ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції навколо легалізації медичного канабісу

Верховна рада 14 липня ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу. У відповідь на це з боку російських пропагандистських медіа посипалися численні фейки та маніпуляції
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«В Україні марихуану використовуватимуть як "заспокійливе" для дітей», «У Раді проголосували за легалізацію марихуани – і образили Китай», «На кожному полі можна буде скрутити “косяк”», — ось лише кілька прикладів маячні, яку поширювали російські медія.

Тож трохи фактів про законопроєкт, який прийняли вчора.
Медичну марихуану досліджують і активно застосовують у лікуванні в світі. Вона дозволена в 56 країнах, серед яких Норвегія, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Австрія, Іспанія, Італія, Франція, Португалія, Чехія, Польща, Греція, Данія, Бельгія, Ізраїль, США і Канада.

У 2020 році комісія ООН з наркотичних засобів проголосувала за рекласифікацію канабісу і його похідних, вилучивши їх з категорії найнебезпечніших наркотиків. Рекомендації зі зміни класифікації марихуани вперше були зроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2019 році.

Медичний канабіс – це широкий термін для будь-яких ліків на основі конопель, які використовуються для полегшення симптомів.

Перед голосуванням в Україні законопроєкт підтримали більше 40 онколікарів, громадській організації і навіть Рада Національної безпеки та оборони України.
У зверненні до парламентарів громадські організації зазначають, що законопроєкт дозволить ветеранам, людям з ПТСР та тяжкохворим пацієнтам вживати за рецептом ліки на основі медичного канабісу, а науковцям досліджувати канабіс.
“За законопроєктом 7457 ліки з медканабісом будуть доступні виключно по рецепту, ніяке вирощування вдома не дозволяється, виробництво і обіг будуть жорстко контролюватися”, — відмічала народна депутатка Анастасія Радіна, яка брала участь у розробці документу.
Депутатка з фракції «Європейська Солідарність», медик-доброволець, засновниця батальйону «Госпітальєри» ветеранка Яна Зінкевич зазначила, що прийняття закону дозволить використовувати медичний канабіс для військовослужбовців, які страждають на ПТРС, болі від бойових чи цивільних травми.
Наукові дані підтверджують, що застосування ліків на основі медичного канабісу є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів. Зокрема: неврологічних захворювань, захворювань травного тракту (за переконливими доказами, коноплі мають значний позитивний ефект на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкологічних хворобах) тощо. При цьому лікарі відмічають, що медичний канабіс не панацея, але позитивний ефект, зокрема, для зняття болі є.

Проти законопроєкту виступила Юлія Тимошенко, яка заявила, що «цей закон про те, що Україна буде засіяна та наповнена наркотичною марихуаною!» – обурилася Юлія Тимошенко.

Але це не так. Законопроект, який проголосували в першому читанні, не говорить про дозвіл на куріння трави і не про можливість купити її в аптеці чи у інтернеті, коли у вас поганий настрій.

У законопроекті прописаний контроль та ліцензування господарської діяльності з культивування канабісу в медичних цілях та необхідність дозволу на вирощування рослин коноплі для медичних і промислових цілей чи для наукової та науково-технічної діяльності.

Відпускати ж ліки з медичного канабісу громадянам пропонують виключно за призначенням лікаря згідно з медичними показаннями за електронним рецептом.

Крім того, громадський активіст і співзасновник Маршу Свободи Тарас Ратушний зазначає, що в діючій редакції канабіс та його похідні мали вилучити з переліку особливо небезпечних речовин, але поки що це не зробили small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01