ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

​Фейк про прийом донорської крові лише «чистокровних українців»

У проросійських пабліках активно поширюють фото із начебто оголошенням медичного онлайн-хабу «DOC.UA» про те, що з 1 березня 2023 року донором крові зможуть бути лише «чистокровні українці, а іноземним громадянам бути донорами заборонено». Ці фото публікують із супровідними текстами про «укронацистів», наприклад, що це зайвий доказ того, що «російське національно-визвольне повстання в Слов'янську в 2014 році було обґрунтованим і мало на це вагомі причини»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції», до складу яких входить і DOC.UA Ігор Ліскі у фейсбуці опублікував спростування щодо цього «оголошення». На його думку, це справа рук чорних маркетологів і їхніх конкурентів. Тим же, хто допоможе знайти цих людей, навіть обіцяє винагороду.Паралельно розповів, що напишуть заяву у поліцію.

«Я все розумію, може, комусь заважає розвиток та зростання нашої компаніі, та не вистачає розуму, чи натхнення конкурувати саме продуктом та сервісом…Але ж зрозумійте, це може когось надихнути на расову або націоналістичну ворожнечу, і це точно буде грати на руку ворогу!», – написав Ігор Ліскі. Згодом Ліскі зроби інший допис: що це «оголошення» – не про конкуренцію, а звичайне ІПСО, тож заяву писатимуть навіть не в поліцію, а одразу в СБУ. На фейсбук-сторінці ж самого онлайн-сервісу нагадали, що вони не займаються зборами крові:

«Ми хочемо зазначити, що не маємо стосунку до жодного збору крові чи до будь-яких інших процедур, пов'язаних з донорством», адже Doc.ua – це база даних медзакладів та різних фахівців, відповідно за їхньої спеціальністю – психологів, трихологів, кардіологів, гінекологів і т.д.

Що ж до начебто заборони іноземцям бути донорами крові, то нагадуємо: в Україні робити це можуть українці, а також іноземці, які мають постійну посвідку на проживання в Україні. Обмеження є лише ось такі: «донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг та пройшов відповідне медичне обстеження у медичному закладі перед забором крові і не має протипоказань», – про це йдеться у правах донорів, описаних на сайті Мін’юсту.

А от щодо чистокровності, то тут вже точно когось надихала расова політика нацистської Німеччини. Але якщо в ті часи потрібно було справді зібрати ледь не все своє генеалогічне дерево, то які документи мають свідчити про «чистокровність» українців – незрозуміло.

Нагадаємо, у грудні минулого року, фейкороби активно поширювали брехню про те, що «в одній із українських шкіл на Черкащині дітей змушують здавати кров для потреб армії Києва». Брехали також і про те, що «країни НАТО передали для українських поранених військовослужбовців консервовану кров, у якій медики під час вибіркової перевірки виявили ВІЛ та гепатит small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01