ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Забезпечення бійчинь засобами гігієни: чому це важливо в Україні

2 листопада на сайті Офісу президента з’явилася петиція Влади Сірко щодо проблем, з якими стикаються жінки-військові, які служать у ЗСУ. Авторка пише: «Війна в Україні триває вже 8 років та 8 місяців, але за цей час не було створено належних умов для жінок, які несуть службу у лавах Збройних Сил України. Станом на зараз, забезпечення захисниць необхідними засобами особистої гігієни та військової форми повністю лежить на плечах волонтерів. На жаль, військова сфера та оборона країни в Україні досі вважається суто чоловічою та забезпечення, відповідно, також орієнтоване саме на чоловіків». Станом на 10 листопада петицію підписали трохи більше ніж 3 тисяч людей
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Станом на 14 жовтня у ЗСУ служили понад 40 тисяч жінок, з них 8 тисяч – на бойових посадах. І ця кількість збільшується. Водночас заступниця міністра оборони Ганна Маляр не приховувала: у сфері ще чимало проблем, аби  впевнено говорити про рівність жінок та чоловіків.

«На сьогодні взяли курс, щоб облаштувати все якомога комфортніше для жінок, які обирають цю професію. І варто сказати, що, згідно з цифрами, Україна – має один із найвищих показників кількості жінок у Збройних силах серед країн-членів НАТО», – нагадала тоді Ганна Маляр.

Ініціаторка петиції наголошує: жінки-військові змушені купувати потрібні засоби або своїм коштом, або звертатися за допомогою до волонтерів. 

«Хочу зазначити, що це є базовими потребами, які необхідні кожній жінці. Проте у захисниць, які знаходяться на бойових позиціях, немає можливості придбати все необхідне», – йдеться в тексті. 

Зрештою, у світі вже помалу розвивається рух, коли жінок та дівчат забезпечують безкоштовними засобами гігієни у школах та закладах освіти. Про такі нововведення оголосили у  Шотландії, Франції, Англії та Новій Зеландії.  Адже, як показує статистика, не кожна жінка чи дівчина має на це фінанси, та й зайві витрати щомісяця лише тому, що ти жінка, також б’ють по гаманцю.

Відповідно до результатів опитування 2019 року, 27% жінок та дівчат, віком 14-34 роки, в Україні вважали засоби гігієни занадто дорогими.

Зважаючи на війну в Україні, така ініціатива була би не зайвою і в Україні. Особливо, коли мова йде про бійчинь, де проблема навіть не завжди у фінансах, а у неможливості придбати засоби гігієни.

Влада Сірко також пропонує, аби при силових структурах створили спеціальний орган, який сприятиме гендерній рівності у ЗСУ. Як приклад наводить Міжнародний офіс радника з гендерних питань при НАТО. Адже у військових силах НАТО станом на 2019 рік 12% особового складу становили жінки. І їхні потреби озвучували, аби зробити службу більш ефективною.

Чому це потрібно в ЗСУ? 

З 2014 року в Україні чимало говорять про проблеми, з якими стикаються жінки-військові. Починаючи від відсутності відповідної форми, яка би враховувала особливості жіночої тілобудови, до неможливості звернутися за потреби до гінеколога, від «скляної стелі», коли надають перевагу кар’єрному зростанню в армії саме чоловікам, до сексуального насильства. До слова, про останню проблему не лише говорять, в Україні навіть створили освітній курс щодо сексуальних домагань в армії.Жінки, які служать, розповідають, що про сексизм в армії вже можуть писати багатотомники. Зрештою, застосовують його не лише до жінок, а й до чоловіків. Тому відповідний орган регулював би усі ці питання small logo

Авторка: Ірина Небесна

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01