ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Слова на літеру "В"

Абетка фемінітивів
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

В

  • ветера́нка, ветера́нок; ч. ветера́н

досвідчена військова, яка брала участь у багатьох боях. — І я надіюсь, що мій колега таки знайде сміливість дати коментарі журналістам, перше, і вибачитися перед всіма дівчатами: а) які служать і б) які є ветеранки. (Стенограми засідань Верховної Ради України, 2020). Ветеранка з Вінниці візьме участь у марафоні морської піхоти в Сполучених Штатах. (vezha.vn.ua, 12.07.2019). Ветеранці УПА Марії Повх вручили медаль «За заслуги перед Прикарпаттям». (Репортер, 2018). Кілька з них ретельно фільмували поодинокий неприємний інцидент, коли якийсь чоловік намагався зірвати медалі з літньої ветеранки. (Високий замок, 2003). Обабіч вулиці веселі дівчата вітали легіон, махали хусточками й вигукували «Хай живе!», серед них молоді тілисті берберійки, декілька ветеранок з <…>. (Всесвіт, 1970, №7).

ветеранка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • ви́селенка, ви́селенок; ч. ви́селенець

та, кого виселили або хто виселилась звідкись. — <…> здійснено історіографічну реконструкцію вивчення питань жіночого повсякдення, соціальної і благодійної роботи, організації та діяльності сестер милосердя, долі біженки і виселенки під час війни 1914-1918 рр. на українських землях, що входили до складу двох імперій <…>. (Марія Гук «Жінки України у Першій світовій війні: історіографія (дисертація), 2020). Проїжджали ми різні міста та села, часто у відкриті двері вагонів летіло каміння, доносилися крики: «Везуть зрадників Батьківщини!», – пригадувала виселенка Лілія Яртубашева. (Вісник Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань, 2014, №5 (17)). А от, ці всі жінки в нашому селі, тобто всі виселенки в тайзі чи по цілому Сибірі, за що їх сюди загнали? (о. Степан Венгринович «Добровільно: Спогади», Мельнбурн–Аделаїда, 1989, с. 170). А ваша мама – виселенка на час війни. (Юрій Винничук «Цензор снів», 2016). З ним їхала жінка – виселенка до Кам'янця Подільського. (Львівські вісті, 11.10.1941). 

 

  • вигна́нка, вигна́нок; ч. вигна́нець

та, хто вигнана, вислана кудись із певної місцевості, території. — Мішель на авто підбирає чи то вигнанку, чи протестувальницю проти нещирих стосунків. (Україна молода, 2015). До того ж п'ять тижнів тому я не мала нічого, я була вигнанка, безпритульна жебрачка, а тепер у мене є друзі, житло, робота. (Шарлота Бронте «Джен Ейр», пер. Петро Соколовський, 1971). Я вільна вигнанка. (Роман Андріяшик «Полтва», 1968).

 

на означення жінки, яка служить у війську, в українській мові є чотири варіантні назви: військова // військовичка // військовиця // військовослужбовиця. Обрати єдину назву з-поміж них поки видається не можливим, адже ці слова нині дуже активно випрацьовуються в ЗМІ та художній літературі.
  • військо́ва, військо́вих; ч. військо́вий

у знач. ім. та, хто служить у війську. — Зрозумівши, що її не чують, військова написала звернення до Держпраці. (kadrovik01.com.ua, 05.07.2021). Але чомусь досі жодна жінка-військова так і не потрапила до складу міжнародних місій ООН, в яких Україна бере участь. (obozrevatel.com, 16.11.2018).

військова у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • військови́чка, військови́чок; ч. військови́к

та, хто служить у війську. — Військовичка УНР Пекарчук, діячка ОУН Теліга, зв’язкова УПА Зарицька: історії борчинь за Незалежність у нових назвах вулиць Кременчука (Кременчуцька газета, 30.09.22). 9 лютого 1893 року народилася легендарна Гандзя Дмитерко, військовичка жіночої чоти Січового Стрілецтва. (День, 17.02.22). На Одещині загинула військовичка <…>. (4 канал, 04.03.2021). Серед героїнь календаря політикеса Олена Левчанівська, освітянки Христина Алчевська й Софія Русова, військовичка Софія Галечко <…>. (Історична правда, 18.12.2020). Як вони крутились біля «Степана», як залицялись, та військовичка все гідно витримала. (Експрес, 16.10.2018). Всього в альбомі, який колишня ізраїльська військовичка виклала на свою сторінку у Facebook, 26 фотографій. (downloadsuper.livejournal.com, 17.08.2010). 

