ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Д"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Д

  • дезерти́рка, дезерти́рок; ч. дезерти́р

та, хто вчинила дезертирство. — На межі з окупованим Кримом правоохоронці затримали колишню військову-дезертирку. (zaxid.net, 27.05.2018).  Як наслідок, вже за годину втрати десантників перевищили критичні, і Со Лай наказав продовжувати пошуки дезертирки виключно з дискоїдів. (Володимир Єшкілєв «Гніздо», 2012). Дівчинка, казав він, є дезертиркою, зрадницею батьківщини. (Михайло Яворський «Поцілунок Лева», 2006). Під поглядами тих, що залишалися, вона почувала себе дезертиркою і хотіла якнайшвидше поїхати, тому сама допомагала вантажити свої меблі. (Еріх Марія Ремарк «Тріумфальна арка», пер. Євген Попович, 1986).

дезертирка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • деса́нтниця, деса́нтниць; ч. деса́нтник

військовослужбовиця десантних військ. — У війні за Україну на Житомирщині загинула 21-річна десантниця Вікторія Поліщук із Козятина на Вінниччині. Вона потрапила під ворожий артилерійський обстріл. (Твоя Львівщина, 26.05.2022). За її словами, батьки таки пропонували ще раз поміркувати та обрати інший шлях. Але майбутня десантниця стояла на своєму. (armyinform.com.ua, 20.11.2019). Світлана Булавчик – не просто старший солдат. Вона – десантниця. (pershyj.com, 16.08.2018). Проте юна десантниця не сиділа склавши руки. (mil.gov.ua, 19.12.2017). Війна очима жінки-десантниці: Завжди було цікаво, як це – вистрілити у людину. (24tv.ua, 25.11.2018). <…> генерал Хатул Мохаммадзай, перша в історії країни жінка-десантниця. (Український тиждень, 19.11.2010). Парашут з листом десантниці поклав у кошик і пішов до Кравця, щоб показати йому останній лист радистки. (Василь Лисенко «Наказ лейтенанта Вершини», 1984).

десантниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • дешифрува́льниця, дешифрува́льниць; ч. дешифрува́льник 

та, хто щось дешифрує. — У Блетчлі-парку вона познайомилася з жіночкою із Жіночих допоміжних сил BMC, такою собі Барбарою Томс, приземленою, непоказним лещатком у системі. Скільки ж там було таких лещаток! Ненсі була більшим лещатком — дешифрувальниця, своя серед хлопців. (Кейт Аткінсон «Руїни Бога», пер. Ярослава Стріха, 2017).

// дешифрува́льниця польо́тів — військовослужбовиця, яка дешифрує польоти. — Тарас — льотчик-винищувач, Катерина — дешифрувальниця польотів. (Патріоти України, Фб, 22.10.2022).

 

  • диверса́нтка, диверса́нток; ч. диверса́нт

та, хто робить диверсію або підготовлена для здійснення диверсій. — Тоді продавчиня каже: «Ви не знаєте, як сказать по-українськи «пиріжок із маком»? Може, ви «руска» диверсантка?» (Високий замок, 20.06.2022). Мобілізація в окупованому Луганську: "напади" СБУ, жінки-диверсантки та забіги зі зброєю (life.liga.net, 16.04.2022). Терористка і диверсантка «Тереза» також відома тим, що жорстоко катувала захоплених бойовиками «ДНР» українських військових у Мар'їнці Донецької області, кількох з них вона застрелила. (zaxid.net/news, 31.12.2019).

 

  • доброво́лиця, доброво́лиць; ч. доброво́лець
  1. та, хто вступає у військо добровільно, з власного бажання. — На Харківщині від ракетного удару загинула доброволиця із Бразилії, яка воювала на боці України (zmina.info, 07.07.2022). Микитинецька доброволиця. Ярослава Матусяк: Ключовий момент нашого волонтерства сфокусований навіть у назві нашої групи добровольців – «Добро починається з тебе»… (Галичина, 28.06.2022). Доброволиця «Айдару» привезла до Франківська виставку картин на ящиках з-під снарядів (Канал 402, Репортер, 18.07.2017). 40 із 42 учасниць дослідження прийшли на фронт доброволицями і лише дві наші респондентки були мобілізовані. (Невидимий батальйон: Участь жінок у військових діях в АТО (соціологічне дослідження), К., 2016, c. 24).
  2. перен. та, хто добровільно береться за виконання якихось обов'язків чи якоїсь роботи. — Чи отримає українське громадянство російська лікарка-доброволиця Ольга Сімонова, що рятує українських бійців? (Громадське радіо, 09.02.2017).

доброволиця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • доброво́лка, доброво́лок; ч. доброво́лець
  1. та, хто вступає у військо добровільно, з власного бажання. —"Коли кинули клич, що потрібні медики, я пішла ще на третій день війни. Тут і залишилася. Тут зараз багато хронічних захворювань, ГРВІ, шлунково-кишкові розлади, гіпертонія. Також ми навчаємось тактиці, також ми самі навчаємо людей медицині. По критичних кровотечах, самодопомозі", – розповідає доброволка Альона Школьна. (Суспільне. Новини, 15.04.2022). Нагально потребую контактів жінок-ветеранок, миробудівниць, волонтерок, доброволок <…>. (Марія Дмитрієва, ФБ, 14.06.2021). Відома доброволка, боєць батальйону «Донбас» Людмила Калініна  попросила в радості щодо повернення Надії Савченко не забувати про інших гідних дівчат, які захищали Україну на східному фронті. (uavarta.org, 26.05.2016).
  2. перен. та, хто добровільно береться за виконання якихось обов'язків чи якоїсь роботи. — Розповідь про комсомолку-доброволку 30-х років, до якої ходив Лєнін, просто таки приголомшила мене – я зрозумів, що діяльність активісток зумовлюється специфічними чинниками, в основі яких лежить гіпертрофована сексуальність (Радіо Свобода, 25.06.2005).

доброволка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

Окрім назви доброволиця, вживають також фемінітив доброволка. Обидві назви є рівнозначними. У другому значенні вони збігаються зі значенням слова волонтерка. 

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01