ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Шахраї: фейкові пости-заклики про допомогу хворим дітям

Маніпулюючи на емоціях жалю і провини, інтернет-шахраї розповсюджують фейкові пости-заклики про допомогу і отримують від довірливих користувачів гроші на лікування нібито хворих дітей. Під час війни “приманкою” також можуть бути світлини поранених військових або цивільних
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Група у Фейсбуці, яку ми не радимо відвідувати, має понад 156 тисяч підписників. Це одна зі спільнот, яка містить листівки та привітання. Публікувати пости в ній може будь-хто, тому контент — це така дика мішанка з молитов, релігійних ілюстрацій, кулінарних рецептів, порад для схуднення і зображення оголених тіл. 

Ми би пройшли повз цю спільноту, якби не одне “але”: поміж цього строкатого контенту є безліч постів, які містять крадені фото хворих дітей в реанімаціях і заклики про допомогу. Тексти дописів дуже схожі, деякі навіть однакові. У них зазвичай вказаний тільки номер картки, на яку можна скинути допомогу. При цьому сторінки так званих “волонтерів” або “батьків” виглядають як боти. На жаль, чутливі до чужої біди користувачі нерідко діляться таким контентом, розповсюджуючи фейки шахраїв далеко за межі цієї групи. 

Один з найсвіжіших постів – прохання скинути гроші на нібито лікування Сергійка, який хворий на рак мозку. Дитина, за словами шахраїв, переживає рецидив хвороби. У дописі вказаний номер картки начебто матері. Ми знайшли через Гугл-пошук першоджерело цієї світлини і виявили, що вона належить хлопчику з Польщі, дворічному Кшишю (Krzyś) із міста Інсько, у якого діагностували нейробластому. Про нього написало видання Infoludek.pl. 

Наступний приклад – заклик про допомогу в зборі 65 тисяч гривень на реабілітацію недоношеної дитини, яка нібито народилася на 33-му тижні вагітності і потребує складного хірургічного втручання. Пост ілюструє зображення, яке дещо шокує. Пошук фото в Гугл виявив, що ця дитина народилася в Індії на 23-му тижні вагітности. Про малюка написало британське видання Express. Назва статті – «Недоношена дитина, народжена на 14 тижнів раніше строку, стала однією з найменших, яка вижила після операції на черевній порожнині». Пост був опублікований у лютому, його лайкнули 394 людини, ще 200 перепостили, а 300 прокоментували.  

Або ось ідентичний допис про Сашка, якого теж “атакував рак”. Вказана картка начебто матері, на яку просять скинути гроші на лікування в Барселоні. Однак дитина на фото знову з Польщі. На порталі siepomaga.pl (збір допомоги для хворих дітей) є фото хлопчика. Його звати не Сашко, а Пьотрусь і саме він лікувався від онкології в Барселоні. Цей пост був опублікований два дні тому. За цей час – 11 перепостів, 134 лайки і 112 коментарів. 

Один із цих дописів поширила на свою сторінку в Фейсбуці викладачка столичного ВИШу. Вона не є відвідувачкою сумнівних спільнот, однак хтось із її друзів перепостив допис про хвору дитину, і жінка побачила його у своїй новинній стрічці. Вона пояснює своє некритичне ставлення до фейку тим, що сама має маленьку дитину, тож, відреагувала імпульсивно. 

Нагадуємо про найпоширеніші ознаки інтернет-шахрайства під виглядом збору коштів на допомогу:

  • акцент у дописі родиться на емоціях жалю і провини. Текст часто написаний великими літерами, вживаються багато знаків оклику і емодзі; 
  • зловмисник вказує неофіційні канали зв’язку – особисті телефони та банківські картки;
  • немає посилання на офіційних представників волонтерських спільнот;
  • вказані суми зібраних коштів без інструменту їхнього підрахунку (краудфайдингових платформ, чеків системи Patreon);
  • сторінка шахрая виглядає як фейк. На ній можна знайти заклики про допомогу з однаковим текстом, при цьому фото і ім’я дитини різні small logo

Ірина Гамалій

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01