ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "К"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

К

капела́нка, капела́нок; ч. капела́н

військова священниця. — Лора Когут ― одна з перших капеланок в Україні. <…>. Вперше долучилася до помочі військовим, коли ті виходили з Криму на Миколаївщину. Відтак почалося її волонтерство у зоні збройного конфлікту, що триває вже сім років. (theukrainians.org, 19.01.2020). До міста Бучі (Київська область) у День Героїв прибула капеланка військово-повітряних сил США майор Ольга Вестфолл. (stolychno.news, 24.05.2019).

капеланка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

У медіях можна натрапити на вислів військо́ва капела́нка, який, однак, є неправильним, адже одне із значень слова капеланка – військова священниця. 

 

  • капіта́нка, капіта́нок; ч. капіта́н
  1. офіцерка армії, яка має звання після старшої лейтенантки. — Касанда Харріс, капітанка, тренує українських військових на Яворівському полігоні, що на Львівщині. (Повага, 14.10.2016). Письменниця Марґарет Стол (Margaret Stohl), авторка коміксу з 5-ти частин «Життя Капітанки Марвел», нещодавно прочитала в Іспанії лекцію про жінок як супергероїнь. (ЛітАкцент, 27.07.2018).
  2. командирка корабля. — Капітанку німецького рятівного корабля звільнили з-під арешту в Італії. (Збруч, 03.07.2019). Після порятунку мігрантів у центральній частині Середземного моря в червні 2019 року, Карола Ракете, італійська капітанка рятувального катера Sea-Watch 3, неодноразово зазнавала образи з боку міністра внутрішніх справ Італії, який називав її піраткою та злочинницею. (amnesty.org.ua, 29.04.2019). 
    // командирка космічного корабля. — Але якщо подивитися на сучасні епізоди серіалу [«Star Trek»], які створюються зараз, то там є жінка-капітанка, у команді багато жінок. (update.com.ua, 04.07.2018).
  3. поліціантка, яка має спеціальне звання середнього складу поліції. — Капітанка поліції Альона Гарбарець чи не єдина жінка в області, що служить на рівні із чоловіками у Роті поліції особливого призначення. («Солдат Джейн» по-подільськи», Телеканал «Ексклюзив», 05.03.2020).
  4. керівниця спортивної команди. — Найкраще з наших показала себе Підгрушна – капітанка збірної з двома хибами фінішувала 12-ю («Кубок світу з біатлону», «Проспорт. ТСН», 21.12.2019). «Золотий м`яч» у жінок отримала капітанка збірної США Меган Рапіно, яка цього року разом зі своєю командою виграла чемпіонат світу з футболу. (Українська правда, 02.12.2019). Меґан Рапіно, співкапітанка збірної США з футболу (Голос Америки, 10.07.2019). На одній стіні висів великий плакат чаклунської групи «Фатальні сестри», а на другій – фотографія Ґвеноґи Джонс, капітанки відьомської квідичної команди «Святоголові гарпії». (Джоан Кетлін Ролінґ «Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії», пер. Віктор Морозов, 2007).
  5. керівниця організованої групи. — <…>«Клуб „Сніданок“», заселений, нумо пригадаймо, душею компанії, гарненькою капітанкою групи підтримки, наркоманом-бунтівником, дурнуватим качком, самозакоханим розумником і психопатом-людиноненависником, – усіх їх на знак покарання замкнули разом у шкільній бібліотеці <…> (Чак Палагнюк «Прокляті», пер. Антоніна Івахненко, 2012). 

капітанка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • команди́рка, команди́рок; ч. команди́р

керівниця військової частини, патрульної поліції, підрозділу, з'єднання, загону, судна, ескадрильї та ін. — Більше тисячі жінок стали командирками у ЗСУ.  (Дивись.Інфо, 10.06.2022). Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління. (www.wonderzine.com.ua, 27.05.2022). У 24 – командирка першого в історії взводу дівчат у Київський Військовий Ліцей ім. Богуна (Суспільне око, 21.10.2019). Майя Бреславська – старша лейтенантка поліції. Перша в Україні командирка патрульної служби. (Громадське ТБ, 15.10.2019). Офіційно: командирка батальйону франківських патрульних перейшла на роботу у Хмельницький (galka.if.ua, 09.01.2018). Лікар щось пробурмотів, виступ нашої командирки не справив на нього особливого враження. (Павол Ранков «Матері», пер. Тетяна Окопна, 2016). – Присягаюся! – відповіла з пафосом пані суддиха, піднісши вгору два пальці. Як тільки з кабінету вийшли нові командирки з своїми секретарями, до нього несподівано ввійшов пан Янчевський (Михайло Старицький «Кармелюк», 1903). 

командирка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • кома́ндувачка, кома́ндувачок; ч. кома́ндувач

керівниця великого військового або медично-військового з'єднання. — Командувачкою Медичних сил ЗСУ призначена Тетяна Остащенко. (dw.com, 30.07.2021). Зокрема, про це заявила командувачка медичного батальйону «Госпітальєри», народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Яна Зінкевич під час пресконференції <…> (ukrinform.ua, 03.10.2019). «Стримування Росії»: командувачка 6-го флоту США підбила підсумки навчань Sea Breeze (Новинарня, 15.07.2019). Славнозвісна командувачка канадськими військами відвідає українську армію (mind.ua, 17.01.2018). Нова командувачка збройних сил США: Росія є однією з найбільших загроз. (Голос Америки, 15.05.2016). Обернувшись, я угледіла Пейлор, командувачку Округу 8 (Сюзанна Коллінз «Переспівниця», пер. Уляна Григораш, 2012). <…> і не встигла Жинжур писнути, як командувачка і трійко охоронниць спритно схопили її і взяли в полон, одягнувши їй на руки міцні кайдани. (Ліман Френк Баум «Нові пригоди Солом’яника та Бляшаного Лісоруба», пер. Анатолій Саган, Львів, 2009, с. 274). 

