ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росія використовує землетрус у Туреччині та Сирії для відбілювання власної репутації

6 лютого 2023 року на території Туреччини та Сирії сталось кілька потужних землетрусів магнітудою 7,7, спричинивши обвалення будинків і загибель тисяч людей. За останніми даними, унаслідок цього загинуло понад 34 тисячі людей. Це більше, ніж кількість жертв землетрусу в Туреччині в 1939 році. Пошукові роботи та розбір завалів тривають. Лише в Туреччині рятувальні роботи охопили 10 провінцій і сотні кілометрів. Ми дослідили, що писали російські медіа на цю тему. Більшість матеріалів направлені на покращення репутації їхньої країни
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Одразу після землетрусу багато країн заявили, що негайно направлять рятувальні групи та іншу допомогу до Туреччини та Сирії. Були серед цих країн Україна і росія. Пропагандисти останньої першого ж дня зняли сюжети про відправку близько 100 "рятувальників" до постраждалих країн. Натомість новину про те, що Україна також готова допомогти – висміяли, мовляв заявити заявили, а от чим можуть допомогти не уточнили. А між тим наша країна, не зважаючи на війну, відправила до Туреччини 87 рятувальників та парамедиків зі спорядженням для допомоги та ліквідації наслідків землетрусу.
 
Висміювання української допомоги спрямоване на «внутрішнього споживача», тобто на російську авдиторію. З цією ж метою в перший день з’явилося відео, де розповідали, що поки небайдужі розгрібають завали після землетрусів, мародери в одному з турецьких міст «обчищають» крамниці, викрадаючи продукти, одяг і техніку.
 
Частину цього відео подали як розповідь про «мародерів-коментаторів». За версією пропагандистів, українці активно залишали негативні репліки в Telegram. На підтвердження цих слів додали аж шість коментарів, написаних українською мовою анонімними користувачами. Це зроблено для подальшого просування власної значущості та демонізації українців, як «нелюдів», що не мають співчуття до інших (а відтак не заслуговують його і по відношенню до себе).

Для міжнародної авдиторії російські медіа просували сюжети про рятувальну операцію, яку росія розгорнула в Туреччині та Сирії. Такі сюжети є зручним інструментом кремлівської пропаганди, бо в них росію представлено вже не країною-загарбником, а країною-рятівницею та співчутливою нацією.
 
При цьому автори відеоматеріалів не розповідають усіх деталей. Наприклад, що до постраждалих країн поїхали воєнні злочинці. Так, у якості радника голови міністерства надзвичайних ситуацій росії до Туреччини відбув «кадирівець» Данійіл Мартинав. Відомо, що він входить до близького оточення Рамзана Кадирава, а в перші тижні повномасштабного вторгнення росії перебував в угрупованні окупантів на Київщині.
 
У серпні 2022 року українська служба безпеки повідомила йому про підозру, оскільки зібрала докази, що 5 березня 2022 року він особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. За його наказами були взяті в заручники майже 500 осіб (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві мешканці), з поміж яких – більше сотні лежачих хворих, також були заміновані підходи до будівлі, а сам інтернат перетворено у вогневу позицію окупантів. Данійіла Мартинава звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, жорстокому поводження з військовополоненими або цивільним населенням.
 
Якщо до Туреччини допомогу направили десятки країн, то із Сирією ситуацію драматичніша, бо через війну, яка там триває, важко доставити гуманітарні вантажі. На тлі цього росія транслює меседжі, що вона мало не єдина країна, яка допомагає сирійцям.
 
У диктаторів Сирії та росії давні «дружні» відносини. Рашисти підтримали сирійського президента Башара Асада в громадянській війні, розпочавши військову кампанію. Втручання росії допомогло переломити хід конфлікту на користь сирійського президента, хоча Захід закликав його піти.
 
Але росія не лише врятувала режим диктатора, важкими бомбардуваннями вона ще й нищила сирійські міста, а з ними й мирне населення. Тепер Башар Асад завдячує путіну буквально всім.
 
І от нині найбільше у Сирії від землетрусу постраждали райони на північному заході, контрольовані повстанцями. У цей регіон допомога може потрапити лише через кордон із Туреччиною через один наявний пункт пропуску, схвалений ООН для транспортування міжнародної допомоги до Сирії. Цей прикордонний перехід завжди був політизованим і кожні 6-12 місяців виникала загроза російського вето на Радбезі ООН, котре змусить закрити цей пункт. Адже уряд Башара Асада в Дамаску продовжує наполягати на тому, щоб уся допомога Сирії надходила через столицю (тобто через нього). 
 
Зараз цей пункт не працює через пошкодження доріг навколо нього в результаті землетрусу. Тобто до північно-західного регіону Сирії допомога не надійшла. Навіть представники ООН визнали, що підвели сирійців і що ті, справедливо почувають себе покинутими. 
 
Поки міжнародні організації та світові уряди відміняють санкції на гуманітарну допомогу та вирішують, де і як відкрити додаткові пункти пропуску, усміхнений президент Сирії Башар Асад записує відео з місць, де працюють російські "рятувальники". Він дякує їм за участь у ліквідації наслідків землетрусу і додає, що сирійський народ ніколи не забуде наданої допомоги. Ці відео активно поширюють у російському інформаційному просторі. Але знову без пояснення.
 
Так, справді допомога постраждалим від землетрусів у Сирії від росії надійшла, але лише на території, контрольовані урядом Асада, такі як Алеппо та Латакія. Крім росії допомогу надіслали також і інші країни, які підтримують режим Асада, тобто Ірак та Іран.
 
🚫 Ну і ще один меседж про землетрус, який просуває росія, стосується гуманітарної допомоги. Він яскраво вписується в загальний антиєвропейський та антизахідний наратив російської пропаганди. Зокрема, низку новинних сюжетів зробили про допомогу, яку збирають місцеві зірки та пересічні люди безпосередньо в росії. За інформацією у відео, вони приносять до посольств тоннами усе найнеобхідніше – теплі речі, памперси, грілки тощо. Потім допомогу сортують і відправляють до Сирії та Туреччини літаками. Натомість в іншому сюжеті розповідають про гуманітарку з ЄС та США вже на місці подій у Туреччині. За словами авторів, європейці та американці відправили дуже багато гуманітарної допомоги, але в ній волонтери виявили лише непотріб та найменш необхідні речі. Буцімто серед пожертвуваних речей – косметика, мереживо, вечірні сукні тощо, а інколи навіть – брудні речі, «явно зі смітника».
 
Це дезінформація. Насправді Європейський Союз надав екстрену підтримку обом країнам через Механізм цивільного захисту ЄС та екстрену гуманітарну допомогу на суму 6,5 мільйона євро. Це частина однієї з найбільших пошуково-рятувальних операцій ЄС за допомогою цього Механізму. В ній беруть участь понад 1500 рятувальників, 100 пошукових собак, а також медичні бригадиsmall logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01