ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російський фейк: підроблений жетон з датою смерті української військовослужбовиці

Російські телеграм-канали активно поширюють фейк про загибель на фронті української військовослужбовиці 2006 року народження, якій на момент смерті ще не виповнилося 18 років. Як доказ наводять фото жетона дівчини, але очевидні підробки на ньому свідчать про несправжність усієї історії.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Російські телеграм-канали активно розганяють фейк про те, що на фронті загинула українська військовослужбовиця 2006 року народження, якій на момент смерті не було навіть 18 років. Як доказ наводять фото нібито військового жетону загиблої.

 “Зеленський кидає в бій уже дітей. Жетон загиблої дівчини. Не дожила навіть до повноліття”, — пишуть російські фейкомети.

 Абсурд цієї брехні легко помітити неозброєним оком. Найперше, на що варто звернути увагу — це підроблені написи на жетоні.

На них дійсно зазначають прізвище, ім'я, по батькові військовослужбовця, його групу крові, резус-фактор, особистий номер, присвоєний відповідно до його реєстраційного номера, назву формування, в якому він проходить службу.



 Але аж ніяк НЕ роки життя, що ми бачимо на підробці.

Річ у тім, що жетони носяться за життя, щоб у разі загибелі або поранення можна було ідентифікувати військовослужбовця. Очевидно, що ніхто не може передбачити дату смерті людини. А в разі загибелі вибивати таку інформацію на жетоні просто немає сенсу.


 Як зазначають у Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, в Україні військовозобовʼязаними є лише громадяни віком від 18 років. Підлітків не мобілізовують.


 Звідки ноги ростуть


Цей фейк росіяни побудували не на порожньому місці. Ще 28 лютого фото підробленого жетона з датою смерті з’явилося в низці нібито українських фейсбук-сторінок і телеграм-каналів на кшталт “Допоможіть знайти” (2,3 тис. учасників) та “Пошук полонених та зниклих безвісти українців” (понад 35 тисяч підписників).

На жаль, серед підписників чимало українців, які щиро вірять у шляхетну місію цих ресурсів. Хоча ми неодноразово застерігали, що категорично не можна “світити” дані зниклих військових.

Ви можете погіршити становище вашої близької людини. Чимало таких каналів організовують шахраї або представники спецслужб агресора. Шахраї будуть виманювати у вас гроші. Спецслужбісти маніпулюватимуть вами чи вдаватися до шантажу.

Насправді ніхто у фейсбуці чи телеграмі не буде займатися пошуками вашої близької людини. Це професійно та безплатно роблять тільки фахівці уповноважених державою органів.

 На сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими є Дорожня карта, в якій докладно розписані дії родини у випадках, якщо член родини зарахований до лав ЗСУ пропав безвісти, потрапив у полон чи загинув small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01