ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чутки про холеру в Запоріжжі. Що відомо?

У вайбері розсилають повідомлення з приміткою «максимальний репост» про спалах холери, що вже «насувається» на Запоріжжя. Фейк про розповсюдження хвороби вийшов за межі регіону - його також отримали мешканці Полтавщини та Київщини. Розберемо, звідки з’явився цей "вкид" і чи правдивий він.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Що таке холера?

Це гостре інфекційне захворювання, яке викликає бактерія – холерний вібріон, зовні схожа на кому або криву паличку, звідти і пішла розмовна назва – «холерна паличка». На холеру можуть хворіти і дорослі, і діти, для цього достатньо вжити харчові продукти або воду, заражені холерною бактерією. Більшість випадків хвороби – безсимптомні або протікають у середній формі тяжкості. Якщо вчасно почати лікувати хворого – холера закінчується повним одужанням. Якщо хворого не лікувати належним чином за важкої форми, це може призвести до смерті. Найкращим способом профілактики хвороби є вакцинація, а не ліки. Востаннє в Україні епідемію холери фіксували в 1995 році, потому окремі спалахи спостерігали на узбережжі Азовського моря.

Чи зафіксовані останнім часом в Україні випадки холери?

Ні. Як повідомив 12 червня головний державний санітарний лікар Ігор Кузін жодного випадку захворювання на холеру у місті чи селі виявлено не було. Для цього з 1 червня фахівці обстежили понад 440 хворих із гострими-кишковими інфекціями, серед них 165 на предмет інфікування холерою. Також з профілактичною метою було обстежено 6 здорових людей.

Чи заражені холерною паличкою водойми?

Ні. За словами Ігоря Кузіна, окрім людей фахівці взяли проби води: 100 проб прісної води, 9 проб морської та 80 проб стічної води. Небезпечних для життя підвидів холерних вібріонів виявлено не було. Центр протидії дезінформації також спростовує інформацію про заражену воду у водоймах. У власному телеграм-каналі ЦПД повідомляє: у жодній із водоймищ України холера не знайдена, а уся інформація про холерну паличку «від перевірених джерел», поки що на рівні конспірології. У ЦПД радять дізнаватись інформацію від офіційних каналів своїх громад/міст. 
 

Що кажуть офіційні джерела Запорізької області?

9 червня відбулось засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Чиновники повідомили, що через бойові дії в регіоні та великий потік внутрішньо переміщених осіб ймовірність захворювань зростає, але випадків холери на підконтрольних територіях не фіксували. В Запорізькій області здійснюють щоденний моніторинг якості питної води, а також, один раз на тиждень, повну перевірку на наявність небезпечних компонентів. Щоденні результати перевірки можна подивитись на сайті ОДА. 

А що на непідконтрольних Україні територіях?

Швидше за усе фейк про спалах холери виник через окупований Маріуполь. Там, а також в інших знищених росією містах, існує цілком реальна загроза розповсюдження холери. У МОЗ наголосили про критичну ситуацію у Маріуполі, яку спричинила низка чинників. Окупанти зруйнували централізоване водопостачання та каналізацію у місті, тому каналізаційні води змішалися із підземними і забруднили колодязі. На вулицях накопичується і гниє сміття, а також розкладаються тіла непохованих маріупольців. Через спеку небезпека подвоюється. Зараз окупанти намагаються подати воду у систему водопостачання, вона затоплює вулиці через масові пошкодження труб. Нечистоти і трупні води стікають до моря, а лікарні були знищені внаслідок бомбардувань. Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що у регіоні створюють запаси засобів для лікування та вакцинації, готуючись до можливого спалаху холери у зруйнованому місті. 
 
Хоча в організації і зазначили, що досі не було підтверджених випадків захворювання. Натомість мер Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв’ю BBC розповів, що холера та інші інфекційні хвороби вже в місті, але окупаційна влада це приховує. Місто закрили на карантин. За оцінками Бойченка, у Маріуполі вже можуть перебувати десятки хворих на холеру, і їх кількість стрімко зростатиме. 

А що окупанти?

У травні після перших заяв ВООЗ про ймовірність розповсюдження холери у Маріуполі, міноборони росії «заспівало» улюблену пісню про біолабораторії. Буцімто Маріуполь був регіональним центром для збирання та паспортизації збудника холери в ході досліджень, що проводилися в українських біолабораторіях. І навіть отримано свідчення екстреного знищення документів, що підтверджують роботу з американським військовим відомством. А от у червні, інформація про епідситуацію в окупованому місті стала відомою широкому загалу, тому російські пропагандистські видання, назвали інформацію про холеру у Маріуполі «фейком, який гуляє по мережі». 
 
Ну і наостанок не слід забувати, що літо – сприятливий період для гострих кишкових інфекцій. Тому, щоб уберегтися від них та холери, дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету; кип'ятити воду (збудник холери гине у першу хвилину під час кип'ятіння); мийте овочі і фрукти перед вживанням; ретельно проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01