ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Військових облік для жінок: обов’язковий для медпрацівниць, за бажанням – для всіх решта

Обов’язковим військовий облік буде для жінок, які мають медичну освіту. Решта ж можуть ставати на нього з власної ініціативи, – відповідний законопроєкт №6482 в цілому ухвалили 297 народних депутатів 7 жовтня
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням», – про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Водночас за словами голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, Наказ Міністерство оборони України щодо переліку необхідних спеціальностей може змінюватися. 

Обов'язковим взяття на військовий облік залишилось для жінок медичних професій. Мова йде про тих, які «придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком – 18-60 років – і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність».

Як розповів Завітневич, всі медики, які від 24 лютого стали на облік, зробили це добровільно, і додаткової потреби у медпрацівниках у ЗСУ наразі немає.

Нагадаємо, на початку вересня 2002 року заступниця міністра оборони Ганна Маляр, спростовуючи фейки про те, що з 1 жовтня жінкам не можна буде виїхати з країни через військовий облік, пояснювала, що на той момент у ЗСУ була потреба у медпрацівниках, кухарях та радіоелектронщиках. У липні цього ж року Маляр розповідала, що в лавах ЗСУ на той час служили понад 38 тисяч жінок. Якщо ж рахувати з цивільними, які працюють у Збройних силах, то їх понад 50 тисяч

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01