ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи бепечно вживати аспартам замість цукру?

Найімовірніше, у вас уже сформоване ставлення до замінників цукру. І навряд чи ви його зміните найближчим часом. Загалом ці харчові добавки мають негативний образ в уяві суспільства. Не останню роль у цьому відіграли медія, які періодично повідомляють про нові дослідження, інколи адекватно, а часом (майже завжди) не дуже. До цього всього додайте дезінформацію, неправильне трактування досліджень і різні жахіття, трансльовані деякими дієтологами та науково-популярними ресурсами
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Ми не переконуватимемо вас вживати замінники цукру чи відмовитися від них. Але буде добре, якщо наш текст про аспартам посприяє тому, що ви критичніше ставитиметеся до новин під заголовками «Аспартам викликає рак» чи «Відомий підсолоджувач погіршує розумові здібности». 

Можна було би в черговий раз згадати Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) [1] Національний інститут раку США [2], Cancer Research UK [3] чи Європейську агенцію безпеки харчової продукції (EFSA) [4], які вже багато років наголошують на безпечності аспартаму. Але краще погляньмо, що відбувається з ним, коли він потрапляє в організм [5]. Може все-таки ця інформація наглядніше покаже, що можна спокійно пити Coca-Cola Zero і не хвилюватися. Всі згадані нижче цифри можуть ± трохи різнитися (різні сорти, бренди, спосіб приготування). 

Допустимі норми щоденного споживання аспартаму виглядають наступним чином: 

  • FDA встановило 50 мг аспартаму/кг маси тіла,
  • EFSA 40 мг/кг,
  • JECFA* 0-40 мг/кг. Для людини вагою 70 кг — це 2800 мг.

Після вживання банки Coca-Cola Zero 355 мл (184 мг аспартаму), аспартам потрапляє в шлунково-кишковий тракт. Там він швидко розщеплюється на 50% фенілаланіну, 40% аспарагінової кислоти і 10% метанолу. 

Організм бачить лише ці три речовини. 184 мг. аспартаму це:

  • 92 мг фенілаланіну
  • 73.6 мг аспарагінової кислоти
  • 18.4 мг метанолу

Тепер трохи докладніше про кожну з них. 

  1. Фенілаланін — незамінна амінокислота, яку ми споживаємо постійно. Від 2% до 5% всього білка в їжі — фенілаланін. Для дорослих рекомендовано на добу щонайменше 25-33 мг/кг. Рекомендації даються різними організаціями (деякі враховують тирозин), тому розбіжність у вісім грам. Для людини вагою 70 кг — це 2130 мг. 

Кількість фенілаланіну в продуктах харчування:

  • макарони 297 мг на 100 г продукту
  • квасоля 531 мг на 100 г продукту
  • середня картоплина 170 мг
  • яйце 330 мг
  • склянка молока 235 мл. 430 мг

Нагадаємо, Coca-Cola Zero — 92 мг

Важливий момент стосується фенілкетонурії. Це генетичне захворювання при якому порушується метаболізм фенілаланіну. Людям з фенілкетонурією необхідно притримуватися суворої дієти та контролювати надходження фенілаланіну з усіх джерел. Про це попереджають на продуктах з аспартамом. 

  1. Аспарагінова кислота — амінокислота не незамінна. Якщо ви її не вживаєте, то організм її може виробляти. Майже все, що містить білок, включаючи м'ясо, зернові, молочні продукти, овочі та яйця, — містить аспарагінову кислоту. Дорослий чоловік у Великобританії отримує в середньому 6600 мг на добу. 

Середня кількість в продуктах харчування:

  • з’ївши 100 г м’яса людина отримає 3000 мг
  • 100 гр яблук містять 70 мг
  • 100 гр помідор містять 135 мг

Нагадаємо, Coca-Cola Zero — 73.6 мг

  1. Метанол — найпростіший одноатомний спирт. Саме на цій речовині акцентують увагу при розмовах про канцерогенність аспартаму. Метанол міститься в деяких продуктах, які ми споживаємо щоденно. Більшість людей отримують від 130 до 1030 мг метанолу з їжею на добу. 

Приблизні показники:

  • в 150 мл вина (бувають різні) — 17 мг метанолу
  • в 125 г помідор — 35 мг метанолу
  • в 140 г апельсина — 15 мг метанолу
  • в 1 л апельсинового соку — 11-80 мг метанолу
  • в 1 л грейпфрутового соку — 12-60 мг метанолу

Пектин (компонент стінок клітин рослин) теж вносить свою лепту в кількість метанолу: 

  • середнє яблуко 170 г — 132 мг метанолу
  • банан 120 г без шкірки — 79 мг метанолу

Нагадаємо, Coca-Cola Zero — 18.4 мг

Варто зазначити, що метанол окислюється в печінці до формальдегіду, а потім до мурашиної кислоти. Ці речовини, як відомо, небезпечні. Але речовину отрутою робить доза. Випивши яблучний сік, організм отримає куди більше формальдегіду, ніж від аспартаму. Також формальдегід міститься в м’ясі, овочах і фруктах.

Вміст поживних речовин різних продуктів можна докладніше глянути на сайті FoodData Central [6] чи myfooddata [7]. 

Як бачимо, після вживання аспартаму ні з чим новим організм не стикається. Всі показники речовин знаходяться в рамках норми. Coca-Cola Zero можна насолоджуватися без хвилювання, що по вашому організму будуть циркулювати небезпечні хімікати small logo

Підготував Дмитро Філіпчук. 

Використані джерела:

  1. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/aspartame-and-other-sweeteners-food
  2. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet
  3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-myths/do-artificial-sweeteners-cause-cancer
  4. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame
  5. https://dynomight.net/aspartame/
  6. https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  7. https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts

* Об’єднаний комітет експертів ФАО/ВООЗ з харчових добавок (ФАО — Продовольча та сільськогосподарська організація ООН)

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01