межі країни. Якщо воєнний стан продовжать до 1 жовтня, то і заборона продовжиться. Оскільки вже згадуваний мобілізаційний закон не розділяє військовозобов'язаних за статтю, заборона стосуватиметься як чоловіків, так і жінок, але не всіх, а тільки військовозобов'язаних. Виключення, які дозволяють перетинати кордон, так само стосуються і чоловіків, і жінок. А вони нині такі: наявність 3-ох або більше неповнолітніх дітей; самостійне виховання неповнолітньої дитини чи дитини з інвалідністю; постійний догляд за хворим чоловіком чи жінкою; навчання у закордонному ВНЗ тощо. 

Авторка: Альона Маліченко

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01