ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: у львівській клініці репродуктивної медицини пропонують «репродуктивні тканини захисників Азовсталі»

Клініка Альтернатива НЕ пропонує своїм клієнтам «репродуктивні тканини захисників Азовсталі». Це російський фейк, створений у фоторедакторі
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Клініка Альтернатива НЕ пропонує своїм клієнтам «репродуктивні тканини захисників Азовсталі». Це російський фейк, створений у фоторедакторі.

Російські пропагандисти розганяють брехню, рівень абсурду якої настільки високий, що люди без критичного мислення завлегшки в неї повірять. Пишуть, мовляв, у львівській клініці репродуктивної медицини «Альтернатива» пропонують своїм клієнтам «репродуктивні тканини захисників Азовсталі».
«В наявності великий вибір донорів. Відродимо націю!» — йдеться у таких дописах.
Як доказ наводять сфальсифікований в фоторедакторі скрін рекламного посту клініки в фейсбуці. При чому вказали її справжні контактні дані: адресу, номер мобільного і навіть номер ліцензії МОЗ України. Що за задумом має зробити цей вкид правдоподібнішим.
Цікаво, що цей фейк існує у двох мовних версіях. Якщо українськомовний можна знайти на російських сайтах-сміттярках, то англомовний більше поширюють у твіттері.
Сумно, що в коментарях знайшлося чимало людей, які або вірять, або принаймні вагаються. “Свята корова! Невже це правда?” — питає один із дописувачів, який поширив цю фейкову рекламу. «Це ж справжнісінька Євгеніка!» — обурюється інша користувачка.
 
Ми промоніторили сторінку клініки у фейсбуці за останній рік — жодної подібної реклами вони не давали.
Також ми ознайомилися з усіма послугами, які вони надають, на сайті клініки. Ні про які «репродуктивні тканини захисників Азовсталі» не йдеться.
Ба більше — сама сторінка клініки називається в фейсбуці інакше — Клініка Альтернатива. А не так, як ви це бачите на скріні фейкової реклами.
Фото хлопчика, використане в рекламі, швидше за все згенероване на сайті ThisPersonDoesNotExist.com (з англ. «Цієї особи не існує»), який застосовує алгоритми штучного інтелекту для створення фотографій людей (саме крупний план обличчя) максимально схожих на справжніх, але яких ніколи не існувало.
Також ми звернулися за коментарем до адміністрації клініки. Вони спростували цей вкид:
 “Ми не маємо жодного відношення до цього абсурду. Звичайно - це наклеп і брехня!” small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01