ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Л"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Л

  • лейтена́нтка, лейтена́нток; ч. лейтена́нт

службовиця в армії, флоті, поліції, яка має друге офіцерське звання. — Справу лейтенантки проти полковника саботує військова прокуратура (vn.20minut.ua, 16.06.2020). Лейтенантка Анмол Наранг стала першим сикхом, яка закінчила військову академію в США. (Громадське радіо, 14.06.2020). Лейтенантці довелося по рації викликати підмогу. (Павол Ранков «Матері», пер. Тетяна Окопна, К., 2016).
// моло́дша лейтена́нтка службовиця в армії, флоті, поліції, яка має перше офіцерське звання. — Наших жінок тоді ще жодної не було в Боснії. Це вже потім додумалися підкинути на горе нашим хлопцям кілька «молодших лейтенанток». (Марія Влад «Який цей світ», ukrcenter.com, 2000).

// ста́рша лейтена́нтка службовиця в армії, флоті, поліції, яка має третє офіцерське звання. — Майя Бреславська – старша лейтенантка поліції. Перша в Україні командирка патрульної служби. (Громадське ТБ, 15.10.2019). Ця жінка у формі – старша лейтенантка Збройних Сил. (Суспільне Рівне, 06.12.2018). 

лейтенантка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • льо́тчиця, льо́тчиць; ч. льо́тчик

водійка літака. — Прихована духова сила, підживлена зустрічами з льотчицею та Людиною, котра керує вітрами, досягає кульмінації у захисті позбавлених повітря і сонця дітей. (Тетяна Ткаченко «Онтологічно-екзистенційні основи української малої прози кінця ХІХ–ХХ століть»: дисертація, К., 2018). – Чи обов'язково льотчицям бігати? – із сумнівом запитала я, коли ми вже стояли на березі. (Ірен Роздобудько «Гра в пацьорки», 2009). Виступали по роману вчителька Шевченко Галина Карпівна, мудра жінка, і льотчиця з Таманського дівочого полку Худякова Антоніна Федорівна – Герой Рад. Союзу <…>. (Олесь Гончар «Щоденники», 1980). <…> 1956 року ставиться «Залізна спідниця» – фільм про радянську льотчицю, яка, потрапивши в капіталістичну країну, оцінила «переваги» буржуазної цивілізації і спокусилася новомодними туалетами <…>. (Всесвіт, 1960, №3). <…> немало виявилося жінок, які показали себе хоробрими бійцями – санітарками, розвідницями, зенітницями, льотчицями, мужніми партизанками, незламними підпільницями. (Нафтовик Борислава, 1946, №27).

льотчиця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • лету́нка, лету́нок; ч. лету́н

водійка літака. — Можливо, саме тому дії Банкової назагал сприймалися і сприймаються не надто активними й переконливими щодо повернення героїчної летунки на Батьківщину. (Українська правда, 09.03.2016). У статті „Досі високо літає вже наближаючись вісімдесятиліття44, яка з ’явилася в газеті „Детройт Фрі Пресс“ 24 листопада 1987 p., репортер Дейвид Гакер писав із очевидним захопленням про цю маленьку жінку, члена Міжнародної Асоціяції Пілотів-Жінок, заснованої славною летункою Амелією Ергарт. (Наше життя, 2002, с. 4). Другою славною летункою була Ґарнерен Еліза, сестріниця відомого повітроплавця Ґарнерена  <…>. (Вогні, 1932, Ч.2 (21), Львів, с. 11).

// військо́ва лету́нкаводійка військового літака. — 9 березня‚ одразу після бучного відзначення в Росії Дня міжнародної солідарности жінок у боротьбі за свої права‚ в російському місті Ростов-на-Дону закінчився суд над викраденою в червні 2014 року на Донбасі українською військовою летункою Надією Савченко. (svoboda-news.com, 20.03.2016).

Цікаво знати

Українські тлумачні словники (СУМ-11 і СУМ-20) містять совєтську назву льотчиця. Преса дорадянського часу, а також діаспорні видання різного періоду засвідчують, що в українській мові, яка не зазнала впливів русифікації, вживали слово летунка. Сьогодні обидві назви функціонують як синоніми, нагадуючи про існування двох стандартів української мови: питомо українського (збереженого в діаспорі) та русифікованого, який прижився в Україні.

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01