ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Н"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Н

  • наві́дниця, наві́дниць; ч. наві́дник
  1. бійчиня, яка наводить гармату, кулемет та ін. на ціль. — Але це зовсім не вигадані історії, а реальні жінки, які без пихи розповідають про свої подвиги. Однією з них є навідниця БРДМ-2 Марія. (vikna.tv, 22.09.2022). Тетяна Чубар – навідниця САУ. (tsn.ua, 07.07.2022). Військова навідниця, а в мирному житті тіктокерка під ніком «Принцеска» викладає в соцмережі свою роботу по знищенню ворога і цим прославилась чи не на увесь світ. (nikopolnews.net, 04.06.2022).
  2. перен. цивільна жінка, яка здійснює наведення для артилерії. — Втім, героїзм відважної пенсіонерки коштував їй життя. Коли росіяни зрозуміли, що вона навідниця – будинок жінки розбомбили разом із нею. (44.ua, 02.05.2022).

Цікаво знати

Нерідко у повідомленнях ЗМІ можна натрапити на назву наводчиця, яку, проте, варто уникати як кальку з російської.

 

наємниця // найманка

  • нає́мниця, нає́мниць; ч. нає́мник, на́йманець
  1. солдатка або офіцерка найманої армії. — Як ми раніше писали, російська наємниця Віра Калмикова, яка стала інвалідом війни на Донбасі, вирішила тепер просити допомоги на лікування у людей. (rbc.ua, 04.03.2020).
  2. заст. та, яка захищає чужі інтереси з корисливих мотивів. — Німеччина, а при ній і її наємниця Австро-Угорщина, схотять захопити Україну під свою війскову контролю, аби її визисвати економічно. (Свобода, 1918, №47). 

наємниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • на́йманка, на́йманок; ч. на́йманець

солдатка або офіцерка найманої армії. — У Краматорську на Донеччині колишня найманка бойовиків так званої «ДНР» добровільно здалася поліції. (vchasnoua.com, 16.10.2020). Російська найманка перейшла на бік України – СБУ. (Правда, 04.03.2019).

найманка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • нацгварді́йка, нацгварді́йок; ч. нацгварді́єць

військовослужбовиця Національної гвардії. — Марина – "Майор" на курсах, а в команді саперів – підлегла. Нацгвардійка отримала такий позивний в навчальному центрі Косово, де вона вчилась фаху сапера. (ukraine.segodnya.ua, 02.06.2022). «Ми нарівні з чоловіками виконуємо наші завдання, а лише коли переступаємо поріг КПП – стаємо жінками», – каже нацгвардійка. (kalynivka.city, 26.03.2020). Нацгвардійка Олена Лігаєва є активним волонтером, врятувала багатьох домашніх улюбленців від загибелі <…>. (portal.lviv.ua, 11.01.2020). Нацгвардійка врятувала життя жінці, яка ледве не вдавилась зубним містком. (7d.rv.ua, 09.08.2019).

нацгвардійка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01