ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про чорних трансплантологів, що купують дітей в Україні

Українську дитину намагалися вивезти в країну Європейської Унії та продати там за 25 тисяч доларів США. Але НЕ на органи, а на всиновлення.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

До нас звернулися схвильовані читачі з проханням перевірити сумнівну новину, яку опублікував журналіст Віталій Глагола. З позначкою «блискавка» він повідомив, що «на Закарпатті затримали чоловіка, що продавав на органи у Європу дітей віком 1-2 роки.

«Як мені стало відомо із поінформованих джерел, що чоловік підшуковував батьків, які готові продати свою дитину на органи», — написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Цей допис уподобали сотні людей, ще майже тисяча користувачів його поширили. В коментарях суцільне пекло — люди шкодують, що в Україні скасували смертну кару та закликають закопати злочинця живцем.

За подробицями Глагола пропонує перейти на його телеграм-канал, де з цією інформацією ознайомилося ще понад 3,5 тисячі підписників.

«Наскільки мені відомо, у правоохоронців наявна оперативна інформація, що насправді ніякого усиновлення в ЄС не мало бути, а дитину мали продати чорним трансплантологам», — наголосив Глагола в подробицях.

Насправді

Глагола безсоромно збрехав. Факт злочину дійсно був, але дитину намагалися вивезти в країну ЄС та продати там не для того, щоб вийняти з неї органи, а на всиновлення. Це теж страшний злочин, але, погодьтеся, різниця суттєва.

Інформацію про цей злочин уже оприлюднила Поліція Закарпаття: «Поліція затримала чоловіка, який намагався купити у матері 11-місячну дитину, вивезти її до країни ЄС та продати там за 25 тисяч доларів США», — повідомляють в поліції.

Розпочато кримінальне провадження, інкримінують «закінчений замах на торгівлю людьми, вчинений щодо малолітнього». Зловмисника затримано, йому загрожує від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Як нам пояснила речниця Поліції Закарпаття Тетяна Щоголева, інформація щодо чорних трансплантологів, яку оприлюднив журналіст Віталій Глагола — не відповідає дійсності. Дитину намагалися вивезти в одну з країн ЄС саме з метою всиновлення.

За словами, Щоголевої, оскільки Глагола поширив фейк не в офіційних джерелах, а на особистих сторінках у соціальних мережах, поліція поки що не може на нього вплинути. Але це не означає, що публікація фейків може минути безкарно.

Дошка ганьби

Неправдиву новину Глаголи про «чорних трансплантологів» поширила низка українських видань: «Закарпатська народна газета РІО», «Фраза.юа», «Обозрєватєль», «Апостроф», УНІАН та інші. Жодне з них не спробувало перевірити цю інформацію — сліпо послалися на журналіста Глаголу, як достовірне джерело.

Нехай цей випадок стане для вас ще одним наочним прикладом, чому не варто довіряти анонімним джерелам, на яких спираються журналісти. Зверніть увагу, на фрази, якими жонглює Глагола: «Як мені стало відомо із поінформованих джерел, «Наскільки мені відомо». Як бачите, жодної конкретики. Можливо Глаголі дійсно хтось про це повідомив. Але на те він і журналіст, щоб перевіряти чутки, а не сліпо публікувати їх заради клікбейтного гайпу і збільшення підписників на своєму телеграм-каналі.

Будь ласка, не поширюйте сумнівну інформацію, дочекайтеся її підтвердження. Телеграм-канала журналіста та його анонімні "поінформовані джерела" - це не ті джерела, яким можна довіряти.

А ще нам варто намагатися запам'ятовувати імена недоброчесних журналістів і назви видань, які були помічені в поширенні фейків. Так ми потроху почнемо створювати інститут репутації, коли журналісти знатимуть, що за такі публікації будуть репутаційні втрати. І тричі подумають, перш ніж повідомити щось без належної перевірки.

На момент публікації допис Глаголи досі не виправлений. У коментарях на звинувачення в поширенні фейку Глагола пообіцяв спростувати інформацію, яку він опублікував, якщо інформація від поліції буде іншою. Відлік пішов small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Галина Долинна
Галина Долинна
редакторка англійської версії текстів
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01