ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейки та міти Чорнобильської катастрофи

37 років тому, сталася одна з найбільших в історії людства техногенних катастроф - Чорнобильська. Два роки тому «По той бік новин» в рамках спецпроєкту «По той бік Чорнобиля» спростував десятки поширених фейків і міфів про Чорнобиль, розповів про те, що пов’язано з трагедією та її наслідками. Отож, коротко нагадаємо про головне, а ви, якщо вас щось зацікавить, просто клікайте на посилання і читайте докладніше
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 

Про йод та наслідки вибуху на Чорнобильській АЕС. Чи треба його приймати щодня?

Наша щитовидна залоза активно всотує йод, а тіло дорослої людини може накопичувати 15-20 мг йоду. Коли трапився вибух на Чорнобильській АЕС, йодну «профілактику» потрібно було приймати у перші години-дні. Тоді, коли препарати йоду могли «заблокувати» накопичення радіоактивного, захищаючи від переопромінення.

Докладно: https://bit.ly/40AcTDn

Скільки вибухів було під час катастрофи на Чорнобильській АЕС? Чи був “ядерний гриб»?

Насправді, вибухів було два. Перший вибух – тепловий, коли тиск всередині реактору зірвав кришку активної зони реактора, так звану “Систему “Е”, або як її ще називали в народі “Єлєна”. Другий - це вибух водню. В реакторі вода розкладається на водень і кисень, але через високий тиск в активній зоні, вони не взаємодіють. Та коли відбулась розгерметизація активної зони, їм вже нічого не заважало. Жодного «гриба», який притаманний ядерному вибуху, під час аварії не було.
Докладно: https://bit.ly/3n0Vki6

Як вимірюють радіацію та які її норми?

Дуже часто плутають дозу і фон. Зрозуміти різницю можна на простому прикладі: якщо ви перебували 30 хвилин біля джерела в 2 мкЗв/год, то це значить, що доза, грубо кажучи, складе 1 мкЗв.

Зіверт - це дуже велика доза для людини. Зазвичай для вимірювання використовують мілізіверти та мікрозіверти, тобто, одну тисячну та одну мільйонну зіверта.
Докладно: https://bit.ly/41IunPk

Чому дітям не дозволяють відвідувати Чорнобиль і Зону відчуження?

У дітей набагато більше плюрипотентних стовбурових клітин, які розмножуються в десятки разів інтенсивніше, ніж у дорослих. Уявімо, що радіація спричинить помилку у ДНК такої базової клітини — фактично, все тіло дитини буде будуватися з клітин, що містять помилку».

Докладно: http://surl.li/gpzsx

Чорнобильська АЕС остаточно зупинила виробництво електроенергії у 2000 році. То як же там зараз можуть виробляти електроенергію?

У 2018 році на території Чорнобильської АЕС відкрили сонячну електростанцію Solar Chernobyl. Її потужність - 1 МВт. Сама ж електростанція знаходиться на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС, всього у 100 метрах від об’єкта, який у народі називають «Аркою» - це гігантський металевий купол над місцем, де трапився вибух. Річну продуктивність електростанції у 1024 МВт*год/рік забезпечують 3762 сонячних модулі. У 2019 році відбувся тендер на будівництво наступних 7 МВт у Чорнобилі, а в подальшому потужність електростанції планується збільшити до 100 МВт.

Докладно: https://bit.ly/41DwIL7
Як радіація впливає на тварин у зоні відчуження?
На жаль, статистика нічого не каже про здоров’я тварин. Внаслідок радіації вони не мусять перетворитися на чудовиськ із фільмів жахів та й не перетворюються. Мутації можуть бути геть непомітні. Тільки коли однакові мутації є і в батька, і в матері — тоді вони можуть позначатися на багатьох поколіннях навіть після того, як сам мутаген зник. Ба більше — поширюватися в популяціях, де цього мутагену ніколи не було. Деякі дослідження показують, що у тварин у Зоні відчуження менший мозок, катаракта, пухлини чи безпліддя. Проте жодних двоголових лосів, багатооких білок та риб ніколи не існувало.
Докладно: https://bit.ly/3Hfdmnx

Як розгорталася інформаційна катастрофа навколо навколо трагедії на ЧАЕС?

Повідомлення про Чорнобильську катастрофу у пресі з’являється тільки на третій день. Програма «Время» "дала" оголошення - всього 14 секунд (якщо без заставки). Подивитися можна тут https://bit.ly/3udcmbb

Задля достовірності скажемо: перше офіційне місцеве повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС зʼявилося на припʼятському радіо. Там оголосили про “тимчасову евакуацію” мешканців Припʼяті. Через 36 годин після аварії. Прослухати можна тут https://bit.ly/3aJNgbY

Докладно: https://bit.ly/41WToWw

Фейк про горілку та радіацію

Досі немає жодного наукового підтвердження, що горілка нейтралізує дію радіації.
Алкоголь лише посилює дію радіації, адже призводить до зниження імунних сил організму. Алкоголь змінює роботу генів, залучених в обмін холестерину, підтримання цілісності судин, нейропластичності, та рецепторів нейромедіаторів.
 
Докладно: https://bit.ly/41Iz8IG

Фейк: ЧАЕС повністю занедбана

 На базі Чорнобильської АЕС у 2000 році створено Державне спеціалізоване підприємство (ДПС ЧАЕС). Зараз - станом на 1 січня 2021 року- там працює 2792 людини. Окрім того, є й інші працівники - поліцейські, пожежні, персонал Державного агентства з управління зоною відчуження та його підрозділів. Працюють вахтовим методом – по чотири дні на тиждень або ж по півмісяця однією вахтою. Частина з них - за словами гідів, десь півтори тисячі людей - на період «вахти» живе у м.Чорнобиль. У місті є офіційні будівлі, магазини, банкомат, поліція, пожежні, гуртожитки, кілька невеликих магазинчиків з усіма необхідними товарами, кафе. Тому, на відміну від Прип’яті, місто зовсім не мертве.
 
Докладно: https://bit.ly/3Hck79C small logo
 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01