ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Підміна понять: допомога українським біженцям знищує туристичну галузь Ірландії

російські пропагандисти перекручують публікації західних медіа, виривають із контексту цитати, змінюють акценти або відверто прибріхують. Це робиться для того, щоб, користуючись авторитетом видання, посіяти серед європейців неприязнь до українських вимушених переселенців
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Пригадуєте, ми вже раніше спростовували фейки про те, що європейці начебто незадоволені поведінкою біженців з України?

Тоді виявилося, що жителі Німеччини, Бельгії та Франції насправді невдоволені діями уряду, а не присутністю українців. 

російські пропагандисти продовжують використовувати цю схему: перекручують публікації західних медіа, виривають із контексту цитати, змінюють акценти або відверто прибріхують. Це робиться для того, щоб, користуючись авторитетом видання, посіяти серед європейців неприязнь до українських вимушених переселенців. 

Для більшої правдивості фейкороби навіть лишають посилання на першоджерела. От тільки якщо за ними перейти і прочитати весь текст, ви зрозумієте, що там йдеться про інше. Проганадисти сподіваються, що ви не знаєте мову, полінуєтеся перевіряти або вдовольнитеся заголовком.

Про що брешуть?

«Наразі на півдні графства Керрі склалася складна ситуація. Там місцеві готелі виділили 3741 ліжкомісце для розміщення вимушених переселенців з України. Внаслідок цього на 40% скоротилися можливості туристичної галузі», — йдеться в публікації EADaily.

«Оглядач» іншого проросійського «ЗМІ» пише, що біженці ліниві, не хочуть працювати, а лише пиячать. «Допомога українським біженцям шкодить туризму в Ірландії», — йдеться в заголовку.

Усі вони посилаються на публікацію у виданні The Irish Examiner. Але при цьому відверто маніпулюють.

Роз’яснення

То про що насправді писали в The Irish Examiner? У тексті дійсно йдеться і про 3741 ліжкомісце, виділене для біженців з України, і про скорочення на 40% можливостей туристичної галузі «в одній із туристичних столиць Ірландії». 

Але! В тексті озвучують проблеми, які виникають через не завжди погоджені із місцевими підприємцями рішеннями уряду та пропонують шляхи їхнього вирішення. 

Так, у Торгово-туристичній палаті містечка Кілларні графства Керрі кажуть, що про приїзд автобуса з біженцями вони часто дізнаються, вже коли транспорт стоїть під дверима готелю. Готельєри також просять не підвищувати їм ПДВ з 9% до 13,5%, бо галузь і так зазнає збитків.

У Центрі підтримки мігрантів розповідають, що наплив людей великий, а рук бракує. Тому довелося зачинити кілька офісів, що, знову ж таки, тільки погіршило ситуацію.

Озвучують проблеми медичного забезпечення та інші. Жодна людина в статті не критикує допомогу біженцям з України. Натомість вирвавши з контексту кілька речень, можна створити текст про те, як люди, які рятуються від війни, «нищать туристичну галузь».

Найбільша маніпуляція навіть не в тому, ЯК перекручують факти пропагандисти, а в тому, ЩО відбувається підміна понять. Бо проблема туристичної галузі Ірландії не в тому, що Є біженці, а ЧОМУ вони є в Ірландії та інших країнах. 

Саме напад росії на Україну є цьому причиною. І поки уряди країн намагаються вирішити гуманітарні кризові ситуації, проросійські ЗМІ та російська пропаганда перекладає вину на постраждалу сторону – біженців. 

Нагадаємо, 90% із них – це жінки та діти. І це накручування ситуації сприятиме лише наростанню упередженого ставлення до людей, які й так опинилися в скрутній ситуації – чужа країна, незнання мови та часто неможливість піти на роботу, бо на руках діти чи старші члени родини, турбота про яких, стандарто, лежить саме на жінках. 

Такі маніпуляції спрямовані на те, щоб населення перестало допомагати біженцям та тисло на уряди своїх країн, аби вони теж припиняли це робити вже на міжнародній арені. 

Тим часом посолка Ірландії в Україні Тереза Хілі заявила, що в їхній країні живе вже близько 55 тисяч українців – а це понад 1% від кількості населення. І що проблеми з житлом справді є.

«… я хочу розповісти та підкреслити, що тепер у держави лишилася обмежена кількість вільного соціального житла. Останніми днями траплялися випадки, коли ми не могли тимчасово розмістити новоприбулих українців (так само, як і шукачів міжнародного захисту з інших країн) у належних умовах… Я вірю, що майбутнє України – дуже яскраве, і що ця країна та її народ можуть багато чого запропонувати Європі та світу. У вас є чому повчитись! Ми з вами. І ми розраховуємо на подальший розвиток наших двосторонніх відносин у наступні роки», – заявила Хілі про підтримку України Ірландією, попри проблеми з розміщенням біженців small logo

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01