ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Б"*

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Б

  • баталі́стка, баталі́сток; ч. баталі́ст

художниця, яка зображує битви. — «Баталістка – досить незвичне звучання, адже жінок у цьому жанрі живопису справді небагато. Він вважається “суто чоловічим”.» (Український інтерес, 15.01.2022). Віднині ж мілітарне майбутнє світить першим, другим і третім скрипкам симфонічних, камерних і народних оркестрів, мисткиням усіх жанрів (баталістки йдуть за окремим списком), бібліотекаркам, бухгалтеркам, візажисткам, касиркам, майстриням машинного доїння корів, археологиням, манікюрницям, стюардесам, хормейстриням... (bastion.tv, 29.12.2021). Що вони вичитали про себе, наскільки згодні з баченням нашої художниці-баталістки, нашої нової Світлани Алексієвич – не знаю. (censor.net, 26.03.2018). Надія Сомко була однією із перших жінок-баталісток, велику кількість картин вона присвятила подвигам воїнів-захисників часів Київської Русі, особливо її цікавив період козаччини ХVІІ століття. (Конотопський краєзнавчий збірник. Вип. І. 2013, с. 184). Артист маляр Надія Сомко, відома єдина українська жінка баталістка збагатила виставку чотнрьома картинами: „Анна Ярославна" (музейний експонат), „В обороні святині" та „Ґлядіолі" в олійній техніці як рівнож проект іконостасу, за котрий мисткиня одержала признання та винагороду. (Свобода, 14.01.1976).

 

  • бійчи́ня, бійчи́нь; ч. боє́ць
  1. учасниця бою під час воєнних дій. — Медії люблять публікувати фотографії молодих жінок у камуфляжі, з автоматами і в яскравих традиційних квітчастих хустках. У JINHA не задоволені тим, як «чоловіча журналістика» показує цих бійчинь. (Світлана Ославська «Півмісяць, хрест і павич. Подорожі до Месопотамії», Львів, 2019, с. 81). Бійчиня з позивним «Бетмен» розповідає, щойно з «зеленки» полізли диверсанти противника, їх бійці дали відсіч. (Громадське радіо, 19.06.2016). Імператорка Фуріоса (Шарліз Терон) є винятком. Вона відважна бійчиня, яка очолює воєнну експедицію за стратегічно важливою рідиною – бензином. (Національна спілка кінематографістів України, 10.07.2016). 
  2. солдатка, рядова. — На своїх тендітних плечах вони винесли неймовірне навантаження перших років війни, допомагаючи як бійчині, медсестри, волонтерки, дружини та матері. (Стенограми засідань Верховної Ради України, 2021). У «Миротворці» в роті Майї числилась іще одна дівчина, але по факту вона була у декретній відпустці, тому бійчиня перебувала серед хлопців сама. (Україна молода, 2018). Серед відомих жінок, що показали себе у бою, також бійчиня Українських Січових Стрільців, а пізніше – Української Галицької армії Ольга Підвисоцька. (Центр інформації про права людини, 21.09.2015).

  3. спортсменка, яка займається бойовими видами спорту (боксом, кікбоксингом, дзюдо чи іншими). — Своїми досягненнями наші героїні – футболістка Яна Калініна, важкоатлетка Юлія Паратова та бійчиня ММА Альона Расохіна – доводять, що спорт не має статі. (life.liga.net, 08.03.2021). Бразилійка Аманда Нуньєс, бійчиня змішаних бойових мистецтв (MMA), стала першою серед жінок чемпіонкою у двох вагових категоріях UFC. (sport.24tv.ua, 30.12.2018). Поговоримо про соціальну реабілітацію бійців і бійчинь з військовим психологом Андрієм Козінчуком. (Громадське радіо, 30.11.2018). Бійчиня Олена Овчіннікова тільки-но повернулася з Одеси. Там спортсменка здобула чергову нагороду – виборола кубок України. (Галичина спортивна, 14.02.2016).

  4. перен. та, хто бореться за здійснення чогось. — Бійчиня за справедливість (Олена Синчак, 2021). Чи знає про це полум'яна бійчиня за землю і справедливість ЮВТ? (Фурси нова об’єднана громада, ФБ).

бійчиня у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

Окрім назви бійчиня, в українській мові поширені також фемінітиви борчиня (‘та, хто бореться, б’ється з кимось’, ‘та, хто бореться за щось’) і боркиня (‘та, хто бореться за щось’). Однак якщо борчиня і боркиня позначають жінку як учасницю боротьби з кимось або за щось, то фемінітив бійчиня означує жінку як учасницю бою на війні. 

З цього огляду, словосполучення бійці та борчині армії, які трапляються у ЗМІ, варто було б переформулювати: бійці та бійчині армії (якщо йдеться власне про воєнні дії) або борці та борчині (якщо йдеться про інші форми боротьби).

Більше про різницю між цими словами можна дізнатися у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • бі́женка, бі́женок; ч. бі́женець

та, хто змушена залишити свою країну через війну, переслідування чи стихійне лихо. — Реєстрація як біженка/біженець із зони воєнних дій і рішення щодо розподілу (berlin.de, 2022). Біженка з Донбасу Ірина Магрицька зазначила, що, живучи на Донбасі, говорила українською. (Репортер, 2016).  Їй треба звикати до нового для себе статусу. «Біженка, — вперше сказала вона собі. — Чи не перша біженка». (Андрій Цаплієнко «Книга змін», 2015). <…> це однак сталось у Швеції а ми нікого не позбавляємо права полягти тільки у нас три вуличні смерті щоденно інколи топиться біженка або замерзає біженець по дорозі до нас <…>. (Франц Голер «Середина 1988», пер. Ю. Андрухович, Всесвіт, 1994, №2). Натягла мішок і до вечора у ньому рвала яблука, схожа на біженку. (Віктор Тимчук «Ловці манекенів», 1990). Ми понесли до Шаї все, що, на нашу думку, мало сприяти влаштуванню біженки Мірель. (Юрій Смолич «Наші тайни», 1934).

Цікаво знати

Біженкою називають жінку, яка переїхала за кордон внаслідок війни, переслідувань чи стихійного лиха. Жінку ж, яка переїхала в межах країни, називають внутрішньо переміщенкою або внутрішньо переміщеною особою.

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01