ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Петиції про заборону абортів в Україні: чому це погана ідея

Наприкінці травня цього року на сайті президента України розмістили одразу кілька петицій про заборону абортів.  «Держава має законодавчо захистити і цих своїх громадян – ненароджених українців», «Російські окупанти безбожно знищують українців, давайте не дозволимо українським батькам повторювати дії російських окупантів і заборонимо знищувати українських дітей, наше майбутнє!»  І це вже далеко не перша спроба таких заборон. Такі петиції — типова маніпуляція. Некоректно прирівнювати аборти, дозволені законодавством, до геноциду, влаштованого росіянами українцям. Пояснюємо на пальцях
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

«За останні 10 років в Україні вбили 1 млн ненароджених дітей»

Приблизно таке нам нещодавно написала одна з читачок, критикуючи контент нашого проєкту. А що каже статистика?

З 2011 по 2020 роки в Україні справді зафіксували 1 096 415 абортів. Однак! «До медичної статистики входять як спонтанні переривання вагітності (викидні), так і медичні легальні аборти, які робляться планово за медичними показами чи бажанням самої жінки», – йдеться в коментарі до даних. 

За статистикою, 10-15% усіх вагітностей у світі закінчується викиднями. Умовно 10% трапляється у першому триместрі, тобто, в ті самі перші 12 тижнів – термін, коли в Україні, зокрема, дозволено робити аборт. 

Якщо глянути на дані Держстату, у 2020 році в Україні народилося 293 457 дітей. Якщо врахувати статистику про викидні, то 10% – це 32 606 випадків. В той час як у статистиці абортів за 2020 рік стоїть число 64 574. Тобто, можна припустити, що близько половини абортів можуть становити викидні та завмерлі вагітності.

Тут додамо, що в Україні наводять дані про те, що кожна 4 вагітність закінчується передчасною втратою дитини. Такі ж цифри вказують в організації «Опіка ангела», де підтримують жінок та чоловіків, які переживають таку трагедію. Однак на цю тему в нас нечасто говорять, тому складається враження, що викидні – це поодинокі випадки. Однак це зовсім не так.

Якщо ж повертатися до кількості офіційних абортів, то варто говорити про динаміку, бо насправді кількість їх зменшується з роками. Якщо в 2011 році їх зафіксували 163 668, то в в 2020 – майже втричі менше – 64 574. Так, щороку кількість народжених дітей в Україні справді вкотре знижується з 2012 року (тоді за рік народилися 502 595 дітей), але не через аборти. 

«Он у Польщі заборонили і нічого»

У Польщі аборт дозволено робити лише якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування, інцесту або несе загрозу життю чи здоров’ю жінки. Однак окремі смерті вагітних вже показали, що закон не завжди працює, і в країні відбувалися масові протести, бо жінки розуміли: на місці померлих може опинитися будь-яка інша полька.

А все, що відбувається в Польщі, з 24 лютого стосується і мільйонів біженок із нашої країни. Та й тих українок, які жили у Польщі й раніше.

Зокрема, у вересні цього року у Фонді жінок та планування сім’ї «FEDERA» розповіли про випадок, коли українці, яка вже два роки живе в Польщі, лікарі відмовлялися робити аборт, знаючи, що в її дитини немає шансу на життя – дівчинка не мала черепа. Про це з якихось причин не сказав гінеколог, який робив УЗД на 17 тижні вагітності, тож виявилося це лише на 30 тижні. Навіть отримавши виписку від психіатра, що продовження вагітності може загрожувати життю вагітної, лікарі ще два тижні відмовлялися робити жінці аборт.

Крім того, правозахисниці вже з весни говорили про випадки, коли зґвалтовані росіянами українки-біженки мусили повертатися в Україну, аби зробити аборт тут. 

Заборона абортів має збільшити кількість населення

Оскільки приклад Польщі найсвіжіший, то ось реакція суспільства на заборону: лише за перший рік після встановлення закону близько 34 тисяч польок намагалися зробити аборт або за кордоном, або нелегально.

Якщо глянути на офіційні статистичні дані, то в 2019 році у Польщі народилися 375 тисяч дітей, у 2020 – 355,3, а в 2021 (Постанова Конституційного суду Польщі про заборону абортів набрала чинності 27 січня 2021р.) – трохи більше 331 тисяч. Так, минув лише один рік, але схоже на те, що на збільшення кількості народжених дітей така заборона не впливає. 

Або ось ще такий факт із теж сусідньої країни. В 1966 році Ніколае Чаушеску підписав Указ №770, відповідно до якого аборти дозволяли робити лише жінкам, віком понад 40 років, або тим, хто вже мав 4 дітей. Потім обмеження збільшили знову: вік підняли до 45 років, а кількість дітей збільшили до 5. Аборти дозволяли лише в поодиноких випадках. Згідно з планом Чаушеску, кількість населення мала зрости до 25 млн у 2000 році. Станом на 1966 рік було трохи понад 19 млн. 

І план начебто працював: кількість населення зростала, однак росла і кількість підьпільно зроблених абортів, а внаслідок них – смертей жінок. Автори документального фільму про укази Чаушеску наводять про 9 452 смерті з цієї причини між 1966 і 1989 роками. Скільки їх було насправді – невідомо. Якщо ви досі не знали, чому на протестах проти заборони абортів часто зустрічаєте зображення вішака для одягу, то це один із «інструментів», який використовували для переривання вагітності.

«У селі для цього використовували веретена, шпиці, шила, а також коріння хрону, стебла якихось рослин, звіробій, любисток. Найкращим був лопух, бо мав тверде стебло», – це спогади однієї румунки, які наводить у репортажі про ті часи журналістка Малгожата Реймер.

«Вирішення проблеми»

У суспільстві часто поширюють наратив, що аборт – це «легкий спосіб позбутися проблеми». Однак навіть якщо не піднімати тему необхідної психологічної підтримки жінок, які зробили аборт, варто дивитися глибше – чому його обирають?

Статистики по Україні щодо цього нам не вдалося знайти. Окрім ремарки про те, що основна причина абортів – небажана вагітність внаслідок неефективного використання контрацептивів або їх відсутності.

Якщо ж глянути на статистику США, то найпоширеніші причини наводять такі:

– не готова фінансово (40%);

– недостатньо часу, щоб приділяти його дитині (36%);

– причини, пов’язані з партнером (не хоче дитини, не та людина, аб’юзер, доведеться ростити дитину самій та інші) (31%);

– є необхідність зосередитися на інших дітях (29%). 

Більшість жінок (64%) сказали, що це були кілька причин одночасно.

Авторка: Ірина Небесна

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01