ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "Т"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Т

табірниця // таборянка

  • та́бірниця, та́бірниць; ч. та́бірник

та, хто перебуває в таборі. — Ще одна колишня табірниця, С. Г. Дурасова, навіть стверджує, що їй було недвозначно сказано одним із слідчих: «Ми ніколи не арештовуємо невинних». (Енн Епплбом «Історія ГУЛАГу», пер. Андрій Іщенко, 2006). «Наш ангел, — казали табірниці, — з чогось радіє». (Іван Іванов «Колима», пер. Світлана Голуб, 1989). Думали всі табірниці і нарешті сказали: – Давай згоду. Все-таки своїх лікуватимеш. (Едуард Ростовцев «“Привид” не може втекти», пер. Микола Сидоренко, 1972).
див.: таборя́нка

 

  • таборя́нка, таборя́нок; ч. таборя́нин

та, хто перебуває в таборі. — Найменша таборянка зі своєю мамою. (thegard.city, 17.07.2022). Так, таборянка Іванна Зельська згадувала, що, відзначаючи Різдво 1946 року, «на звук коляди у присутніх виступили сльози, потім ломилися голоси й насилу докінчили співати першу стрічку». (Україна молода, 14.01.2020). <…> ламалася рама, обсипаючи публіку бляшаними оздобами (для деяких таборянок, — так бодай хвалився Теплуха, підморгуючи гарненьким дівчатам, — це мало ті самі наслідки, що й для Данаї Зевесів золотий дощ ) <…> (Емма Андієвська «Роман про добру людину», 1973). <…> син однієї з таборянок, який служить у таборовій варті, рятує втікачів тим, що убиває другого вартового. (Нові дні, 1967, с. 15). <…> зовсім несподівано, стаю кумом однієї незнайомої таборянки, у якої я тримав до хресту її маленьку донечку Марійку. (Улас Самчук «Плянета ДіПі: нотатки й листи», 1947).

табірниця // таборянка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • танкі́стка, танкі́сток; ч. танкі́ст

та, хто служить у танкових військах. — Як Світлана Моісеєва танкісткою стала (mil.gov.ua, 05.03.2020). Ангеліна — перша танкістка у військовій династії (mil.gov.ua/news, 11.08.2019). Треба знати, що ота Ата, большевицька танкістка, це щось, ніби, наречена отого Петра, українка. (Вісті комбатанта, 1995). Вбігає танкістка — без шолома, розхристана, озираючись на всі боки: — Мамо, мамо!.. Ми від'їжджаємо... Вперед... В історію... Але ми ще повернемось! (Іван Багряний «Генерал», 1944).

танкістка у Вебсловнику жіночих назв української мови.


тероборо́нівка, тероборо́нівки; ч. тероборо́нівець

учасниця загонів територіальної оборони, яка пройшла спеціальний бойовий вишкіл. — Добровольці вже пройшли бойове злагодження. Для багатьох – це перший досвід у військовій справі. І тут – не лише чоловіки. Єдина жінка-тероборонівка розповідає, що усе життя працювала не тим чим потрібно. (Поділля news, 01.05.2022). Тероборонівка та десантник одружилися дистанційно, перебуваючи в різних кінцях України. (Укрінформ, 04.04.2022).

 

  • тита́нка, тита́нок; ч. тита́н

та, хто відзначається надзвичайною, величезною силою розуму, духу, таланту; винятково видатна, героїчна жінка. — Відпочатку скажу відверто – ця жінка [Ґолда Меєр] була, є і залишається моєю іконою з юнацьких літ. <…> Титанка. Одна з засновників держави Ізраїль. (uk.telegram-store.com).  Чернівці, ще один екорейд! І знову титани та титанки з Волонтерського Штабу Захисту України. (instagram.com/naumenkocv).
// тита́нка пра́ці – та, хто надзвичайно багато працює. — Шановна пані Оленко, та ви – титанка праці! (З особистого листування, 22.02.2022).

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01