ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Р"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Р

  • ради́стка, ради́сток; ч. ради́ст

фахівчиня з передавання та приймання повідомлень по радіо. — У Німеччині 91-річну колишню радистку СС звинувачують у співучасті в 260 тис. вбивств (hromadske.ua, 22.09.2015). Колишня радистка та креслярка у конструкторському бюро Рея Малініна почала цікавитись йогою у 50. (5.ua, 10.03.2019). Потім рішуче сказав: — Це партизанська радистка Таня … (Володимир Малик «Двоє над прірвою», 1983). На його очах розпрощався з життям найкращий дружок Вася Коваль, майже на очах загинула радистка Тоня і той підпільник, що охороняв її. (Микола Далекий «По живу і мертву воду», 1968).

 

  • радіотелефоні́стка, радіотелефоні́сток; ч. радіотелефоні́ст

спеціалістка з обслуговування радіостанції, яка забезпечує зв'язок між підрозділами та командуванням. — Хто, як не ми? Історія гранатометниці та радіотелефоністки Сови, яка з 2014 в лавах ЗСУ (vikna.tv, 08.10.2022). Так, радіотелефоністка молодший сержант Олена Ступак, яка вже два роки служить в навчальному центрі, — майстер спорту з дзюдо. (Вісті комбатанта, 1997).

 

  • резерві́стка, резерві́сток; ч. резерві́ст
  1. військовослужбовиця нижчого чину, яка перебуває в запасі. — Після вишколу жінка стала резервісткою. (tv7plus.com). Для українських військових, які брали участь у миротворчій місії в Іраку, було вкрай незвично, коли на військовому аеродромі їх зустрічав не поставний чоловік, а тендітна жінка – капітан американської армії, яка на той час була комендантом військового містечка. (До речі, резервістка американської армії, удома її чекали троє дітей та чоловік, який перебував у відпустці по догляду за дітьми зі збереженням зарплати та місця роботи <…>). (uavarta.org, 23.06.2017).
    // перен. та, хто перебуває в резерві. — Не приваблювала мене Справедливість, чий непоказний портрет із дрібними правильними рисами скидався на обличчя деяких гожих комбрейок, побожних і черствих, яких я бачив у церкві і які давно вже були резервістками Несправедливости. (Марсель Пруст «У пошуках утраченого часу. На Сваннову сторону», пер. Анатоль Перепадя, 1997).
  2. спортсменка на лаві запасних. — <…> вчорашнім резервісткам наставники довірили чи не найвідповідальнішу місію – участь в естафетній гонці на четвертому етапі КС в німецькому Оберхофі. (Україна молода, 2016). А наблизили резервісток основної «Галичанки» до мети чергові домашні перемоги над київським «Спартаком-2» – 27:22 (9:11) і 21:19 (14:8). (Високий замок, 2002). 

резервістка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01