ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Другий випуск дитячого коміксу “Еліксир правди”

Хтось пустив чутку, що незабаром із продажу зникнуть усі макарони. Люди в паніці кинулися їх скуповувати. Тим часом десь під Бердичевом будують новий завод із їх виробництва. Ось так завдяки простій побрехеньці дільці наварили собі грошенят. А ще ми вас познайомимо з новими дійовими особами: дівчинкою Юзею, хлопчиками Макаром і Гео. Пані А.Л. ви вже знаєте. Робот Нероба цього разу не робе. Одне слово: читайте, розглядайте та пересилайте своїм друзям! Макарони зникають опівдні… А щоб ви краще зрозуміли наш комікс, ми також розказуємо про три слова, які часто плутають: брехня, фейк та чутка.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

У попередньому випуску ми вже представили всіх персонажів і навіть назвали деяких із них. Ви помітили табличку на столі з ініціалами нашої науковиці? Пані А.Л. уже зовсім скоро винаходитиме еліксир правди, тож вам точно треба знати, хто вона така.

Робот Нероба цього разу не сильно бере участь, бо "зламався". Хоч у першому коміксі написав цілий твір про те, ким хоче бути.

Дівчинку назвали Юзею, від слова use, бо вона беручка до всього, постійно лагодить Неробу і в цьому випуску матиме вирішальне значення.

Рудий хлопчик – Макар, обігрується з макаронами.

Чорнявого хлопчика звуть Гео, але його поки не представили.

Щоб ви краще зрозуміли наш комікс, розкажемо про три слова, які часто плутають: брехня, фейк та чутка.

Що ж таке брехня?

Брехня – це свідоме викривлення правди з метою когось обдурити. Брехати можна про що завгодно: про свої вчинки, про свої почуття, про те, що сталося.

Наприклад, якщо твої друзі кажуть, що побачили космічного чудовиська у своєму дворі, але насправді це не так (що очевидно), це типовий приклад брехні.

А що таке фейк?

Фейк – це неправдива інформація, яку поширюють, щоб ввести людей в оману. Фейки можуть бути у формі текстів, фотографій, відео або навіть сайтів.

Наприклад, якщо в інтернеті ви прочитали новину про те, що на Місяці з'явилася крамниця морозива, це найімовірніше фейк.

І що ж таке чутка?
Чутка – це неперевірена інформація, яку люди переповідають одне одному. Чутка може бути правдивою, а може бути й брехнею.
Наприклад, якщо хтось почув, що вчителька збирається дарувати подарунки на наступному уроці, це може бути просто чуткою, яка ще не підтвердилася.
Важливо пам'ятати:
  • Брехня – це завжди свідоме викривлення правди.
  • Фейк – це неправдива інформація, яку поширюють з метою обману.
  • Чутка – це неперевірена інформація, яка може бути як правдивою, так і ні.
 
Ось кілька порад, як не стати жертвою брехні, фейків та чуток:
  • Перевіряйте інформацію перед тим, як її поширювати.
  • Не вірте одразу всьому, про що ви читаєте або чуєте.
  • Звертайте увагу на джерело інформації.
  • Якщо ви не впевнені в її достовірності, не поширюйте її.

small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01