військовичка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • військо́виця, військо́виць; ч. військови́к

та, хто служить у війську. — Юлія Римаренко – військовиця Збройних Сил України. (Події дня, 4 канал, 31.08.2020). Військовиця Анастасія Войнаровська, розповідає, що прийшла пом’янути побратима. (news.zhitomir.ua). У 1943 році була випущена пісня Редді Еванс та Джона Джейкоба Лоба «Розі Ровер». Ця пісня торкається патріотичних якостей міфічної жінки-військовиці, яка захищає Америку, працюючи на домашньому фронті. (uk.jodoinstitute.com).

військовиця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • військовослужбо́виця, військовослужбо́виць; ч. військовослужбо́вець

та, хто служить у війську. — Професія військовослужбовиця: про права жінок у лавах Збройних сил України. (kolo.news, 19.07.2019). Військовослужбовиця з Мелітополя представила Україну в Угорщині (mv.org.ua, 11.12.2018). Військовослужбовиця Анна Пашкевич, як сама розповіла, вирішила піти до війська, аби не нудьгувати вдома. (Суспільне Рівне, 06.12.2018). Це військовослужбовиця, яка опікується усім спектром «жіночих» проблем у війську. («Невидимий батальйон: Участь жінок у військових діях в АТО» (соціологічне дослідження), К., 2016, c. 11).

військовослужбовиця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

Фемінітиви військова // військовичка // військовиця // військовослужбовиця можна вважати рівнозначними. Наявність чотирьох слів свідчить про те, що назва на позначення жінки у війську є настільки затребуваною сьогодні, що мовці і мовчині шукають найвдалішого варіанта.

 

  • військовополоне́на, військовополоне́них; ч. військовополоне́ний

у знач. ім. військовослужбовиця, узята в полон під час війни. — Доля жінки-військовополоненої є малодослідженою. (Повага, 2017). За час голодування українська військовополонена втратила понад 12 кілограмів. (Високий замок, 2015). – Або ви – військовополонена, або ви – безневинна туристка. (Джон Ле Карре «Таємний мандрівець», пер. Юрій Лісня, 1993). – Адже ви штурмбанфюрер, а я не більше як розконвойована військовополонена. (Едуард Ростовцев «”Привид” не може втекти», пер. Микола Сидоренко, 1972). 

військовополонена у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

Фемінітив військовополонена має нині синонім військовополонянка. Останній, проте, уживають рідше.  Більше інформації про цю назву можна знайти у Вебсловнику.

 

  • віцеадміра́лка, віцеадміра́лок; ч. віцеадміра́л, віце-адміра́л

військовослужбовиця, яка має адміральське звання, середнє між званнями контрадмірал чи контрадміралка й адмірал чи адміралка. — «У цій динамічній ситуації безпеки наші військово-морські сили у всій Європі залишаються стійкими і продовжують регулярно співпрацювати з нашими союзниками і партнерами на Чорному морі, працюючи над тим, щоб забезпечити регіональну стабільність і процвітання», – заявила віцеадміралка Ліза Франчетті. (ТСН, 29.06.2019). «Наші рутинні операції в Чорному морі також демонструють гнучкість і можливості сил 6-го флоту США», – додала віце-адміралка. (DW, 06.01.2019).

віцеадміралка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • воєнача́льниця, воєнача́льниць; ч. воєнача́льник

керівниця великого військового або медично-військового з'єднання. — Воєначальниця здійснює ще кілька успішних операцій і змушує англійців відступити. (Гендер у деталях, 26.05.2017). Кіту, воєначальниця і подруга Аяти, скоса за ним слідкувала. (Алла Марковська «Подарунок для Аяти», 2010). Наприкінці квітня 1918 року воєначальниця та її бійці дісталися Таганрогу, де сподівалися знайти хоча б короткий відпочинок від довгих і виснажливих боїв. (День, 13.07.2007). Жінки тих племен виступали не тільки, як войовниці та провідниці, – цариці, воєначальниці… (Докія Гуменна «Золотий плуг», 1967). 

воєначальниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

Цікаво знати

на означення жінки, яка воює, в українській мові є п’ять варіантних назв: воїнка // воїтелька // войовниця // воякиня // воячка. Обрати одну стандартну назву з-поміж них поки не можливо, адже ці слова нині дуже активно випрацьовуються (головно в ЗМІ).

 

  • во́їнка, во́їнок; ч. во́їн

та, хто воює, б'ється з кимось або бореться за щось. — Я не поширюватиму фотографії не через те, що можу когось зачепити чутливим контентом, а з поваги до гідності стійких воїнок і воїнів. (Лариса Денисенко, Фб, 23.02.2022).

// одна́ в по́лі во́їнка —  навіть одна жінка може боротися з більшим за чисельністю противником. — На початку липня Олена мала всього три дні відпустки. І найбільшим її бажанням було відіспатися й помити голову. У цю коротку відпустку солдат Гелена відшукала трохи часу для бліцінтерв’ю в межах серії “Одна в полі воїнка”. (ZMINA, 31.08.2022).
// поет. — Такою ти мені, з лиця, як Дездемона, О воїнко моя, з'явилась невгомонна, Божественна була... (Андре Моруа «Олімпіо, або Життя Віктора Гюго», пер. Юрій Калиниченко, 1971). 

воїнка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • вої́телька, вої́тельок; ч. вої́тель

та, хто воює, б'ється з кимось або бореться за щось. — Берегиня чи воїтелька? Українські мисткині про жінок та війну. (divoche.media, 08.09.2022). Пані Форніц стояла перед старим математиком, наче воїтелька Хільда Сухий Спис перед ордами варварів. (Володимир Арєнєв «Дитя песиголовців», 2017). «У плані побуту не дуже комфортно, – зізнається воїтелька.– Жити під землею все-таки не найкращий варіант». (lb.ua/society, 29.11.2017). Можна припустити, що в обігруванні діанічної аспектації «казусу Богині» криється один з головних секретів успішного позиціонування ЮВТ в ролі: 1) лідера, 2) благословенної «воїтельки Світла», 3) Берегині українського народу. (Фіртка, 2012). – Бачиш, яка ти розумна. Хто встоїть проти такої воїтельки? (Володимир Єшкілєв «Побачити Алькор», 2010). Натаріо послав Кастора з Додо Занудою, Балбіно, Зе Луїзом і негритянкою Рессу Янсан, святою воїтелькою, щоб вони перейшли місток і вибили ворога з млина або принаймні перешкодили його просуванню до селища. (Жоржі Амаду «Велика пастка», пер. Анатоль Перепадя, 1995). Симпатичні воїтельки за тверезість ледве викроїли вільну годинку для розмови зі мною. (Перець, 1989). Після ліквідації комуни вона побувала на курсах у Козові й повернулась у Вавилон бригадиром по шкідниках, а точніше, бригадиром по боротьбі зі шкідниками, насамперед із довгоносиком, сила-силенна якого ніби виверглася з землі, та від якого, однак, ця воїтелька все ж урятувала вавилонські плантації. (Василь Земляк «Зелені млини», 1981).

воїтелька у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • войовни́ця, войовни́ць; ч. войовни́к

та, хто воює, б'ється з ворогом. — Войовниця, волонтерка, активістка: як змінився образ жінки в українських медіа після повномасштабного російського вторгнення (студентське дослідження) (Медіакритика, 30.06.2022). "Войовниця" з Норвегії: ексдепутатка парламенту приїхала битися за Україну (glavred.net, 19.05.2022). Відважні вояки і войовниці боронять нашу землю від рашистських окупантів ціною власного здоров'я та життя. (Кременчуцька газета, 12.04.2022).  Боудіка – войовниця, яка очолила антиримське повстання 61 року. (Тетяна Храбан «Концепт жінка в інтернет-комунікації (на матеріалі англійської, португальської, російської, української мов)»: дисертація, 2017). Войовниця перехопила зброю в повітрі, крутнула в руці, перевіряючи баланс, подивилась на заточку. (Володимир Єшкілєв «Шлях Богомола», 2014). Та минали століття, і потроху меншало тих войовниць, аж лишилося їх урешті всього кількоро душ. (Леонід Кононович «Пекельний звіздар», 2008). Жінки тих племен виступали не тільки, як войовниці та провідниці, – цариці, воєначальниці… (Докія Гуменна «Золотий плуг», 1967). Сестра була вона Полкана, «найбільш блукала по Кубані, а рід їх вийшов з-за Дністра»; була «страшна войовниця, знахурка й чарівниця» – як часто чужі подорожники описували Українок, особливо Киянок. (Дмитро Донцов «Правда прадідів великих», 1952).

