ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Віагра для окупантів щоб ґвалтувати цивільних: як окремі медіа перекрутили слова представниці Генсека ООН

«росія дає своїм солдатам віагру, щоб ті ґвалтували українців» – стаття під таким заголовком з’явилася днями на сайті New York Post. У тексті, зокрема, посилаються на слова спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства у конфліктах Праміли Паттен. Така інформація дивує та шокує, попри те, що від росіян ми не чекаємо нічого хорошого. Однак розберімося, що саме сказала Паттен.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

У першому ж абзаці автор пише: «Представниця ООН заявила, що росія використовує зґвалтування як свою “воєнну стратегію” в Україні — постачає солдатам препарати для сексуального насильства над мирним населенням» і посилається на твіт агенства France Press. 

У вказаному ж твіті мова йде про наступне: «Коли чуєш, як жінки свідчать про російських солдатів, які мають із собою віагру, це явно воєнна стратегія». Однак повністю цитата має такий вигляд і її наводить чимало інших медіа, які також посилаються на інтерв’ю AFP, наприклад Голос Америки

«Коли жінок утримують цілими днями і ґвалтують, коли починають ґвалтувати маленьких хлопчиків і чоловіків, коли ти бачиш генітальні обрізання, коли чуєш, як жінки свідчать про російських солдатів, які мають із собою віагру, це явно воєнна стратегія». 

Тобто, Праміла Паттен перелічує всі воєнні злочини, які зафіксували її колеги. Уся заява представниці ООН зводиться до тези про те, що саме сексуальне насильство та зґвалтування зокрема є частиною воєнної стратегії росії проти України і прямоване на дегуманізацію постраждалих.

Навіть якщо відкинути питання грошей – бо постачання таких препаратів є додатковими витратами на російських солдатів, яким замість сучасних турнікетів до аптечок кладуть застаралі джгути Есмарха, фактом залишається те, що Праміла Паттен не сказала прямо про постачання засобів проти еректильної дисфункції російським військовим задля зґвалтування цивільних в Україні. 

Її слова перекрутили. Можна припустити, що вцілілі після зґвалтування говорили про віагру, маючи на увазі, що описані ними окупанти везли її з собою цілеспрямовано – вони точно розуміли, чим будуть займатися на війні. Бо, погодьтеся, це точно не засіб першої необхідності, який варто носити з собою усім.

Найменше в наш час хочеться навіть мінімально відбілювати російських військових, і ми розуміємо, що цей текст – теж багатьом може здатися такою спробою. Однак пояснимо: перекручення інформації в погоні за клікабельними заголовками – це не найкращий метод, який може обрати ЗМІ, тим паче іноземне, тим паче, коли пише про війну. 

За російськими окупантами вже не один десяток тисяч воєнних злочинів – станом на 16 жовтня їх понад 40 тисяч лише зареєстрованих. В ООН заявляють про понад 100 зафіксованих випадків зґвалтувань росіянами українців за період повномасштабної війни. Тож подавати замість чіткового факту отакі наративи є не лише зайвим, а й шкідливим. Адже якщо неправдою виявляється частина тези, то її цілу потім піддають сумнівам. 

Пригадуєте кейс Денісової – її щоденні звіти, повні жахливих подробиць про свічки, чайні ложки і абсолютно некоректне «в усі можливі місця»? Пам’ятаєте, чим це закінчилося? Як після цього під сумнів ставили факти зґвалтувань українських цивільних окупантами вазагалі?

Ми закликаємо завжди вірити вцілілим, однак ретельно перевіряти отакі сміливі заяви, що їх поширюють окремі ЗМІ. Бо не лише New York Post зробило висновки про постачання віагри для солдатів – схожі заголовки поширили ряд новинних ресурсів

Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01