ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Шахраї збирають гроші буцімто на лікування військового через фейкове фото

Уже третій місяць триває фейковий збір коштів на лікування командира Тихоненка Максима Юрійовича. От тільки на фото — не він, і реквізити банківської картки — шахрайські
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Щоб це перевірити, не потрібно володіти надскладними фактчекерськими здібностями та знаннями. Це під силу навіть дитині.

Просто натискаєте на фото правою кнопкою миші й у випадному меню вибираєте пункт «пошук зображення через гугл». Це справедливо для бравзера «Google Chrome», в інший провідниках алгоритм дій може різнитися.

Але однаково справедливо для всіх — просто відкрити ґуґл-пошук за зображенням і завантажити туди необхідне фото.

 

Що ми й зробили зі світлиною, на якій буцімто Максим Тихоненко. Серед результатів отримали посилання на понад десяток англомовних сайтів. На кожному з них ідеться про те, що це підліток Меттью Річардс, який 2013 року отримав опіки третього ступеня 45% тіла. 

Максим Тихоненко справді існує. Як і написано в фейковому дописі — йому 22 роки, щоправда він служив у 59-ій окремій мотопіхотній бригаді. Щоб збити з пантелику тих, хто спробує перевірити інформацію, аферисти вказали — 58-му.

Як і Меттью Річардс, Максим отримав серйозні опіки, а саме: тулуба, нижніх та верхніх кінцівок. Лікарі ампутували йому ноги.

Дружина Максима Маріанна Тихоненко збирає кошти на його лікування і реабілітацію. Ми зв’язалися з нею і вона нам підтвердила, що реквізити на скріні — шахрайські. Справжні ви можете знайти за цим посиланням

Не соромтеся перевіряти інформацію навіть у таких чутливих питаннях. Ніхто вас не засудить, якщо ви поцікавитеся випискою з лікарні, іншими документами, які можуть підтвердити справжність і необхідність збору коштів для тієї чи іншої людини.

Наостанок порадимо групу "СТОП ШАХРАЙСТВО! Рахунки фейкових зборів!" Вони відслідковують та попереджають про збори коштів аферистами, які, користуючись викраденими фото, інформацією про людей та благодійних фондів про потребу матеріальної допомоги, збирають кошти на підставні рахунки. В групі розміщена інформація, як вберегтись від шахраїв, а також рахунки та публікації про вже відомих аферистів small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Галина Долинна
Галина Долинна
редакторка англійської версії текстів
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01