ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

«У 25 закладають за комір на рівні з чоловіками»: Качинський знайшов винних у низькій народжуваності в країні

Лідер правлячої партії Польщі «Порядок і справедливість» Ярослав Качинський на зустрічі із виборцями, обговорюючи демографічну ситуацію в країні, звинуватив молодих жінок, які вживають алкоголь, у низькій народжуваності
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Ярослав Качинський у своїй промові сказав, що «не підтримує раннє материство, бо жінка повинна дозріти до того, щоб бути матір’ю. Але якщо до 25 років життя закладає за комір (в оригіналі – daje w szyję), то, трохи жартую, це не є хорошим прогнозом». Далі він почав розповідати про алкогольну залежність у жінок. Зрештою, «запечатав» це все словами «якщо, наприклад, й далі триватиме так, що до 25 років дівчата, молоді жінки питимуть стільки ж, скільки й їхні ровесники [чоловіки], то дітей не буде».

Зрештою, мати чи не мати дітей – кожен та кожна вирішують самі. Кому як не самому панові Качинському це знати, нагадаємо, він все життя офіційно холостякує. Та й можливість мати дітей часто залежить не від самого лише бажання. Тому дивно слухати таке від політика.

Однак що каже статистика щодо споживання алкоголю та народжуваності у Польщі? Чому вона знижується?

Алкоголь і стать

Якщо переглянути звіт Державної агенції з вирішення проблем алкоголю Польщі, то споживання алкоголю в країні на душу населення з роками зростає. Якщо в 1993 році на одного мешканця припадало споживання в середньому 6,52 л спирту на рік, то в 2021 – 9,7 л.

У результатах щорічного масштабного «Національного тесту здоров’я поляків» за 2021 рік вказано, що «алкоголь кілька разів на тиждень вживає кожен четвертий чоловік і кожна сьома жінка».

Цитуємо: «Щодня алкоголь п’є 5% жінок та 15% чоловіків. Кілька разів на тиждень – 15% жінок та 28% чоловіків. Кілька разів на місяць – 23% і серед жінок, і серед чоловіків. Раз на місяць або й ще рідше випивають 32% жінок та 21% чоловіків».

А якщо мова йде про тих, хто взагаліі не п’є, то це 24% жінок та 13% чоловіків.

На жаль, поділу наведеної статистики за віком немає. Однак чітко видно, що чоловіки все ж п’ють частіше. Однак про цю проблему Качинський не говорить, натомість чомусь прив’язує її як передумову для зниження народжуваності в країні, і саме в контексті споживання алкоголю жінками певного віку. Хоча в зачатті роль все ж грають обидва партнери. Зрештою, вживати алкоголь і бути алкогольно залежним – це все ж не одне й те ж.

Одружуватися почали пізніше

Відповідно до даних Головного управління статистики Польщі, у 1980 році в середньому чоловіки одружувалися у віці 24,4 роки, у 2020 – в 30,6. У містах цей показник ще вищий – у 31,6. Щодо жінок статистика така: у 1980 – в 22,8 роки, у 2020 – у 28,5, у містах – у 29,5 роки.

Звісно, дітей народжують не лише в шлюбі, однак цей показник свідчить про те, що якщо і сім’ї почали створювати у зрілішому віці, то й дітей народжувати – переважно теж. І названий Качинським вік у 25 років – вже давно неактуальний, як бачимо, ще як мінімум 5 років молодь залишає собі на життя без нащадків.

Заборона абортів

Про те, що народжуваність у Польщі падає, ми вже раніше писали. Тому просто нагадаємо: в 2019 році у Польщі народилося 375 тисяч дітей, у 2020 – 355,3, а в 2021, коли набрала чинності Постанова Конституційного суду Польщі про заборону абортів) – трохи більше 331 тисяч. Водночас у перший же рік заборони польки близько  34 тисяч разів зверталися щодо переривання вагітності за кордоном. Нагадаємо також, що у Польщі вже було кілька випадків, коли вагітні вмирали, бо лікарі відмовлялися робити аборт навіть у тих ситуаціях, коли від цього залежало життя жінок. Така ситуація точно не мотивує вагітніти, коли ти не впевнена, що твоє життя не становитиме цінності навіть у руках медиків.

Економічна ситуація в країні

У жовтні 2022 року споживчі товари та послуги в Польщі подорожчали на 17,9%, якщо порівнювати із жовтнем 2021 року, та на 1,8%, якщо порівнювати з вереснем 2022, Про це повідомили в Головному управлінні статистики Польщі. Зміни ціни на пальне для приватного транспорту – 19,5% та 4,1% відповідно. На елекроенергію – 41,7% та 2% відповідно.

Зважаючи на вторгнення росії в Україну, економічна ситуація в Європі найближчим часом навряд чи буде спокійною. У Польському інституті економіки пояснюють: у найближчі місяці зміна цін на енергоносії та продукти харчування залишатиметься ключовою. 

Тому якщо і шукати причини, чому народження дітей у Польщі знижується з року в рік, то їх є вдосталь і реальних, ніж вкотре перекладати відповідальність на жінок та стигматизувати їх через проблеми, які мають зовсім інші причини.

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01