войовниця у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • вояки́ня, вояки́нь; ч. воя́к

та, хто воює, б'ється з ворогом. — Західна преса про війну в Україні: норвезька воякиня на українському фронті <…>. (mind.ua, 28.05.2022). В Україні до 30-річчя незалежності проведуть військовий парад. Українські воякині маршируватимуть на підборах. (bit.ua, 01.07.2021). <…> красуня Бетані стає професором, а неатлетична та незграбна Марта попадає до тіла амазонської воякині. (zhytomyr.travel, 05.12.2017).

воякиня у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • воя́чка, воя́чок; ч. воя́к

та, хто воює, б'ється з ворогом. — Стало відомо, як окупанти знущалися з полонених українських воячок. (7 днів, 05.04.2022). У цьому есеї основну увагу звернено на жіночу історію, а, зокрема, на питання об’єктивації воячок на фронтах Першої світової війни у добровольчих загонах, що вперше виникли у цей час. (lektoriy.ucu.edu.ua, 31.12.2020). У цій традиційній формулі вбачаємо накладання двох сюжетних ліній «дівчина = воячка» [52] і «жінка-воїн». (Оксана Кузьменко ««Ей гварила мамічка, же буде войничка»: образ світових війн в українській фольклорній картині світу», Україна модерна, 28.08.2020). Вона заправляла тим військом, це відчувалося відразу, бо кожен її порух, поворот голови сприймався воячками благоговійно. (Дара Корній «Зворотний бік світла», 2012). Український офіцер і джентельмен китицею квітів і поцілунком в руку вітає американську воячку-перекладачку. (Вісті комбатанта, 1995). Вони б'ються, як дві воячки, люто вчепившись одна в одну, знесилені, мовчазні, натхнені жадобою смерті. (Всесвіт, 1980, №3). Вона ж воячка. Вона перша з жінок Гуцулії надягнула на себе зброю й нарівні з чоловіками стала до лави борців за оборону краю й народу. (Улас Самчук «Гори говорять!», 1933). 

воячка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • волонте́рка, волонте́рок; ч. волонте́р
  1. та, хто добровільно і безоплатно займається якоюсь справою, допомагаючи іншим. — «English speaking club» з волонтеркою Корпусу миру Крісті Тейлор на тему: «Толерантності – бути, а не робити вигляд». (GALNET, 2019). Волонтери не лише третє літо поспіль організовують табори, а й сподіваються створити Східну Пластову оселю Третє літо поспіль організують табори за пластовою методою дві харківські волонтерки – Олена Шержукова та Ірина Маркевич. (День, 2017).
  2. та, хто йде на військову службу за власним бажанням. — Яна Червона – історія загиблої волонтерки та кулеметниці. (BBC, 03.04.2019). Але для мене жінка 2018 року – волонтерка Марія Берлінська, інші жінки, які воюють чи, на жаль, загинули на передку, ті, хто волонтерить і рятує життя. (Репортер, 2018). Тому ніскільки не дивно було почути з трибуни Верховної Ради гнівні слова колишньої фронтової волонтерки Тетяни Ричкової про Н. Савченко як зрадника України. (Свобода, 2017). Жіноче обличчя війни: жінки-волонтерки, які воюють у тилу. (Повага, 27.10.2014).

волонтерка у Вебсловнику жіночих назв української мови.

 

  • втіка́́чка (утіка́чка) від війни, втіка́чок (утіка́чок) від війни; ч. втіка́ч (утіка́ч) від війни

та, хто втікає від війни. — «Я далека від думки, що ми можемо повернути всіх жінок-втікачок від війни навіть за потужного «плану Маршалла» і швидкого зростання економіки. (Укрінформ, 06.10.2022). Марія Красуляк, втікачка від війни, мешканка Лондона: «Ми чекаємо, щоб війна закінчилася в Україні якнайскоріше, щоб не гинули люди, і ми будем повертатися додому – обов'язково, це навіть не обговорюється». (Подробиці, 18.08.2022). У Калуші втікачка від війни народила справжню богатирку. (vikna.if.ua, 11.03.2022).

Повернутисяsmall logo

АБВГДЕЗІКЛМНОПРСТУФХШ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01