ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Е-рецепт: обурення та домисли

Черги в аптеках і сварки в соцмережах – сьогодні таку картину можна було спостерігати з самого ранку по всій країні. З першого квітня в Україні усі рецептурні ліки можна буде придбати лише за паперовим, а ще й за електронним рецептом. Це викликало хвилю обурення в українців. Ми розібралися, що й до чого із медичними нововведеннями, які почнуть діяти від завтра
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Що зміниться?

З 1 квітня почне діяти не тільки паперовий, а й електронний рецепт. Введення електронного рецепта у Міністерстві охорони здоров'я пояснюють зручністю та контролем. Зручніше має стати для пацієнтів, яким не потрібно буде їхати за паперовим рецептом до лікаря. Медична система, в свою чергу, посилить контроль, адже не секрет, що багато українців займаються самолікуванням і купують в аптеках ліки за порадою без звернення до фахівців.

Відтепер на всі ліки будуть потрібні рецепти?

Нині рецептурними в нашій країні є 60% медичних препаратів. МОЗ не розширювало цей список. Обов’язкове призначення лікарня на спеціальному бланку діє для антибіотиків, протисудомних засобів, гормональних препаратів (у тому числі й протизаплідні), препаратів для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань, кроворозріджувальних препаратів, антидепресантів, нейролептиків та релаксантів, стероїдних лікарських засобів. Ті ліки, на які не потрібне обов’язкове призначення лікаря, і надалі можна буде вільно купувати в аптеках.

Для того, щоб дізнатися, на ліки потрібен рецепт, перевірте його в базі державної служби лікарських засобів (http://www.drlz.com.ua/). Там вказані всі типи ліків та їхнє дозування. Категорію випуску ліків також можна знайти на сайтах helsi та онлайн-аптек у рядку «Умови відпуску». Крім того, виробник повинен вказувати цю інформацію в інструкції.

Німесіл та екстрені контрацептиви відтепер стануть недоступними, адже продаватимуться за рецептами

Правда в тому, що знеболювальні та гормональні ліки і до нововведення від МОЗу повинні були випускати за рецептами. Як уже згадувалося, список препаратів міністерство не розширювало. Тобто міністерство ввело електронний рецепт для тих ліків, які й так мали продаватися за дозволом фахівця.

Відповідальність за продаж ліків за рецептом чи без лежить на аптеках. Зазвичай цей процес ніхто не контролював, тепер контроль покладено на Держлікслужбу. Передбачено штрафи для аптек за порушення цієї вимоги – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 гривень). Повторне порушення впродовж року тягне за собою штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 3 400 гривень).

Як отримати електронний рецепт?

Електронний рецепт можна отримати по телефону через сімейного чи профільного лікаря або ж просто записатися на онлайн-прийом через медкарт24 або в інформаційній системі для пацієнтів helsi. Вам прийде код і номер рецепта по СМС. В аптеці вам потрібно пред'явити цей код і номер. Коли його внесуть у систему, там буде написано, які ліки вам треба отримати. Щойно ви підете в аптеку і купите ліки за рецептом, рецепт стане недійсним.

Якщо ви приймаєте певний препарат на регулярній основі, можна дистанційно звернутися до свого лікаря та отримати повторний електронний рецепт. Але для цього в системі повинен бути зафіксований діагноз і перше призначення вашого лікаря.

Термін дії одного рецепта становить 10 днів для наркотичних (психотропних ліків) та 30 днів – для решти препаратів.

У мене немає сімейного лікаря, тому я не зможу отримати рецепт?

У МОЗ пояснюють, що електронний рецепт може надати лікар як державної, комунальної, так і приватної установи або лікар-ФОП. Для отримання рецепту не потрібно мати підписану декларацію з сімейним, але необхідна реєстрація в електронній системі охорони здоров’я.

Паперові рецепти не діятимуть?

Паперові ніхто не відміняв, вони продовжують діяти. Якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар може виписати паперовий рецепт. Крім того, лікар може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку в разі відсутності світла чи зв’язку в медзакладі.

Рецепти нереально буде отримати, бо до лікарів черга на кілька днів уперед

За електронним рецептом не завжди потрібно йти до свого сімейного лікаря чи терапевта, можна отримати е-рецепт дистанційно (телефоном). Особливо, коли йдеться про хронічні чи затяжні захворювання. Але в Національній спілці здоров'я України радять контролювати наявність ліків. До прикладу, з лікарем варто зв’язатися за сім днів, якщо попередній рецепт розрахований на 21 і більше днів, та за три дні, якщо ліків у попередньому рецепті менше ніж на 21 день.

Пацієнти у зоні бойових дій та військові тепер не зможуть купувати ліки?

У МОЗ пояснюють, що у областях, де ведуться бойові дії, рецептурні препарати можна буде купити без е-рецепту та навіть рецепту взагалі. За винятком наркотичних препаратів.

Крім того, якщо мова йде про ліки для бійців, то військові адміністрації, підрозділи Збройних сил України, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо в дистриб'юторів, і для цього не потрібен рецепт small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01