командувачка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • коміса́рка, коміса́рок; ч. коміса́р

очільниця військового формування. — У травні 2007 р. колишня комісарка полку нічних бомбардувальників згадувала в інтерв’ю про своє повернення до цивільного життя <…>. (Жінки Центральної та Східної Європи у Другій Світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства, К., 2015, с. 85). Комісарка підпільної групи «Юний месник» Тамара Подима (Жінки Центральної та Східної Європи у Другій Світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства, К., 2015, с. 180). Навесні сорок четвертого року – то були останні березневі дні, і з Наносу дмухав холодний вітер – мене призначили політделегаткою роти, власне, політделегаткою другого взводу, або комісаркою, як називали мене бійці. (Іван Потрч «Комісарка», пер. Віль Гримич, 1975). 

комісарка у Вебсловнику жіночих назв української мови/

 

  • командо́рка, командо́рок; ч. командо́р

керівниця загону кораблів або літаків, яка не має адміральського чину. — Моя командорка Ліса розповідала мені, що буквально років з десять тому, у ВПС США вони, справжні пілоти і пілотеси, досить іронічно ставились до «операторів дронів», ввважаючи їх «несправжніми» пілотами і взагалі, геймерами, котрі чисто випадково опинились у лавах доблесної армії США. (Dorje Batuu, Fb, 08.10.2022). Дзвонила командорка з військової бази, й Доржу Бату потрібно було їхати на роботу. (vikna.tv, 02.08.2022). — Звичайно. Я вас повністю підтримую, але командорка звинувачувала мене в тому, що я відправляю її солдаток на вірну смерть. (Андрій Куба «Міцносвіт», 18.08.2021).

 

  • контрадміра́лка, контрадміра́лок; ч. контрадміра́л

службовиця в армії чи флоті, яка має перше (молодше) адміральське звання. — Американська вчена в галузі комп'ютерних наук та контрадміралка військово-морських сил США. (vseosvita.ua, 11.02.2020). Норвезька контр-адміралка Луїза Дедічен стала першою жінкою, залученою у військовий комітет НАТО. (ua.korrespondent.net, 23.06.2019). Ґрейс Гоппер (1906-1992) – американська вчена та контр-адміралка військово-морських сил США. («Модерністки», 2016, urbanforms.org.ua).

контрадміралка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • контра́ктниця, контра́ктниць; ч. контра́ктник

та, хто працює чи служить за контрактом. — Радикально поміняти власне життя та стати контрактницею Збройних Сил харків’янка Марина Криворотенко вирішила п’ять років тому. (mil.gov.ua, 27.02.2020). У вересні в Україні ухвалили закон, який прибрав вікові обмеження для жінок-контрактниць <…>. (Громадське ТБ, 08.11.2018). Жінки-контрактниці готуються до служби у війську нарівні з чоловіками. (zaxid.net, 03.03.2016). Про справи солдатські розмовляю з самими солдатами. Зокрема, молодою контрактницею зі Сумщини, старшим солдатом Мариною Кириченко. (Україна молода, 2011). Гриценко хоче позбавити жінок-контрактниць радощів материнства. (unian.ua, 22.02.2007).

// солда́тка-контра́ктницясолдатка, яка воює за контрактом. — <…> стала діяти й згодом уже була солдаткою-контрактницею. (lipdol.news, 10.03.2021).

контрактниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • корегува́льниця, корегува́льниць; ч. корегува́льник

та, хто корегує стрільбу артилерії. — У Миколаєві викрито та затримано корегувальницю вогню (Магнолія-ТВ, 29.10.2022). Корегувальниця вогню окупантів, яка вийшла під заставу, втекла з України. (Українська правда, 08.09.2022). Так ми тоді знайшли жінку-корегувальницю, яка передавала інформацію сєпарам. (mil.gov.ua). Корегувальниця вогню бойовиків на Світлодарському напрямку отримала 4 роки ув’язнення. (Громадське ТБ, 29.03.2017). Чотири рази вона переходила через дорогу. Зрозуміло було, що це – корегувальниця. (Радіо Свобода, 25.08.2015).

корегувальниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • кулеме́тниця, кулеме́тниць; ч. кулеме́тник

бійчиня кулеметного підрозділу, стрільчиня із кулемета. — Яна Червона – історія загиблої волонтерки та кулеметниці. (BBC, 03.04.2019). Кулеметниця Яна Червона, позивний «Відьма», воює з вересня 2016 р. (dt.ua, 15.09.2017). Жінки УКРОПу: Анна Стецько — розвідниця-кулеметниця. (ukrop.party, 07.10.2015). Півтисячі ворожих солдатів знищила кулеметниця Н. Ниленко, влучно вціляла у сталінців снайпер Н. Павленко. (Василь Кожелянко «Дефіляда в Москві», 1997). Зеленівці оточили кулеметницю Орликову, але дівчина підірвала гранатою свій «Максим» і поряд з знівеченим тілом героїні впало кілька бандитів. (О. Д. Батушан, С. Й. Мінц, М. І. Сікорський «Пам'ятні місця Київської області», 1958). 

кулеметниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01