ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Жінки в ЗСУ: що змінилося за останні роки

«Жінка в армії – це жах… тебе не вважають за людину насправді», — таку провокативну фразу нещодавно дозволив собі радник керівника Офісу президента України. Начебто хотів привернути увагу до проблем, з якими стикаються жінки в ЗСУ, натомість знецінив сотні тисяч жінок усього світу, які служать у Збройних силах своїх країн. І передусім, звісно ж, українок, яких теж десятки тисяч. Чому військова служба, це така ж жіноча справа, як і чоловіча, пояснюємо. Попереджаємо: цифр буде багато
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Станом на початок липня 2022 року у Збройних силах України працюють понад 40 тисяч жінок. Про це розповіла заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, загальна чисельність ЗСУ – 261 тисяча людей, з них саме військових – 215 тисяч, решта – наймані цивільні працівники. Тобто, жінок у ЗСУ – щонайменше 15,3%. До слова, з 24 лютого в Україні добровільно мобілізувалися близько тисячі жінок

Якщо порівняти із показниками попередніх років, то в 2014 році військовослужбовиць у Збройних силах було 16 557, а вже в 2021 – 32 569 – майже вдвічі більше. З них 1 054 – старші офіцерки. З 2013 року кількість жінок-офіцерів зросла майже втричі – станом на 2021 рік їх було п’ять тисяч, а кількість курсанток у військових навчальних закладах збільшилася майже в чотири рази. 

Відповідно до звіту «Стан реалізації у ЗСУ гендерної політики держави», станом на кінець 2019 року, жінки складали понад 10% від загальної чисельності особового складу, залученого до виконання завдань в операції Об’єднаних сил, а серед миротворців кожною двадцятою була жінка. 

До грудня 2021 року статус учасниць бойових дій отримали 16,7 тисячі українських жінок-військових. 

А що ж в інших країнах? 

У Сполучених Штатах Америки станом на кінець 2020 року жінок у Збройних силах було 17,2% – 229 933 з 1 млн 334 тис. загалом. Серед офіцерського складу жінок – 18,9%. 

У сусідній Польщі кількість жінок-військових, станом на 31.12.2021 – 9 373, це 8,3% від усіх військових країни. Водночас на керівних посадах у Збройних силах країни жінок аж 16,4%.

Історія жінок в Збройних силах Ізраїлю (ЦАГАЛі) – це власне історія не просто служби в армії на рівні з чоловіками, а боротьби за право отримувати ті військові спеціальності, що їх до цього вважали лише «чоловічими». 

З 1949 року, коли жінки в армії були або медсестрами, або офісними працівницями, до 2022 – коли збільшують кількість місць для жінок у бойових підрозділах. Між 2013 і 2017 роками кількість жінок на бойових посадах у піхоті збільшилася у 3,5 рази: з 43 500 до 265 600. Станом на нинішній рік 18% бойових посад у ЦАГАЛі займають жінки. 

Жінки також очолюють розвідку, командують батальйонами регулярного полку та артилерії. Загалом близько 40% у Збройних силах Ізраїлю – жінки, зважаючи на обов’язкову строкову службу для всіх. 

В Україні жінки отримали право посідати такі ж посади та отримувати аналогічні військові звання, що й чоловіки, лише у 2018 році. Тому у нас ще все попереду. 

Хоча, за словами Ганни Маляр, у ЗСУ вже зараз є достатньо унікальних жінок. Серед них вона наводить приклад тренерки з глибоководного військового дайвінгу, яка дає фору чоловікам, на яких зазвичай покладають більше сподівань через кращі фізичні показники. 

«У нас є жінка-генерал Тетяна Остащенко, яка очолює медичні сили. Повірте, там на такому рівні управління здійснюється! Коли ви слідкуєте за її роботою, у вас не виникатиме запитань: жінка це чи чоловік, це справжній військовий!», – наголошує заступниця міністра оборони.

Що ж до слів про «жах» і «не сприймають за людину» Ганна Маляр обережно коментує, мовляв, Збройні сили, як і будь-яка структура чи галузь, – це відображення суспільства загалом. Якщо в соціумі є упередження щодо «жіночого» та «чоловічого», то в армії це буде також. Тому починаймо з себе, навіть якщо ми в тилу. 

Авторка: Ірина Небесна

🦉Цей текст вийшов у рамках нашого нового спецпроєкту #ПоТойБікГендеру. Підписуйтеся на нашу сторінку, щоб не пропустити нові публікації. Попереду на вас чекає багато цікавого!  
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01