ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як українці в Україні ставляться до біженців за кордоном

Як би російська пропаганда не намагалася поляризувати українське суспільство наративами про біженців, які «виїхали і насолоджуються життям» та «ходять ресторанами», українці, які залишилися в країні, з розумінням ставляться до їхнього вибору. Такими є результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Очікувано, що стосовно чоловіків вимоги все ж вищі, однак і тут значно переважає розуміння і незасудження. В середньому, 90% українців розуміють вибір біженців, лише 5% засмучені їхнім рішенням і схильні його засудити. 

Якщо ж проаналізувати, чи впливало уявлення про соціальні ролі чоловіків та жінок на відповіді, то так. Для цього в опитування додали «портрети» біженців, про яких питали.

Так, респонденти оцінювали своє ставлення або загалом до біженців, або до одного із конкретних людей, які наразі залишаються за кордоном: 

  1. «38-річної жінки з неповнолітньою дитиною. Вони виїхали в Європу, а її чоловік залишився в Україні»; 
  2. «25-річної незаміжньої жінки без дітей, яка виїхала в Європу»; 
  3. «72-річного професора, який на момент вторгнення перебував у Європі з особистих обставин і продовжив залишатися там»; 
  4. «31-річного чоловіка, який сам живе в Україні, але час від часу працює в Польщі. На момент вторгнення був у Польщі та вирішив поки не повертатися, а продовжити працювати за кордоном».

Якщо мова йшла про жінку з неповнолітньою дитиною, то 90% опитаних ставляться з розумінням до її вибору і лише 6% засмучені та засуджують.

Якщо ж у біженки дитини немає, то відсоток тих, кого засмутив її вибір, вже зростав до 9%, водночас 87% проявляли розуміння.

83% опитаних також підтримували вибір літнього професора, який вирішив не повертатися в країну через війну. Не підтримують такий вибір 10% із тих, у кого питали про такий сценарій.

А от якщо мова йде про чоловіка призовного віку, який також вирішив залишитися за кордоном, то відсоток тих, кого засмутило таке рішення та не викликало підтримки, зріс до 19. Водночас 75% все ще ставляться з розумінням та підтримують такий вибір.

Про що свідчать результати опитування? 

Якщо аналізувати дуже спрощено, то: уявлення про те, що жінки повинні рятувати дітей та батьків, а чоловіки – воювати все ж значно програє розумінню, що кожен має право вибору на збереження життя та здоров’я. Звісно, уявлення про «жіночі» та «чоловічі» соціальні ролі все ж є – про це свідчить різниця у відповідях щодо жінки з дитиною та чоловіка призовного віку. Однак факт: від 75 до 90% опитаних українців підтримують вибір біженців, незалежно від гендерних стереотипів. Як коментують результати опитування у самому інституті, для біженців може бути проблемою саме те, як їх сприймають ті, хто залишилися в країні під час великої війни. Це вони також враховуватимуть, коли захочуть повертатися.

«Результати опитування свідчать, що ставлення [до біженців] досить нормальне, що створює тло для повернення, коли будуть належні умови. Наратив, що українці в Україні щиро чекають на повернення своїх співгромадян, має транслюватися на різних рівнях і для різних аудиторій. Це мають розуміти ті українці, які зараз проживають на території України. І також це мають розуміти й відчувати українці за кордоном», – пояснюють у КМІСsmall logo

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01